Deel

blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land

De jury was met name onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage van blooming

blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land

Na eerder dit jaar brons (Dutch Hotel Award) en zilver (Zoover Award) te hebben gewonnen, is het voor Hotel blooming nu goud wat de klok slaat. Gisteren werden tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam de Gaia Green Awards uitgereikt. Deze awards gaan naar de restaurants, strandpaviljoens en hotels in Nederland en België die zich aantoonbaar inspannen op het gebied van duurzaam ondernemen. Hotel blooming uit Bergen (NH) mag zich vanaf vandaag meest duurzame hotel noemen. De jury koos in de categorie hotels blooming als winnaar. Daarmee liet blooming de andere finalisten, Hotel Jakarta (Amsterdam) en familiehotel Soll Cress (Kokszijde) achter zich.

Een lovend juryrapport
De jury was erg onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage van blooming. Duurzaamheid zit dan ook diepgeworteld in de stichting, waar de winst grotendeels naar maatschappelijke initiatieven gaat. Twee jaar geleden benoemde blooming Marieke Böggemann tot fulltime MVO-adviseur. Samen met werknemers en afdelingen vertaalt zij duurzame en maatschappelijke ideeën naar concrete plannen en projecten.

Bijzondere projecten
Een mooi voorbeeld is de samenwerking met Scorlewald. Hierbij verbouwen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt producten voor blooming in de moestuin. Afval scheidt en composteert blooming zelf. Daarmee wordt de moestuin, bij blooming’s Landgoed Het Hof, bemest. Team blooming onderneemt in die zin dus circulair want in die enorme biologische moestuin verbouwen zij ruim vijftig soorten groenten, fruit en noten. De hoofdtuinman bepaalt samen met de executive chef het zaaiplan.

Daarnaast geeft blooming haar zakelijke gasten een Dopperfles die op meerdere plekken in het hotel bijgevuld kan worden. Marieke: “Een Doppergebruiker is goed voor tientallen petflesjes die niet meer nodig zijn en dus niet gemaakt hoeven te worden. Ook hebben we met een lokale brouwer eigen blooming bier gemaakt nadat in Spanje een andere partner eerder al wijn voor ons produceerde. En natuurlijk allemaal biologisch.”

En dat is niet het enige. De gasten slapen op bedden van Coco-mat, rietjes zijn vervangen door die van ‘Straw Life’ en toiletrollen door die van ‘The Good Roll’. Inmiddels behoren monoverpakkingen tot het verleden en wordt het brood grotendeels gebakken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meer inspiratie doet blooming op door hun samenwerking met de ‘Koplopersgroep Circulaire Hotels Amsterdam’. Böggemann vervolgt: “en zo zit duurzaamheid in ons DNA.”

Een geweldige (h)erkenning
Algemeen directeur, Mike Bosman, vertelde na de uitreiking natuurlijk enorme concurrentie te hebben gezien in collega-Hotel Jakarta uit Amsterdam. “Hun pand is natuurlijk fantastisch; volledig purpose-built en geheel energieneutraal. Onze panden zijn begin vorige eeuw, en sterker nog in de zeventiende eeuw, niet ontwikkeld met de gedachte dat blooming er ooit horeca in zou gaan exploiteren. Dat maakt dat onze gebouwen nog niet zo ver zijn. Dat maakt het winnen van de award wel extra bijzonder. Het hotel is echter wel gesitueerd op tien hectaren eigen bebost duingebied en onze doelstelling is binnen tien jaar een enorme duurzaamheidsslag te maken ten aanzien van energie.” Bosman concludeert “enorm blij en trots te zijn met deze geweldige (h)erkenning voor het team.”

Geen bijzaak
Uit alles blijkt dat MVO geen bijzaak is bij blooming. “We doen het er niet bij,” zegt Marieke. “Dat is ook de reden dat we blooming met een kleine letter b schrijven,” voegt Mike Bosman toe. “Het Engelse werkwoord ‘to bloom’ betekent ‘tot bloei laten komen’ en dat is precies waar het bij ons om draait. Op deze manier dragen we ons steentje bij in de maatschappij en spreken we intern van het uitkeren van maatschappelijk dividend. Ons team nemen we hierin mee en dat zorgt voor een bijzonder prettige werkplek waar training en beleving belangrijke pilaren zijn.”

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land blooming wint The Gaia Green Awards. Het hotel in Bergen is verkozen tot de meest duurzame van het land

Meer 'Horeca':

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Goumand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Toezicht horeca in Bergen centrum stopt per direct

1 november 2019

Burgemeester Hafkamp: “De afspraak was om de aanwezigheid van toezichthouders na een jaar met elkaar te evalueren"

Vanaf komend weekend lopen er geen toezichthouders meer rond in het centrum van Bergen tijdens de 'uitgaansuren’.

Rondje horeca… 43

1 november 2019

Goed nieuws!

Deze week kwam het bericht door dat de bouw van het Parkhotel nu eindelijk van start kan gaan en dat is dus heel goed nieuws...

Hij is uit... de Lekker 2020. Merlet op plek 40 van beste restaurants van Nederland

1 november 2019

Recensenten roemen het nieuwe interieur, de gerechten en complimenteren de kundige en aanstekelijke zwarte brigade

Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen is opnieuw de nummer één in de Top-100 van restaurantgids Lekker500

Verbod rookruimtes horeca vanaf april

25 oktober 2019

Boetes die kunnen lopen op tot 4.500 euro

Vanaf 1 april 2020 wordt het verbod op rookruimtes in de horeca gehandhaafd. Daarnaast wil de regering het sluiten van rookruimtes...

Eerste editie After Works bij Wonder's groot succes!

25 oktober 2019

Elke eerste vrijdag van de maand én korting via de Flessenpost

Wat is het weer zwaar geweest deze week! Keihard gewerkt! Niemand verdient meer een borrel dan jij.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Piet Vermeulen

25 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Al een paar keer eerder heb ik een begin gemaakt om over Piet, Joke en de kinderen te schrijven, maar steeds stelde ik het uit.

Rondje horeca… 42

25 oktober 2019

Het zit er al bijna weer op

Ik weet niet hoe het u vergaan is de afgelopen dagen in ons dorp, maar ik heb met volle teugen genoten van kunst, cultuur, gezellige mensen...

Het roer gaat om bij Brasserie Nero

21 oktober 2019

Na een grondige verbouwing begin volgend jaar met een andere naam weer open

Nero in Bergen sluit per 1 december definitief haar deuren. Om deze na een grondige verbouwing en met een andere naam, begin 2020, weer te openen.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… de Horse Pub

18 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Mijn laatste dagen in de horeca heb ik in de Horse Pub gewerkt. Natuurlijk was het eigenlijk het domein van broer Jaap, maar ik kwam er als klant altijd...

Rondje horeca... 41

18 oktober 2019

Druk weekje

De gedrukte editie van de Flessenpost is afgelopen week weer in de verspreiding gegaan en dat geeft de redactie de kans om weer even op adem te komen.

Voor in de agenda: Wijnproeverij bij de Gouden Ton

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Jan Oldenburglaan op zaterdag 2 november van 14:00-17:00

Doe uw inspiratie op voor de decembermaand of kies uw relatiegeschenken uit! Er staan zo’n 25 wijnen open...

Michelin: Bib Gourmand restaurants 2020 op 7 november

18 oktober 2019

19 nieuwe Bib's

Michelin maakt de Bib Gourmands – een beloning voor restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding...

Prijsuitreiking Huiswijnverkiezing Bergen 2019

18 oktober 2019

En de oorkondes gingen naar...

Gefeliciteerd met jullie prestatie in de verkiezing 'Wie heeft de beste huiswijn van Bergen'. Van alle wijnen, en dat waren er veertig...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Zeepaardje voetbalkroeg

11 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Zondagmiddag was altijd een ware happening in het Zeepaardje! Meestal was het Jacky Bus zijn dienst, maar soms kwam het voor dat ik met kaarten meer verloren had, dan ik kon betalen...

Rondje horeca... 40

11 oktober 2019

De beste huiswijnen van Bergen en vis, schaal- en schelpdieren

Afgelopen dinsdag mocht ik aanwezig zijn bij de eerste jurering van de drie beste witte en rode huiswijnen in de Bergense horeca, georganiseerd door het Bergense wijngilde. Een aantal uitkomsten zijn best wel verrassend te noemen.

Je bent een liefhebber van een glaasje witte wijn?

11 oktober 2019

Dan hoef je je niet langer schuldig te voelen!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jij je niet schuldig hoeft te voelen na een glas witte wijn.

Bergense huiswijnverkiezing 8 oktober

4 oktober 2019

Het is zover, we gaan als jury de huiswijnen van de Bergense horecazaken beoordelen!

Meer dan twintig horecagelegenheden hebben heel enthousiast gereageerd en ons een fles wit en rood gegeven om te...

Grootse verschuivingen in de Lekker 500 editie 2020

4 oktober 2019

Wie zijn de grootste stijgers? En de grootste dalers?

Het is bijna zover! De redactie van Lekker is op dit moment druk bezig met het vastleggen van de nieuwe Top-100...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Zwarte Kat

3 oktober 2019

Door: Pieter van Dijk

Nu moet ik heel diep graven in mijn geheugen want ik weet niet wanneer Hans Hovingh de Zwarte Kat opende.

Rondje horeca... 38

4 oktober 2019

Een heus Flessenpost-menu

En ineens was daar het idee. Een Flessenpost hoort nu eenmaal bij de zee evenals vis, schelp- en schaaldieren.

Mooie recensie van UIT072 voor paviljoen Noorderlicht

4 oktober 2019

Afscheid nemen van de zomer doen we in stijl: met een uniek End of the Season diner bij Strandpaviljoen Noorderlicht

We waagden de rit door de herfststorm over een stormachtig strand voor een etentje dat het meer dan waard was. End of the Season voelt als een ode...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Eten in de Lamoraal, maar dan lang geleden

27 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Het zal ergens midden jaren tachtig zijn geweest, toen ik ruilde met Hans Meertens. Ik naar de Lamoraal en hij naar de Taverne.

Rondje horeca... 37

27 september 2019

Mooi weekje…

Persoonlijk vind ik het wel echt even heel relaxed zo zonder een ‘overdosis’ aan toeristen in het dorp, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks te doen is.

Rondje horeca... 36

20 september 2019

Best wel een beetje trots

Afgelopen week stond er een berichtje in de Flessenpost dat topchef Remco Sterk samen met die andere topchef lka Bon bij The Bourbon Room zou komen koken.

Provincie Noord-Holland; meer grip op groei van toerisme in en rond Amsterdam

20 september 2019

Toeristen besteden circa € 2,5 miljard per jaar in de regio, wat 66.000 banen oplevert

Vorige week verscheen het landelijk advies over de rol die de overheid zou moeten spelen bij de snelle ontwikkeling van toerisme.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

20 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Midden/eind van de jaren zeventig deed de cocaïne zijn intrede in Bergen. Was het eerst nog via een extravagante enkeling die...

Rondje horeca... 35

13 september 2019

De rust is voor even teruggekeerd, maar...

Na een prachtige zomer met overvolle stranden en terrassen is het nu weer even pas op de plaats maken.

Terug