Deel

advertentie

Bye, bye Betonnetje Bakema

Column: Rob van de Pas

Bye, bye Betonnetje Bakema

Eindelijk.., we gaan bouwen op het Plein in Bergen. En dat werd tijd. Sinds de jaren tachtig wordt er al gesproken over een complete renovatie of ‘make-over’ van het centrale winkelhart van Bergen. Waar eens het spooremplacement ten behoeve van Bello lag, moest na het opheffen van de lijn Alkmaar-Bergen aan Zee iets anders komen. Iets nieuws dus en ook iets moderns. Nou heb ik niets tegen moderne architectuur in een eeuwenoude dorpskern, maar de betonnen Bakema-kolos was blijkbaar geïnspireerd op de ontwerpen van onze bekende vaderlandse bunkerbouwers. Mijn hemel, wat een gedrocht! Je kunt gaan twisten over goede smaak, maar hier is toch echt sprake van een behoorlijke wansmaak.

Dreetje Keukentraptreetje
Betonnetje Bakema gaat dus weg en de winkels tot aan de voormalige ABN-AMROBANK gaan ook plat. Een deel daarvan heeft overigens de beruchte Bello-brand al voor de toekomst geregeld. Een geluk bij een ongeluk? Wat mij dan weer wel verbaast, is dat de Amsterdamse Stichting Heemschut ons Bergense winkelcentrum op de lijst van ‘bedreigde monumenten’ heeft geplaatst. Na enig onderzoek kwam ik erachter dat onze  regelmatig dwarsliggende bouwprofessor Dreetje Keukentraptreetje daar een innige relatie mee onderhoudt. Ná het Parkhotel heeft onze Dré dus een nieuw speeltje gevonden om zijn vrije dagen mee te vullen.
Het zal mij benieuwen of de groep bekende Bergense dwarsliggers hier weer spaken in het wiel gaat steken. Wanneer houdt dit een keer op?

Anterieure overeenkomst
Voorlopig heeft ons voortvarende gemeentebestuur, onder aanvoering van wethouder Klaas Valkering, een zogenaamde anterieure (voorcontract) overeenkomst gesloten met BOT Bouw Initiatief BV uit Heerhugowaard. Deze bekende Dijk & Waardse ontwikkelaar is voornemens om in 2022 op het Plein twaalf sociale koopwoningen en zeventien woningen op de verdiepingen te realiseren alsmede 46 ondergrondse parkeerplaatsen. BOT Bouw heeft destijds ook de winkels en appartementen boven de HEMA ontwikkeld. Fraaie architectuur met gevoel voor onze Bergense historie.

De realisatie van de woningen past helaas niet binnen het huidige bestemmingsplan. Het bouwen van die appartementen zal dus planologisch mogelijk moeten worden gemaakt door een uitgebreide afwijkingsprocedure ter verkrijging van een zogenaamde omgevingsvergunning. Een stevige uitdaging met al die ambitieuze kikkers in de kruiwagen.

Bewonersvereniging Bergen Centrum
Het goede nieuws is wel dat bestuur én ledenvergadering van de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC) unaniem en met veel enthousiasme hebben ingestemd met de plannen van de gemeente en de ondernemers op het Plein. Ik denk dat het heel mooi wordt en volledig in harmonie met de overzijde waar nu de oude brandweer nog staat.

Parkeergarage bij Elkshove
Een andere uitdaging wordt de bouwput op de Dreef als we daar de overige ondergrondse parkeerplekken willen realiseren. Maar wat te denken van een parkeergarage onder de vijver bij Elkshove, naast de nieuwe brandweerkazerne? Zowel voor de bewoners van het Plein, winkelpersoneel, klanten en toeristen. Oké, het is honderd meter lopen, maar in tijden van meer duurzaamheid, leefbaarheid en verstandig autogebruik vind ik dit wel een passende oplossing voor de afronding van ons dorp. Daarnaast kun je dan het aantal parkeerplekken voor mindervaliden in de winkelstraten uitbreiden.

Kortom, Bakema bedankt. Ut is mooi weest…

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug