Burgemeester Lars Voskuil, “de veiligheid van onze inwoners staat voorop”

Geen extra gas uit de velden rond Bergen

“Het College van Bergen heeft kennisgenomen van het feit dat het ministerie van EZ toestemming geeft om tot 2024 een behoorlijke hoeveelheid extra gas versneld te winnen onder andere uit twee gasvelden onder de gemeente Bergen. Eind vorig jaar had het ministerie om advies gevraagd.

De gemeente Bergen heeft toen een negatief advies gegeven en aangegeven dat door het versneld leegpompen aardbevingen kunnen ontstaan. (In 2001 was er bij Bergen NH een beving met een kracht van 2,7 op de schaal van Richter.) Dit is nog steeds het uitgangspunt van het college. De afgenomen beschikbaarheid van gas, doordat Rusland oorlog voert tegen Oekraïne en de gaskraan dichtdraait, en de sterk gestegen prijzen hebben dit standpunt niet veranderd.

De veiligheid van onze inwoners staat voorop. Die afweging betekent wat het college van Bergen betreft dat er net als in Groningen geen extra gas mag worden gewonnen uit deze velden. Deze situatie sterkt ons in ons standpunt dat we onze samenleving steeds duurzamer moeten inrichten, om zo min mogelijk van gas afhankelijk te zijn, en in de ideale situatie helemaal niet meer van gas afhankelijk te zijn. Op korte termijn besluit het college of we officieel bezwaar aantekenen tegen het besluit van het ministerie.”