Boekpresentatie van schrijver Frits Kool: ‘Dirk en Agaath, oorlogstragedie”

In het boek komt ook vliegveld Bergen aan bod...

Aan de vooravond van de jaarlijkse herdenking van de Japanse capitulatie op 15 augustus verschijnt een nieuwe editie van het boek “Dirk en Agaath, oorlogstragedie”. De schrijver, Frits Kool, zal op 10 september voor geïnteresseerden een boekpresentatie geven in het Marinemuseum te Den Helder.

De Alblasserdammer Dirk de Jong was verloofd met de Helderse Agaath de Ruijter. In de oorlogsjaren woonde Agaath als evacué met haar familie in de aardappelkamer van Piet Timmerman aan de Dijk in Broek op Langedijk. Als matroos op Hr.Ms. Sumatra begeleidde Dirk in mei 1940 prinses Juliana met de prinsesjes Beatrix en Irene naar Canada. In Nederlands-Indië werd Dirk door de Japanse bezetter krijgsgevangen gemaakt.

In de verbeterde uitgave is informatie verwerkt, die na het verschijnen van de oorspronkelijke editie beschikbaar kwam. Ook zijn op verzoek van lezers vijf kaarten opgenomen met de lange route die Dirk de Jong over de wereldzeeën heeft afgelegd voordat hij als krijgsgevangene te werk werd gesteld aan de Pakan Baroe spoorlijn (Sumatra).

Het boek kost € 20, – en is te koop of te bestellen bij de plaatselijke boekhandel en bij iedere boekenwebshop.

Informatie over de boekpresentatie bij Frits Kool: [email protected]

Korte inhoud van “Dirk en Agaath, oorlogstragedie”
Op 2 mei 1934 begint de 17-jarige Dirk te Jong uit Alblasserdam als lichtmatroos zijn loopbaan bij de Koninklijke Marine. In Den Helder leert hij tijdens de zaterdagse pantoffelparade Agaath de Ruijter kennen. Ze verloven. Dirk gaat in 1936 drie jaar naar Soerabaja in Nederlands-Indië. Enkele weken nadat hij daarvan in Nederland is teruggekeerd, wordt hij op 28 augustus 1939 vanwege de algehele mobilisatie opgeroepen zijn militaire plicht te hervatten. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 worden Alblasserdam en Den Helder gebombardeerd. Dirk de Jong is dan al met de kruiser Hr. Ms. Sumatra onderweg naar Engeland en vervolgens naar Canada met aan boord prinses Juliana en de prinsesjes Beatrix en Irene. De Sumatra vaart daarna verder naar het vrije Nederlands-Indië, dat in maart 1942 door Japan onder de voet wordt gelopen. Dirk wordt krijgsgevangen gemaakt, lijdt schipbreuk tijdens een Japans zeetransport met het S.S. Harugiku Maru naar Sumatra, overleeft en wordt te werk gesteld aan de Pakan Baroe spoorlijn. Daar overlijdt hij op 7 augustus 1945 aan ontberingen, acht dagen voor de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945. Dat is ook de dag waarop de aanleg van de “dodenspoorlijn” wordt voltooid. De spoorlijn is daarna nooit gebruikt. Het trouwpak van Dirk hing klaar in zijn woonplaats Alblasserdam. Bij Agaath, die tijdens de oorlogsjaren geëvacueerd was in Broek op Langedijk, waren de kasten in Den Helder gevuld met de uitzet, het porseleinwerk, het glasservies en het bestek. Maar de verschrikkingen van Pakan Baroe bepaalden het tragisch einde van Dirk. In 1948 stierf ook Agaath. Van verdriet.

De schrijver van het boek, Frits Kool, groeide op in Broek op Langedijk. Hij is op 25 juni 1944 in Alkmaar geboren. Terwijl de familie in Alblasserdam en Broek op Langedijk van niets wist, begon op diezelfde dag het transport van Dirk de Jong en honderden andere krijgsgevangenen van het kamp Gloegoer in Medan naar de werkkampen langs de Pakan Baroe spoorlijn (Sumatra, Nederlands-Indië). Dirk was verloofd met Agaath de Ruijter, een tante van de auteur.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.