Botermalse kool met sukadesteak en pastinaak
Door: Ismael Wijnsma
Gepubliceerd: 11 maart 2022
Huiskok Ismael Wijnsma schudt weer een topgerecht voor ons uit zijn mouw. Prachtig om te zien, nog beter om op te eten!
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten
Bereidingstijd ca. 60 minuten
Voor 4 personen
Benodigdheden:
halve spitskool
1 Chinese kool
450 gram sukade steak of biefstuk
Sukade steak is niet in elke supermarkt te vinden, vraag je slager of hij het voor je kan snijden op de juiste manier.
2 knoflooktenen
1 sjalot
1 pastinaak
zonnebloemolie
200 ml kookroom
250 gram ongezouten roomboter
Overige benodigdheden:
keukenpapier
schuimspaan
Bereiding:
1. Snijd de spitskool in fijne reepjes doe dit ook met de Chinese kool. Doe de kolen in een grote pan zodat er tijdens het koken genoeg ruimte over is om goed door te roeren.
2. Snijd de sjalot in fijne blokjes en pers de twee tenen knoflook uit.
3. Zet de pan met de kool op het fornuis op middelhoog vuur. Voeg ook zout toe aan de kool.
4. Als de kool genoeg vocht heeft losgelaten, kunnen de sjalot en knoflook worden toegevoegd. Zet het vuur dan ook lager. Roer dit gehaal ongeveer om de 10 minuten goed door. Voeg ook de kookroom en de helft van de roomboter toe aan de kool.
5. Leg het vlees op een bord en bestrooi dit met zout. Dit haalt het vocht uit het vlees, laat het zout een half uur tot een uur buiten de koelkast intrekken.
6. Na een half uur tot een uur kan het zout van het vlees worden gehaald met keukenpapier. Dep het vlees zo droog mogelijk.
7. Met een dunschiller kan de pastinaak worden geschild, gebruik ook een dunschillen om mooie dunne plakjes te snijden van de pastinaak.
8. Zet een kleine steelpan op het vuur en voeg daar genoeg zonnebloemolie aan toe. Zorg dat deze olie goed warm wordt ongeveer 190 graden.
9. Als de olie goed warm is, kan de pastinaak worden gefrituurd, zorg ervoor dat je niet te veel per keer in je pan doet. Frituur de pastinaak ongeveer 30 tot 40 seconden haal de pastinaak eruit met een schuimspaan en laat deze daarna uitlekken op wat keukenpapier. En bestrooi het dan ook direct met fijn zout.
10. Laat een koekenpan met dikke boden goed warm worden. Wanneer de pan heet is, voeg je genoeg olie toe. En bak het vlees per kant ongeveer 3 tot 4 minuten per kant. Laat het vlees daarna even rusten in een voorverwarmde oven.
11. Proef de kool of er nog zout en peper moet worden toegevoegd. En of deze botermals is geworden.
12. Snijd het vlees in dunne reepjes, en bekijk of het de juiste garing heeft gekregen. Mocht dit niet zo zijn dan kan het nog iets langer in de oven.
13. Leg de kool op het bord met daarop het vlees en als laatste de gefrituurde pastinaak.
Bon appétit!
Ismaël Wijnsma heeft zijn eigen home-cooking en cateringbedrijf voor particulieren en events. Sijmen Louis – www.sijmenlouis.nl
Foto: Dewi Buys
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.