Boomkruipers in Bergen
Dook Vlugt doet al drie jaar onderzoek naar de slapers en de slaapplaatsen
Gepubliceerd: 2 april 2021
Een boomkruiper is een kleine onopvallend bruine vogel die, zoals de naam al aangeeft, gebruik maakt van bomen om voedsel, insecten en spinnen, te vinden. Deze vogel slaapt ook tegen de stam van een boom, maar niet alleen daar. Jaarrond maken boomkruipers gebruik van gebouwen waar een slaapplaats wordt betrokken. Deze slaapplaatsen bevinden zich aan de buitenkant van een gebouw/woning aan een gevel die aan de bovenkant een overstekend stuk dak heeft. Zo vormt een dak met schuine delen boven aan de gevel, in de nok, een beschutte plek waar boomkruipers rustig kunnen slapen. Ze houden zich met de nagels van de tenen vast aan de stenen. Van deze combinatie van geschikte muur en overhangend dak zijn er vele in Bergen. Ze worden ook aangetroffen hangend aan een rietstengel onder een rieten dak.
De slaapplaatsen vallen vaak op doordat er een wit poepspoor op de gevel ontstaat als de muur vaker wordt gebruikt en zeker als er meerdere boomkruipers bij elkaar aan de muur hangen.
Dook Vlugt doet al drie jaar onderzoek naar de slapers en de slaapplaatsen. In het donker, ´s morgens vroeg of aan het begin van de nacht, fietst hij een vaste ronde door Bergen en telt dan het aantal aanwezige slapende boomkruipers.
Een uitgebreider verslag over het onderzoek is opgenomen in de Klein Alk, het contactorgaan van Vogelwerkgroep Alkmaar e.o.
https://vwg-alkmaar.nl/wp-content/uploads/2019/08/Kleine-Alk-3712019.pdf