Boekhandel Thomas over in andere handen

Reden voor de verkoop is John Thomas' gezondheid

Boekhandel Thomas over in andere handen

John Thomas heeft boekhandel Thomas in Bergen per 1 januari verkocht aan Eduard en Ingrid Kuijt, eigenaren van Binnert Overdiep (Heerenveen), en Janine Waiboer, die overstapt van De Bezige Bij. Allen worden voor een derde eigenaar.

Reden voor de verkoop is John Thomas’ gezondheid, waardoor hij al meer dan tien jaar beperkte energie heeft. ‘Als ik de hele dag in de winkel heb gestaan, kan ik ‘s avonds niet meer naar de film of een verjaardag. Ik heb veel moeten inleveren op mijn privéleven. En nu er van alles aan de winkel moet gebeuren, heb ik niet meer de motivatie om er met dezelfde ziel en zaligheid als vroeger voor te gaan.’
‘Het gaat wél prima met de winkel die zijn opa in 1928 is begonnen’, zegt hij. ‘Maar er moet iets met het assortiment gebeuren. Zoals bij veel winkels gaan kantoorartikelen steeds minder. Een deel van het assortiment moet dus geschrapt om beter boeken te kunnen aanbieden. Ook bereikt een deel van mijn personeel de pensioengerechtigde leeftijd. Er moet daarom een nieuw team worden samengesteld.’
Gezien de financiële resultaten was het niet moeilijk nieuwe eigenaren te vinden. ‘In het verleden hebben drie partijen gezegd dat als ik nog eens wilde verkopen, ik hen kon benaderen. De eerste partij zei: heel graag, maar het komt nu te vroeg. De tweede partij waren Eduard en Ingrid Kuijt, die er daarna zelf Janine Waiboer bij hebben gehaald.’
Thomas zelf is nu 57, hij stopt dus niet met werken. ‘Ik neem eerst een jaar om helemaal te resetten, daarna zie ik wat er op mijn pad komt. Spijt dat het zo loopt, heb ik niet meer. Je groeit naar zo’n beslissing toe, als je jarenlang steeds keuzes moet maken in wat je wel en niet kan doen. Maar ik ga zeker dingen missen. Dus een terugkeer als boekverkoper? Wie weet.’

Eduard Kuijt heeft bovenal sentimentele redenen. Hij woonde van zijn 6e tot 18e in ‘het mooiste dorp van Nederland’, vertelt hij. ‘Daarom had ik jaren geleden al tegen Libris gezegd: als die winkel ooit te koop komt, laat het me weten. Toen ik begin dit jaar werd gebeld, was ik dat een beetje vergeten, maar ik dacht meteen: graag. Alleen: hoe? Wij geloven niet dat je een boekhandel op afstand kan runnen.’
Gelukkig kwam het echtpaar Kuijt snel uit bij Janine Waiboer als het gezicht van de winkel. ‘Ik ken haar uit de tijd dat we allebei bij Plukker werkten – ik als directeur, zij als bedrijfsleider. Toen hadden we een uitstekende werkrelatie.’ En zij woont nog altijd in Schagen – een stuk dichterbij. ‘Toen we gingen praten, kwamen we er snel uit. Ook onderhandelingen met John verliepen heel prettig.’
Maar natuurlijk is de boekhandel ook ‘een schitterend bedrijf’, vindt hij. ‘Het zit op de perfecte locatie in een mooi, oud, Engels aandoend pand.’ Hij kijkt ernaar uit daar vaker te zijn. ‘In het begin zullen we zeker regelmatig naar Bergen, omdat er van alles moet worden geregeld. Daarna zullen we kijken hoe het gaat. In ieder geval ben ik al het laatste weekend van januari ingeroosterd.’

De schaalvoordelen van twee winkels zijn evenwel beperkt. ‘Je moet vijf, zes winkels hebben om dat écht te hebben. Het zijn ook andere type winkels. Thomas is met 180 vierkante meter veel kleiner en trekt een ander publiek. Maar sommige dingen kun je wel bundelen. De boekhouding, de verzekeringsportefeuille – daarvoor maakt het niet uit of je dat voor een of twee winkels doet.’

Voor Janine Waiboer was de kans om Thomas over te nemen te groot om te laten lopen. ‘Ik heb 28 jaar bij Plukker gewerkt, alle facetten van het bedrijf leren kennen. De afgelopen viereneenhalf jaar bij De Bezige Bij heb ik ook veel geleerd en veel plezier gehad, maar in mijn hart wist ik dat ik een boekhandelaar ben en dus ooit terug zou gaan. Nu als mede-eigenaar, mooier kan niet.’
Thomas is een winkel naar haar hart. ‘Ik sta het liefst zelf op de vloer. Ik wil niet alleen achter de schermen bezig zijn, wat snel gebeurt in een grotere winkel. Met een winkel van dit formaat kun je je ook met alle facetten bezig houden. Zo vind ik het leuk om iedereen in het Bergense te leren kennen: de medewerkers, de klanten, maar ook de ondernemersvereniging bijvoorbeeld.’
Waiboer gaat – samen met het echtpaar Kuijt – na Nieuwjaar de winkel leren kennen om daarna te bepalen hoe de plannen precies vormkrijgen. Maar zeker is dat het meer boekhandel wordt. ‘Thomas heeft relatief veel kantoorartikelen en wenskaarten. Naar ons idee is meer mogelijk met boeken. Wij zijn ook alle drie echte boekenmensen. In de loop van 2024 volgt daarom een verbouwing.’