Binnenkort weer paddentrek!

Wilt u zich inzetten voor een veilige paddentrek?

Op vier plekken in de gemeente Bergen zijn in februari en maart in de avonduren weer tientallen vrijwilligers te zien. Met een zaklamp en met reflecterende hesjes aan doen zij hun best zoveel mogelijk amfibieën te behoeden voor een wisse dood in het verkeer. Maar er is altijd behoefte aan meer vrijwilligers.

In de komende weken komt bij padden, salamanders en kikkers het ‘voorjaarsgevoel’ weer boven. Bij temperaturen van 8-10 °C in de avonduren en vochtige omstandigheden verlaten ze hun winterverblijfplaats in het bos of de duinen. Ze trekken naar sloten en poelen in de polder om daar hun eitjes af te zetten. Op sommige plekken in onze gemeente moeten ze drukke straten of wegen oversteken en vallen er nogal wat ‘verkeersslachtoffers’. Op een aantal plaatsen in de gemeente Bergen zijn schermen en faunatunnels aanwezig om voor een veilige oversteek van de dieren te zorgen. Dat echter is lang niet overal mogelijk en dan zijn vrijwilligers bezig om de dieren in de avonduren van de weg of het fietspad op te pakken en veilig over te zetten.  

In de gemeente Bergen zijn vier groepen vrijwilligers actief. De paddenwerkgroep Schoorl ([email protected]) zorgt voor een veilige oversteek van de dieren over de Duinweg langs het gedeelte tussen de ingang hotel blooming en de Teugelaan.
De paddenwerkgroep Nesdijk Bergen ([email protected]) neemt een gebied van de hoek Sluislaan-Mosselenbuurt via de Lijtweg tot het begin van de Nesdijk onder haar hoede. Hier worden veel padden, kikkers en salamanders in de avond van de weg opgepakt door de vrijwilligers en naar de sloot gebracht.
Vrijwilligers van de paddenwerkgroep Herenweg Bergen ([email protected]) zijn actief langs de Herenweg van de Franschman tot restaurant Het Woud. Zij legen hier in de ochtenduren de emmers die aan het einde van de schermen zijn ingegraven.
En tenslotte worden door de paddenwerkgroep Camperduin ([email protected]) amfibieën over de Heereweg geholpen tussen Hargen en strandopgang Camperduin.  

In het gebied Natteweg (vanaf Zakedijkje), Westerweg en Kerkedijk willen we dit jaar ook de amfibieën in de avonduren de weg overzetten naar de sloot. Daar worden tot nu toe veel dieren overreden. Wil je helpen met overzetten op avonden dat er padden en kikkers op de weg verwacht worden? Meld je aan bij Helena Perez (06 40587663). Deze nieuw op te zetten groep werkt samen met de groep Nesdijk.
Wil je een groep op het Zakedijkje opzetten om de dieren in de avonden over te zetten en dat samendoen met de groep Nesdijk en Natteweg, meld je dan aan bij Mirjam van Riel (06 44298206).
Verder kunnen trekkende padden en kikkers in straatkolken of vijvers en poelen met te steile overs terechtkomen. Je kunt ze er zelf uithalen en bij de sloot zetten. Er zijn ook eenvoudige middelen beschikbaar, zoals het maken van een trapje in een straatkolk of, bij uw vijver, een stukje gaas aan de kant aanbrengen om de dieren de gelegenheid te geven er zelf uit te klimmen.    

Wilt u zich inzetten voor een veilige paddentrek? Of wilt u verkeersslachtoffers melden? Neem dan contact op met de coördinator van een van de genoemde werkgroepen bij u in de buurt in de gemeente Bergen. De (contact)gegevens van deze werkgroepen zijn te vinden op de website van Ravon (www.padden.nu).  

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.