Blauwe vlag wappert weer op stranden gemeente Bergen

Duurzaam recreëren op en aan het water

De gemeente Bergen heeft opnieuw de Blauwe Vlag mogen ontvangen. Dat is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn.

Om deze onderscheiding te behalen, moeten stranden voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

“We zijn erg trots op de Blauwe Vlag”, meent wethouder van de gemeente Bergen, Erik Bekkering. “Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze stranden. We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormt daarbij een goed instrumentarium. Iedereen binnen onze organisatie weet daardoor waar hij of zij aan toe is.”

Zwemwaterkwaliteit
Zwemwaterkwaliteit is een belangrijk criterium van de Blauwe Vlag. Deze moet de EU-classificatie ‘uitstekend’ hebben. De jury van Blauwe Vlag is verheugd dat er weer op meer stranden een Blauwe Vlag kan wapperen omdat de waterkwaliteit daar verbeterd is. In de gemeente Bergen voldoet de zwemwaterkwaliteit dus ook aan deze strenge eisen.