Deel

advertentie

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

Column: Rob van de Pas

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media – en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram – dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken. Daar moet ik niet verbaasd over zijn, want wie kaatst kan de bal verwachten. Ik zal het u eerlijk zeggen, ik doe het er soms ook om. Gewoon wat polemiek bedrijven. Een openlijke pennenstrijd tussen vakgenoten of mensen die op hetzelfde denkniveau acteren.

Dat klinkt OSM én arrogant en zo is het ook bedoeld. Goede polemieken komen voort uit conflicterende standpunten die de opponenten betogen. Ik vind zo’n pennenstrijd heerlijk. Echter, op één voorwaarde en dat is dat je blijft schrijven op basis van wederzijds respect. Dat is weleens moeilijk, ook voor mij, want we schrijven met woorden, maar denken in plaatjes. Je mist daarbij de intonatie en de non-verbale communicatie van je opponent en hetgeen je ‘gedrukt’ onder ogen krijgt. Ongewild vlieg je dan weleens uit de bocht.

Zo werd ik onlangs stevig aangesproken (lees: schriftelijk gekapitteld) over het feit dat ik een mondkapje draag, maar dát volstrekt zinloos vind en dat de horeca wat mij betreft per onmiddellijke ingang gewoon ‘OPEN’ kan. “Hé Van de Pas, ben je 180 graden gedraaid? Heb je het licht gezien, ben je eindelijk om?” Nou, ik ben niet zomaar om, maar heb vastgesteld dat we met de kennis van nú een aantal zaken in pandemie-bestrijding misschien in maart anders hadden moeten oplijnen.

Zijn die betweters allemaal helderziend, visionair of hebben ze tegen de wind in lopen schreeuwen? In ieder geval zijn ze niet gehoord in Den Haag, bij het RIVM of het OMT en is er al helemaal niet naar ze geluisterd. Hoe sneu is dat?

Naar aanleiding van een opmerking van één van mijn corona-kritische FB-vrinden heb ik, op zijn verzoek, maar een briefje gestuurd aan Mark Rutte, onze minister-president. Noblesse oblige en iemand met Haagse roots moet het doen, toch?

Ministerie van Algemene Zaken
Drs. Mark Rutte
Binnenhof 19,
2513 AA Den Haag

Bergen, 11 december 2020

Betreft: Corona en nog wat ander gedoe.

Geachte mijnheer Rutte, zijne excellentie, beste Mark,

Zo dat is al weer even geleden dat wij als oude penvrienden elkaar de maat namen of obligate kerstwensen en complimenten uitwisselden. Ga er maar even goed voor zitten.

Amice, hoe gaat het daar in het Koninkrijk Madurodam, jouw eigen Haagse Kaasstolp?

Ik schrijf je deze persoonlijke brief mede op verzoek van enkele van mijn rijke vrindjes van de Eeuwigelaan. Je weet wel, die weg met scheve bomen als je naar Bergen aan Zee rijdt en waar jij nauwelijks verbinding hebt op jouw oude Nokia 3310. Díe weg en díe vrindjes.

Met een paar van die zeer betrokken QUOTE 500-gasten heb ik bijna wekelijks een stevige polemiek over jouw ministers, jouw VVD, jouw coalitie, jouw RIVM, jouw OMT, jouw brede meerderheid in zowel de Eerste Kamer als Tweede Kamer en het enorme draagvlak voor jouw coronabeleid onder de Nederlandse bevolking.

Als oud-VVD’er, liberaal en goede penvriend van jou acteer ik in die polemieken graag vanuit een positieve grondhouding. Het glas is bij mij eerder half gevuld dan half geleegd, dat weet jij als geen ander. En als het glas dan wordt gevuld, dan graag met een knappe wijn? In ieder geval iets uit de Robert Parker Ranking en ondanks dat ik inmiddels lid van de AA-club ben, is dit een mooi bruggetje naar het horecabeleid van jouw ministers.

Wij van de Eeuwigelaan in Bergen vinden daar namelijk wat van en willen dat je de cafés en restaurants in de Heerlijkheid Bergen per onmiddellijke ingang weer toegankelijk maakt. Natuurlijk, dat is een uitdaging voor jou en dat zal de nodige polemiek veroorzaken. Maar ouwe Teflon-gabber, daar kom jij mee weg, want jij komt met álles weg.

Wij in Bergen zijn gewoon vanaf volgende week jouw ultieme testcase voor het hele land. Ik reken op jouw gezonde verstand en dan regel ik, als kandidaat-burgemeester, dat jouw VVD óók in de PC-gebieden 1861, 1862 én 1865 weer op de kaart komt te staan.

High five en een dikke boks.

Met hartelijke groet,
Jouw libertijnse Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

12 maart 2021

Column: Rob van de Pas

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Nederland in #SPERTIJD 2.0

29 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Terug