Burgemeester Peter Rehwinkel schaart zich achter collega’s. Tijd om perspectief te bieden aan de horeca

"De rek is eruit." Er moeten, volgens verschillende burgemeesters, verdere versoepelingen van de coronaregels komen

Burgemeester Peter Rehwinkel schaart zich achter collega’s. Tijd om perspectief te bieden aan de horeca

Voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Emile Roemer: “Gooi de terrassen open.” Waarnemend burgemeester Emile Roemer van Alkmaar  vindt het goed dat er dinsdag enkele versoepelingen van de coronamaatregelen zijn aangekondigd, maar mist hierbij de opening van de terrassen. “Ik hoop dat het kabinet dit voor ná 9 maart wil overwegen”, zegt hij in een NPO-programma.
Roemer is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De persconferentie van dinsdag bood volgens hem voor een deel het perspectief waar de samenleving zo naar snakt. “Maar er zijn zeker sectoren die erbij hadden gemoeten om draagvlak in de samenleving vol te houden.”

In navolging van de burgmeester van Hilversum Pieter Broertjes, roepen Roemer en Rehwinkel op om de terrassen te openen 9 maart a.s.

De rek is eruit
In een reactie zei burgemeester Peter Rehwinkel van Bergen: “De rek is er inderdaad wel uit nu. Als je ziet dat mensen massaal tijdens de korte winterperiode en nu tijdens een prachtige lenteweek er op uit trekken, maar vooral ook bij elkaar zitten zonder afstand te houden, dan kan dat beter via terrassen van de horeca gereguleerd worden. Dus ik hoop oprecht dat het kabinet een goede heroverweging maakt en ruimte biedt aan de horeca.”

Klik hier om verder te lezen en het interview te beluisteren.

De burgemeesters reageren op een noodkreet van Gooise winkeliersverenigingen, horecaondernemers en de culturele sector en de roep om verdere versoepelingen. De groep vreest grote gevolgen als de lockdown en de strenge coronamaatregelen nog langer duren. Ze vrezen faillissementen, leegstand en de ‘dood’ van hun normaal gesproken levendige centra. “Het water staat ons al bóven de lippen”, zo stellen ze. Ze vragen om lucht, versoepelingen van de coronaregels moeten dat bewerkstelligen. Het liefst gaan ze zelfs vanaf 3 maart weer open.
Alle burgemeesters voelen de pijn van de ondernemers, zo stellen ze. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum brak eerder deze week al een lans voor de heropening van de terrassen. Volgens hem kunnen de terrassen, onder voorwaarden, weer open. “Mensen gaan toch al naar buiten. Ze gaan bovenop elkaar zitten en dan náást het terras. Dan kun je het beter gecontroleerd doen”, aldus Broertjes eerder deze week.