Bio Bullshit?
Cuno’s wijnen…
Gepubliceerd: 6 mei 2022
Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl
Bio Bullshit?
Dat onze fysieke huishouding beter vaart bij onbespoten spruitjes en kropsla, klinkt zo waar als een koe. Maar hoe zit dat met ons glaasje vergiste druivensap? Tuurlijk, niet bespuiten. Biologische wijn heet dat. Inmiddels volledig ingeburgerd. Maar dan hebben we ook nog de biologisch-dynamische wijn, die met allemaal mysterieuze productiemethoden wordt omgeven. Althans zo lijkt het.
De lijdensweg van een wortel
Een druivenplant is pas na een jaar of drie op volle kracht, maar levert pas echt lekkere druiven vol met mooie mineralen en complexe aroma’s af, na zo’n jaar of tien, en in die tien jaar vechten de wortels een Titanenstrijd om zo diep mogelijk in de grond bruikbare voedingsstoffen naar boven te halen. Daar wil je dus geen gore chemicaliën.
Brede velgjes en turbomotor
Nog een stap verder gaat de biologisch-dynamische (biodynamische) wijnbouw. Geitenwollensokken met brede velgjes en turbomotor, althans zo doet deze naam vermoeden. Biodynamische wijnboeren zijn echter letterlijk veel meer ‘down to earth’ dan gewone bioboeren en gaan er vanuit dat het boerenbedrijf een op zichzelf staand ecosysteem is dat deel uitmaakt van de kosmos. Voor het levend houden van de grond worden soms obscuur lijkende preparaten gebruikt. Koehoorns gevuld met uitwerpselen, afkomstig van datzelfde dier, worden in de wijngaard begraven. Maanden later graven ze de hoorn op en verdunnen de inhoud met water om die vervolgens over de grond te spuiten. Logisch? Of bullshit? De hoorn trekt miljoenen bacteriën, wormpjes en rupsjes aan, die na de verdunning en uitsproeiing over het land, de grond gaan losmaken, bemesten en ervoor zorgen dat de bodem tot leven komt.
De maan die hele wereldzeeën heen en weer trekt
Maar ook de stand van de zon, maan en de sterren speelt een belangrijke rol bij bijvoorbeeld het kiezen van het juiste oogstmoment. Kijk wat de maan doet met de getijden, de eb en vloed. Als met volle maan geoogst wordt, zijn de druiven krachtiger en vitaler. Chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmatige mest zijn daarbij natuurlijk een volslagen doodzonde. En dat proef je, evenwichtig, krachtig en geconcentreerd. Gezond voor lijf en leden, maar bovenal voor de natuur, waar nog heel lang wijn verbouwd moet worden.
Let op het Demeter-predicaat
Kijk eens bij de lokale Odin op de Dorpsstraat of Organic op de Nesdijk. Daar staat een groot aantal wijnen met het Demeter-certificaat, dat aangeeft dat deze wijnen geproduceerd worden volgens de extreem strenge biodynamische richtlijnen. Het Demeter-certificaat is dan ook het predicaat als blijk van goed biodynamisch fatsoen.