Burgemeester Lars Voskuil en zijn vrouw Priska staken samen de handen uit de mouwen

NL-doet dag bij de Adriaan Roland Holstschool...

Worteltjes, radijsjes, paksoi, bietjes, basilicum, lenteuitjes, savooiekool, snijbiet, spinazie, aardappelen… een kleine greep uit het zaai- en plantwerk van afgelopen zaterdag.

Lars: “Dit jaar stond NLdoet voor mij en mijn vrouw Priska in het teken van de moestuin van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen. Onder begeleiding van Joost Veeken en Inge den Hartog gingen wij samen met rector Jeroen Klooster aan de slag met zaaibakken, potjespersen en compost.

De school heeft als wens openbaar te zijn voor de buurt, een gezond schoolplein te creëren en een ‘gezond leren eten programma’ op te zetten. Gezond eten is vers eten (lokaal), van een gezonde bodem. Bovendien wil de school een actieve houding tot de natuur stimuleren bij hun leerlingen. Educatie is een belangrijk middel om dit doel te bereiken. Vorig jaar zijn zij gestart met een nieuwe leerweg tuinbouw/voedselbos. Met ondersteuning van het tuin-team en de biologie docenten wordt aandacht besteed aan het belang van een goede biodiversiteit. Met de (moes-)tuin wil de school stimuleren dat leerlingen mens en natuur nadrukkelijker met elkaar gaan verbinden. De tuin van de school dient als een groene ontmoetingsplek.
De groente, het fruit en de kruiden uit eigen tuin worden gebruikt in de kooklessen op school waarvan de gerechten hun weg weer vinden naar de kantine. Korte lijnen, gezond eten. Wat een mooi initiatief!
NL-doet is een initiatief van het Oranje Fonds. Jaarlijks organiseert het fonds de grootste vrijwilligersactie van Nederland bij talloze maatschappelijke organisaties.

Natuurlijk is het altijd nuttig, maar vooral ook heel gezellig en leuk om je samen ergens voor in te zetten. Het belang van vrijwilligerswerk en de waarde van al die vrijwilligers voor onze samenleving kan niet voldoende benadrukt worden. Dat geldt natuurlijk niet alleen op de twee NL-doet dagen, maar elke dag. Daarom is in Bergen ook de actie ‘Samen Goud Voor Elkaar’ van start gegaan. https://samengoudvoorelkaar.nl
Zonder vrijwilligers zouden (sport-)verenigingen, zorg-, kunst- en cultuurinstellingen, buurthuizen, de brandweer, reddingsbrigades en de KNRM Egmond, om er maar een paar te noemen, bijvoorbeeld tot stilstand komen.
Wat ben ik trots op al die vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten voor zoveel zaken die onze gemeente Bergen NH zo mooi maken!”