Deel

Brand bij restaurant de Klok in Egmond aan Zee stemt tot nadenken...

Hoe voorkom je het? 3 tips voor horecaondernemers

Brand bij restaurant de Klok in Egmond aan Zee stemt tot nadenken...

Na het drama in Egmond vragen velen zich af… hoe heeft dat nu zo kunnen gebeuren. Een ongelukje zit zoals altijd in een klein hoekje, maar kan verstrekkende gevolgen hebben. De schade na een brand is vaak enorm. Hoog tijd om eens stil te staan bij de vraag hoe je brandschade zoveel mogelijk kunt voorkomen en beperken.

Hieronder zetten we de belangrijkste kostenposten nog even voor je op een rijtje:

* Schoonmaak- en herstel

* Nieuwe inventaris en machines

* Nieuwe voorraad

* Omzetverlies

* Doorlopende vaste lasten

* Tijdelijke huisvesting / opslag

Op de website van De Goudse verzekeringen lees je aan welke bedragen je moet denken bij bovenstaande kostenposten.

Brandschade voorkomen en beperken

De schade van een brand in je horecazaak kan dus flink in de papieren lopen. Gelukkig kun je met wat simpele maatregelen brand voorkomen en de schade beperken.

Tip 1: Zorg voor duidelijke veiligheidsvoorschriften voor je personeel
Nooit met een hete frituurpan met olie lopen. Of: houd kaarsen uit de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen. Voor het voorkomen van brand in je horecazaak is het belangrijk dat je personeel veilig werkt. Zorg daarom voor duidelijke instructies over veilig werken en het dragen van veilige kleding. Je kunt deze instructies vastleggen in een gedragscode voor je personeel.

Zorg ook dat brandblussers, de vluchtroute en brandmelders zichtbaar, bereikbaar en bruikbaar zijn. En oefen de ontruimingsprocedure regelmatig met medewerkers en bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Bij voorkeur zijn er altijd twee BHV’ers aanwezig in je horecazaak. Houd daar rekening mee in je werkrooster.

Tip 2: Ga bewust om met elektrische apparaten en bedrading
Veel branden in horecazaken worden veroorzaakt door beschadigde elektrische apparaten en bedrading. Check je elektrische installatie daarom regelmatig. Werk verder zoveel mogelijk met veilige, geaarde stopcontacten en vermijd losse verlengsnoeren. Gebruik je toch een verlengsnoer? Bevestig de snoeren dan stevig met tape aan de vloer. En: rol kabelhaspels altijd helemaal af zodat je voorkomt dat het snoer te warm wordt en gaat smelten.

Last, but not least: wees alert bij het gebruik van elektrische apparaten. Zo kan vetaanslag in je afzuigkap vlam vatten en al snel omslaan in een allesverwoestende brand. Laat daarom jaarlijks de kanalen en vetfilters van je afzuiginstallaties controleren door een specialist. En wist je dat een droger op de eerste plaats staat van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken? Zorg daarom dat je altijd aanwezig bent als je droger aanstaat en voorkom oververhitting door de filters na ieder gebruik schoon te maken.

Tip 3:
Zorg dat je brandveiligheidsinstallatie en vluchtroutes in orde zijn
Als de nood aan de man is, wil je natuurlijk niet voor verassingen komen te staan. Je brandblussers, brandmelders en noodverlichting mogen het dan ook nooit laten afweten. Laat ze daarom jaarlijks controleren door een gecertificeerd onderhoudsbedrijf.

Bij brand heb je vaak maar drie minuten om naar buiten te komen. Door de zwarte en giftige rook zie je al snel niets meer en wordt het moeilijker om te ademen. Een toegankelijke vluchtroute is dan letterlijk van levensbelang. Zorg daarom dat deuren en trappen in vluchtroutes vrij zijn van obstakels.

En wat als het toch mis gaat?

Als er toch brand uitbreekt in je horecazaak wil je er zeker van zijn dat je na de brand je zaak weer opnieuw kunt opbouwen. Met deze verzekeringen kun je met een gerust hart blijven ondernemen, ook na een brand.

* Inventaris- of goederenverzekering

De inrichting van jouw horecazaak is uniek. Met deze verzekering ben je na een brand verzekerd van nieuwe inventaris, goederen en verloren voorraad.

* Bedrijfsgebouwenverzekering

Je bedrijfspand is misschien wel je grootste investering. Met deze verzekering dek je alle materiële schade die aan je bedrijfsgebouw ontstaat door bijvoorbeeld brand, blikseminslag, maar ook door storm of water.

* Bedrijfsschadeverzekering

Na een brand moet je je horecazaak misschien wel een paar maanden tot een half jaar sluiten. Je loopt hiermee omzet mis terwijl je vaste lasten gewoon doorlopen. Met deze verzekering worden je vaste lasten doorbetaald, waaronder je personeelskosten en de huur. Ook verzeker je de winst die je onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt.

* Milieuschadeverzekering

Met deze verzekering zijn de kosten van ‘sanering’ gedekt, zoals het opruimen van asbest na een brand of de schade die ontstaat na het gebruik van verontreinigd bluswater.

Over De Goudse

Ondernemen is het mooiste wat er is, maar het is nooit helemaal zonder risico. De Goudse helpt MKB-ondernemers met succesvol ondernemen. Dat doen wij met branchegerichte producten en diensten, want iedere sector is uniek en kent zijn eigen uitdagingen. Wij werken samen met onafhankelijke adviseurs in heel Nederland die je helpen om zakelijke risico’s af te dekken. Dat kan bijvoorbeeld door hulp te bieden bij verzekeren, maar ook met advies om risico’s te voorkomen of te beperken. Daardoor kun jij zorgeloos ondernemen en focus houden op wat voor jou belangrijk is.

Bron: www.missethoreca.nl

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

2 augustus 2019

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Rondje horeca... 28

26 juli 2019

Bergen en zijn horeca verleden

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

26 juli 2019

Pieter van Dijk

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag, “In welk café, discotheek kwam jij vroeger, wat nu niet meer bestaat”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Rondje horeca… 23

7 juni 2019

Genieten en daar... kan ik me ook op verheugen

Afgelopen donderdag was ik te gast (met aangename tafelgenoten) bij paviljoen Noord in Bergen aan Zee. Er was een Champagne proeverij...

Jaarlijkse Nieuwe Haring Party bij Eetcafé de Lamoraal

7 juni 2019

Wanneer: woensdag 12 juni a.s

Op woensdag 12 juni a.s. vanaf 17.00 uur zullen de schalen met nieuwe haring en bijbehorende spiritualiën...

Toerisme zorgt voor impuls, maar tekort personeel drukt winstgroei horeca

7 juni 2019

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar.

Rondje horeca… 22

31 mei 2019

Wat zijn we toch rijk bedeeld in Bergen

Ik roep wel eens gekscherend dat een flessenpost uit Warmenhuizen waarschijnlijk maar vier keer per jaar hoeft uit te komen...

Landal GreenParks krijgt nieuw park: Landal Berger Duinen

31 mei 2019

72 luxe recreatiewoningen

Landal GreenParks krijgt er een vakantiepark bij in de Noord-Hollandse duinstreek tussen de dorpen Bergen en Schoorl.

Kan de Bergense horeca wat van Castricum leren?

31 mei 2019

Lang leven de zij-instromers...

Het geldt voor veel zaken in het leven: met de juiste papieren kom je een eind, maar met het juiste karakter kom je nog veel verder.

Het Zeeuwse mosselseizoen extra vroeg dit jaar

24 mei 2019

Normaal is de start rond eind juni

Deze week is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar.

Welke cocktails en mixdrankjes zijn deze zomer populair?

24 mei 2019

Top-5 cocktails en top-3 mixdrankjes

Dat cocktails zo populair zijn in de zomer is geen verrassing als we kijken naar de top-5. Daarin staat de Mojito namelijk met stip bovenaan...

Rondje horeca…21

24 mei 2019

Walking dinner bij VV Bergen

Op uitnodiging van voorzitter Henk Borst was ik aanwezig bij een business-meeting bij onze lokale voetbalclub VV Bergen.

Rondje horeca… 20

17 mei 2019

Een ultieme verwen avond/nacht in eigen dorp (met sfeerfoto's)

Omdat ik besloten had om voor de gedrukte zomereditie van de Flessenpost een artikel over het prachtige Villa Kranenbergh op de Ruïnelaan te schrijven

Advertorial: Wat voor opleiding zoek je?

17 mei 2019

Wil jij je verder ontwikkelen in de horeca of je omscholen tot een functie in de horeca?

Klaar met de middelbare school en op zoek naar een mbo- of hbo-horecaopleiding in jouw omgeving of wil je...

Terug