Bladgoud in de herfst…
Afgevallen blad is gratis én nodig
Gepubliceerd: 4 november 2022
Mulchen
Wat een feest hé, dat het elke dag bladeren regent? Hier zijn de Kleine Directeur (ondertussen bijna vijf jaar) en ik al driftig begonnen met het verzamelen van al het gevallen blad uit onze straat. Al dat blad gebruiken we in onze tuin om de bodem rondom planten af te dekken. Dit beschermen van de bodem met organisch materiaal wordt ook wel ‘mulchen’ genoemd.
Het houdt de bodem gezond
Mulchen is dus het afdekken van de bodem rondom de planten met een (dikke) laag organisch materiaal. Dit kunnen bladeren zijn, maar ook compost, stro of houtsnippers worden hiervoor gebruikt. Het mooiste van afgevallen blad (ook wel bladgoud genoemd) vind ik dat je het helemaal gratis kunt verkrijgen!
Om de bodem gezond te krijgen én te houden is het belangrijk om de bodem en alles wat zich daar bevindt te beschermen en te voorzien van voedsel, dit kun je onder andere doen door te mulchen.
Waarom mulchen?
– Het biedt de bodem bescherming tijdens vorst.
– Het beschermt de bodem ook tegen uitdroging/hitte.
– Door te mulchen kun je de aarde ‘vasthouden’ en erosie (door wind en regen) voorkomen.
– Het zorgt ervoor dat de bodem beter water kan opnemen (kale bodem droogt sneller uit en verliest door de dikke/harde bovenlaag zijn functie om (veel) water op te nemen).
– Onder andere bodemdieren zoals wormen en pissebedden eten het op, poepen het uit en dit dient weer als voeding voor beplanting.
– Deze bodemdieren maken zo de bodem steeds vruchtbaarder (en in het geval van bijvoorbeeld eetbare planten zal de opbrengst groter zijn).
– Wormen zorgen voor kleine gangetjes in de bodem waardoor planten goed kunnen wortelen. De plantenwortels kunnen zo in geval van extreme droogte veel dieper in de bodem terecht voor water.
– In een gezonde bodem kunnen plantenwortels beter voedingsstoffen opnemen, het gebruik van kunstmest is dan niet meer nodig (gebruik sowieso geen kunstmest als je aan de slag gaat om jouw bodem gezond te krijgen en te houden).
– Dankzij deze gangetjes kan er ook makkelijker water en lucht in de bodem komen.
– Door voldoende lucht in de bodem kan deze in het voorjaar weer opwarmen (sommige micro-organismen gaan pas weer ‘aan de slag’ als het warm genoeg is).
– Insecten kunnen het organisch materiaal als schuilplaats gebruiken.
– Je kunt tuin/snoeiafval weer hergebruiken door hiermee te mulchen.
Wil je meer lezen over natuurlijk tuinieren, herfst in de tuin of beplantingstips? Kijk dan op www.omdetuinleiden.com of volg me via instagram @omdetuinleiden voor dagelijkse tuintips.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.