Deel

advertentie

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

Column: Rob van de Pas

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media – en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram – dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken. Daar moet ik niet verbaasd over zijn, want wie kaatst kan de bal verwachten. Ik zal het u eerlijk zeggen, ik doe het er soms ook om. Gewoon wat polemiek bedrijven. Een openlijke pennenstrijd tussen vakgenoten of mensen die op hetzelfde denkniveau acteren.

Dat klinkt OSM én arrogant en zo is het ook bedoeld. Goede polemieken komen voort uit conflicterende standpunten die de opponenten betogen. Ik vind zo’n pennenstrijd heerlijk. Echter, op één voorwaarde en dat is dat je blijft schrijven op basis van wederzijds respect. Dat is weleens moeilijk, ook voor mij, want we schrijven met woorden, maar denken in plaatjes. Je mist daarbij de intonatie en de non-verbale communicatie van je opponent en hetgeen je ‘gedrukt’ onder ogen krijgt. Ongewild vlieg je dan weleens uit de bocht.

Zo werd ik onlangs stevig aangesproken (lees: schriftelijk gekapitteld) over het feit dat ik een mondkapje draag, maar dát volstrekt zinloos vind en dat de horeca wat mij betreft per onmiddellijke ingang gewoon ‘OPEN’ kan. “Hé Van de Pas, ben je 180 graden gedraaid? Heb je het licht gezien, ben je eindelijk om?” Nou, ik ben niet zomaar om, maar heb vastgesteld dat we met de kennis van nú een aantal zaken in pandemie-bestrijding misschien in maart anders hadden moeten oplijnen.

Zijn die betweters allemaal helderziend, visionair of hebben ze tegen de wind in lopen schreeuwen? In ieder geval zijn ze niet gehoord in Den Haag, bij het RIVM of het OMT en is er al helemaal niet naar ze geluisterd. Hoe sneu is dat?

Naar aanleiding van een opmerking van één van mijn corona-kritische FB-vrinden heb ik, op zijn verzoek, maar een briefje gestuurd aan Mark Rutte, onze minister-president. Noblesse oblige en iemand met Haagse roots moet het doen, toch?

Ministerie van Algemene Zaken
Drs. Mark Rutte
Binnenhof 19,
2513 AA Den Haag

Bergen, 11 december 2020

Betreft: Corona en nog wat ander gedoe.

Geachte mijnheer Rutte, zijne excellentie, beste Mark,

Zo dat is al weer even geleden dat wij als oude penvrienden elkaar de maat namen of obligate kerstwensen en complimenten uitwisselden. Ga er maar even goed voor zitten.

Amice, hoe gaat het daar in het Koninkrijk Madurodam, jouw eigen Haagse Kaasstolp?

Ik schrijf je deze persoonlijke brief mede op verzoek van enkele van mijn rijke vrindjes van de Eeuwigelaan. Je weet wel, die weg met scheve bomen als je naar Bergen aan Zee rijdt en waar jij nauwelijks verbinding hebt op jouw oude Nokia 3310. Díe weg en díe vrindjes.

Met een paar van die zeer betrokken QUOTE 500-gasten heb ik bijna wekelijks een stevige polemiek over jouw ministers, jouw VVD, jouw coalitie, jouw RIVM, jouw OMT, jouw brede meerderheid in zowel de Eerste Kamer als Tweede Kamer en het enorme draagvlak voor jouw coronabeleid onder de Nederlandse bevolking.

Als oud-VVD’er, liberaal en goede penvriend van jou acteer ik in die polemieken graag vanuit een positieve grondhouding. Het glas is bij mij eerder half gevuld dan half geleegd, dat weet jij als geen ander. En als het glas dan wordt gevuld, dan graag met een knappe wijn? In ieder geval iets uit de Robert Parker Ranking en ondanks dat ik inmiddels lid van de AA-club ben, is dit een mooi bruggetje naar het horecabeleid van jouw ministers.

Wij van de Eeuwigelaan in Bergen vinden daar namelijk wat van en willen dat je de cafés en restaurants in de Heerlijkheid Bergen per onmiddellijke ingang weer toegankelijk maakt. Natuurlijk, dat is een uitdaging voor jou en dat zal de nodige polemiek veroorzaken. Maar ouwe Teflon-gabber, daar kom jij mee weg, want jij komt met álles weg.

Wij in Bergen zijn gewoon vanaf volgende week jouw ultieme testcase voor het hele land. Ik reken op jouw gezonde verstand en dan regel ik, als kandidaat-burgemeester, dat jouw VVD óók in de PC-gebieden 1861, 1862 én 1865 weer op de kaart komt te staan.

High five en een dikke boks.

Met hartelijke groet,
Jouw libertijnse Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug