Deel

Bitterbal

Column: Kraantje

Bitterbal

“Ah, u leest nog kranten zie ik.” Verschrikt keek ik op en zag ik de gestalte van een iets oudere man die ik heer Olivier had genoemd. Dit deels vanwege zijn postuur en deels vanwege het dragen van een ruitachtig tweed pak dat mij altijd aan Olivier B. Bommel deed denken. Ook had hij alle uiterlijke schijn van een heer van stand. Ik kende hem vaag, we kwamen elkaar regelmatig her en der tegen en van de weeromstuit gingen we elkaar keurig gedag zeggen.

“Ja, bij mij thuis wordt inderdaad nog weleens een krant gelezen.” We stonden bij de papiercontainers van een sportclub, die gretig oud papier verzamelde om hun inkomsten wat te verhogen.

“Dat doet me deugd”, zei heer Olivier. “Weet u mevrouw, met de komst van al die nieuwe media, lijkt het alsof het gedaan is met normale informatievoorziening Men leest alleen nog maar wat men uitkomt. En dan die omgangsvormen en discussies op al die sociale media zoals dat Feestboek of hoe het ook mag heten. Ver-schrikke-lijk. Wat men daar allemaal niet zegt, daar lusten de honden geen brood van.”

“Heeft u daar ook last van?” vroeg ik.

“Jazeker, recent werd ik, na allerlei verwikkelingen in dit dorp, toch voor van alles en nog wat uitgemaakt op dat Facebook.”

“Wat was er gebeurd?” vroeg ik bezorgd.

“Nou ja, niet per se ik persoonlijk, maar mijn club werd me toch zwárt gemaakt op dat Facebook. Ze zeiden dat we aan achterkamertjespolitiek deden, dat we de doodsteek hadden gegeven, dat we de oorlog hadden verklaard aan onze bondgenoten, dat we een club van pluchegeile regenten zijn die alleen maar uit zijn op geheimhouding en gekonkel achter de schermen. Dat we tegen openheid zijn. Dat als er straks een koopgoot ligt onze club roemloos ten onder gaat. Hoe komen mensen op deze gedachten? Die minkukels snappen het niet hoe het werkt, hè.”

“Wat snappen ze niet?”

“Wij zijn gevráágd om orde op zaken te stellen. Als wij niet in hadden gegrepen dan bleef het maar een beetje aanrommelen geblazen, mensen willen daadkracht zien. Al dat populistische gewauwel over burgerparticipatie en al die codes. De meeste mensen hebben toch amper kennis van zaken en het interesseert ze niets. Ze wíllen bestuurd worden. En trouwens, wat weten ze nou van besturen? Dat is overigens helemaal niet nodig. Potverdorie, een deel van ons verdient zijn brood als adviseur op dit vlak, wij weten toch veel beter wat er nodig is. Nee mevrouw, stinkende opvoeders maken zachte wonden. Je moet gewoon daadkracht tonen en die lastpakken eruit donderen, dan kan je tenminste doorpakken.” Hij snoof nog even na terwijl hij dit zei.

“Ja, u zult vast weten wat u doet”, zei ik na de gespierde taal van heer Olivier, “maar vindt u niet dat tenminste een beetje nieuw bloed geen kwaad kan?”

“Nieuw bloed? Mevrouw, er is geen respect meer voor ouderen, terwijl zij de wijsheid in pacht hebben, dat wordt nog weleens vergeten door al die nieuwkomers. Wij weten hoe de hazen lopen en kennen de mores. Al die naïeve betweters snappen niet hoe het werkt. Het was sowieso de Goden verzoeken om maar alles samen te willen besturen. Je moet het spel wel volgens de regels van de club willen spelen anders kan je maar beter aan de kant blijven staan.
Enfin, ik moet er van door, dank u voor uw luisterende oor, goedendag.”

Ik wenste heer Olivier ook een prettige dag en zwaaide hem vriendelijk uit terwijl hij weg reed in een auto die het heer van stand imago bevestigde. Terwijl heer Olivier aan het praten was, was er een onopvallende man aangekomen die ook oud papier kwam brengen. Nadat heer Olivier weg was, zei hij in onvervalst Amsterdams tegen mij “nou mevrouwtje, er is maar een iemand hiero die bij al deze sores garen spint… haar van boven, als je begrijpt wat ik bedoel.”

Fi donc, dacht ik bij mezelf, wat denk ík wel niet, parbleu

Meer 'Columns':

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Terug