Broedseizoen in de duinen is weer begonnen

Op 1 maart is de meteorologische lente begonnen

Broedseizoen in de duinen is weer begonnen

Langzaam maar zeker komt de natuur weer tot leven na de winter. Ook de dieren hebben het voorjaar in hun bol. Nestlocaties worden gezocht en de komende maanden zullen in de Schoorlse Duinen veel dieren geboren worden. Om deze jonge dieren te beschermen, geldt voor honden een aanlijnplicht van 1 maart tot 1 september.

Een behoorlijk aantal vogelsoorten brengt tijdens het broedseizoen jongen groot in de Schoorlse Duinen. Een van die vogels is de nachtzwaluw. Deze lange afstandstrekker komt in mei aan uit Afrika om te broeden in de Schoorlse Duinen. Waar veel vogels hun nesten veilig hoog in de bomen maken, geeft de nachtzwaluw de voorkeur aan een plek op de grond in een heideveld. Hier broeden ze van mei tot augustus.
Nachtzwaluwen zijn kwetsbaar doordat ze broeden op de grond. (foto: stockfotografie)

Naast vogels zijn er natuurlijk ook andere dieren die de Schoorlse Duinen als kraamkamer hebben. Wat te denken van het konijn? Een diersoort dat onder druk staat door onder andere verschillende virusziekten. Tussen maart en augustus worden de jonge konijnen geboren in ondergrondse nestkamers. Na ongeveer drie weken verlaten ze het nest om de omgeving te ontdekken.

Naast hondenbaasjes komen mountainbikers, ruiters, wandelaars en fietsers van het gebied genieten. Ook als zij buiten de paden komen, verstoren ze de dieren. Dus blijf op de paden en geniet op afstand van de natuur. Er is een groot netwerk van wandel-, fiets- en MTB-paden in de Schoorlse Duinen, dus het is niet nodig om van het pad af te gaan.

De leukste hond van Schoorl
De afgelopen maanden zochten de boswachters naar de leukste hond van Schoorl, die als prijs het boegbeeld is van de aanlijncampagne. Honderdvijftig trotse hondeneigenaren stuurden foto’s van hun viervoeter. Pleun, een Engelse cockerspaniël uit Tuitjenhorn, kreeg de meeste stemmen en is nu het gezicht van de campagne in 2023.

Pleun: de #leukstehondvanschoorl 2023! (Foto: Dennis Gouda Fotografie)