Deel

Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen

Waar en waneer: Ruïnekerk vrijdag 16 maart a.s.

Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen

Interview met Sharon Kips (zangeres ) Tanya Schaap (violiste en oprichtster van het orkest Tango Extremo) en Jan Rot (verteller) over deze nieuwe voorstelling.

De Mattheus Passie. Wat kenmerkt deze voorstelling en wat kan het publiek verwachten?
Sharon Kips:
Het is een ontmoeting tussen tijdloze melodieën en de Zuid Amerikaanse muziek. Eerlijk gezegd had ik geen flauw idee wat ik moest verwachten toen ik voor het eerst hoorde over deze voorstelling, maar ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik ja heb gezegd. Het is de Matthäus-Passion, maar aan de andere kant ook weer niet. Je herkent de melodieën, maar de sfeer is anders. Het is toegankelijker als je niet bent opgegroeid met klassieke muziek, maar als je een fan bent moet je juist een drempel over. Een drempel die wel de moeite waard is om te nemen, want ergens werkt deze bijzondere combinatie erg goed. De melodieën van Bach zijn doordrenkt van emoties en de Zuid Amerikaanse muziek leent zich daar uitstekend voor. Dus neem die combinatie samen met het eeuwenoude verhaal over de laatste dagen van Jezus Christus en je hebt iets wat bekend is en toch enorm verrast, namelijk de Mattheus Passie.

Tanya:
Prachtige intense muziek in combinatie met het verhaal over de laatste dagen van Jezus Christus. De beroemde melodieën van dit werk zijn overdonderend en het verhaal blijft aangrijpend. We spelen De Mattheus Passie nu voor het vierde seizoen maar het voelt bij elke voorstelling weer als een nieuwe belevenis die je steeds weer opnieuw laat beroeren.

Jan:
De muziek is overweldigend en het verhaal is inspirerend.
Het is een verhaal over zelfopoffering en liefde en inspireert me telkens weer. Het leuke van deze bewerking van de Mattheus Passie is dat het me elke keer weer zo fris overkomt. De muziek is bewerkt met veel respect naar het origineel en de tekst, de aria’s, recitatieven en koralen zijn op een manier hertaald die van deze tijd is. Maar het blijft Bach en het blijft een klassiek verhaal. Dat vind ik er mooi aan.

De muziek van De Mattheus Passie in combinatie met de Nederlandse hertaling?
Tanya:
Oorspronkelijk is de Matthäus-Passion in het Duits. Iedereen weet waar het verhaal over gaat maar als je De Mattheus Passie in het Nederlands hoort in combinatie met de muziek krijgt het muziekstuk een extra dimensie. De tekst is ook niet letterlijk vertaald door Jan maar hij heeft daar, zoals hij zelf ook zegt, een hertaling van gemaakt. Met andere woorden, hij heeft de betekenis van de tekst van het stuk geïnterpreteerd waardoor het als een natuurlijk geheel overkomt. Als je het in het Duits hoort ontgaat je toch wel het een en ander. Om het muziekstuk in het Nederlands te horen is een belevenis.

Sharon:
Het is gewaagd. Neem bijvoorbeeld de bekendste en volgens velen de mooiste aria uit de Matthäus-Passion: Erbarme dich, mijn Gott die hertaald is naar “Maria huilt”. Heel veel mensen die de Matthäus-Passion kennen, kunnen deze aria qua melodie, tekst en intensie dromen. Als je dan een hertaling presenteert van deze aria dan is dat dus spannend, want Jan heeft de tekst geïnterpreteerd en zijn interpretatie hoeft niet overeen te komen met de interpretatie van de luisteraar. Maar het mooie is wel weer dat de Nederlandse taal meer binnenkomt, helemaal als je niet bekend bent met de Duitse teksten. Dus het is gewaagd, maar het Nederlands geeft zo’n een extra dimensie aan deze schitterende melodieën dat het een belevenis is die ik een ieder zou willen aanbevelen.

Sharon – Wat is jouw rol in deze voorstelling en hoe ervaar je dat?
Sharon:
Ik mag recitatieven, koralen en aria’s zingen en dat is best veel en pittig, maar aan de andere kant ook weer heel gaaf. De zangpartijen zijn klassiek en dat is buiten mijn comfortzone, maar dan merk je ook weer hoe bijzonder het is om met een team samen te werken. Job Hubatka (de bariton zanger in de voorstelling) heeft mij enorm geholpen met de vele partijen en na de vele repetities geloof ik dat we er nu ook echt klaar voor zijn als team.

Jan – Kan je iets meer vertellen over het verhaal en jouw rol daarin.
Jan:
Ik neem de rol van de evangelist op me. Die wordt in de Matthäus-Passion gezongen, maar ik vertel hem. Wel steeds met muzikale interactie van het ensemble. In het eerste deel is dat vaak met de Jezus partij. In het tweede deel ook met andere rollen waaronder Kajafas en Pilatus bijvoorbeeld. Ik zing wel de koralen mee als het publiek dat ook doet. Nu ik zo in dit verhaal zit begrijp ik het ook steeds beter. Er zitten prachtige momenten in zoals bijvoorbeeld de vertwijfeling van Jezus.

Klassieke muziek in combinatie met Zuid Amerikaanse muziek en dat in combinatie met De Mattheus Passie. Hoe werkt dat?

Tanya:
Mensen kennen Zuid Amerikaanse als muziekstijl. Als ik iemand op straat Zuid Amerikaanse muziek laat horen is het voor 99 van de 100 mensen geen vreemde muziek. Iedereen in Nederland kent daarnaast ook de bekende melodieën van de Matthäus-Passion.
De ingrediënten zijn dus niet echt nieuw, dus als combinatie kan het zeker goed.
Het was voor ons als Tango Extremo ook wel een verrassing wat we precies zouden gaan doen met dit beroemde werk maar het is denk ik wel goed geslaagd. Natuurlijk hadden we wel ervaring met het bewerken van klassieke muziek voor ons orkest maar dit was wel echt bijzonder. Je moet ook een beetje opboksen tegen de vooroordelen want de Matthäus-Passion is een heilig huisje in Nederland, maar ik weet zeker dat als wij het stuk spelen het voor iedereen in de zaal heel natuurlijk en herkenbaar is.
Alle melodieën hebben we intact gelaten. Laten we zeggen dat we vooral de sfeer rond de melodieën hebben aangepast. Het klinkt heel transparant want we spelen het natuurlijk in een kleine bezetting en niet met een groot koor en dito orkest.
De Zuid Amerikaanse invloeden in de arrangementen maakt het verrassend.
Het beroemde werk van Bach spelen we in het geheel. Het is wel een beetje korter dan het origineel vanwege het feit dat we bijvoorbeeld veel herhalingen eruit gelaten hebben. Ook ligt het tempo van de muziek iets hoger. De teksten van de muziekstukken zijn in het Nederlands en de koralen kan je meezingen als je dat zou willen.
Het wordt misschien in zijn geheel met al deze veranderingen wel minder voornaam maar, en dat vind ik heel erg mooi, kan het dichter bij je komen te staan en wordt het tevens heel begrijpelijk.

Kijk voor meer informatie en de speellijst op
www.tangoextremo.com

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen

Meer 'Evenementen':

Stichting Welzijn Bergen start met een cursus weerbaarheid voor 55 plussers

12 juli 2019

Na de cursus kunt u ervan uitgaan dat u met meer zelfvertrouwen gaat handelen

Deze cursus is voor iedereen vanaf 55 jaar die leergierig is en uitdagingen niet uit de weg gaat.

Programma Taverne aankomende week

12 juli 2019

Vrijdag 12 juli CD presentatie Tarn House Renegades

Aansluitend Freestyler met DJ Steef. We kunnen het eindelijk officieel met jullie delen: op 12 juli releasen The Tarn House Renegades...

Nieuw Bergens muziekfestival: "Taverne Open Air" - 9 bands -10 DJ's - 2 stages

12 juli 2019

Waar en wanneer: Bergen, Groeneweg, 24 augustus. Reserveer nu je tickets!!

Noord-Holland is weer een erg leuk festival rijker. Al sinds jaar en dag kan je in de café de Taverne in Bergen gratis wekelijks genieten van live optredens...

Zintuigenwandeling door Schoorlse Duinen

12 juli 2019

Wanneer: donderdag 18 juli

Stap in de wereld van spiegelende bomen, adembenemende vergezichten, heerlijke geurencocktails en ontdek...

Grote reünie 100 jaar BSG

12 juli 2019

Inschrijven graag zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 1 september

De Berger Scholengemeenschap bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd met een grootse reünie op 14 september a.s. van 13.00 tot 18.00 uur...

Beach Clean Bingo start weer in Bergen aan Zee en Egmond aan Zee

12 juli 2019

We nodigen bewoners uit om mee te doen maar ook de toeristen die in Bergen en Egmond verblijven

Voor het derde jaar op rij wordt er deze zomervakantie op ons strand weer volop afval verzameld door kinderen en hun ouders.

Gitarist Hans Laduc & zangeres Marieke Duin in Vredeskerkje

12 juli 2019

Wanneer: donderdag 18 juli. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur

‘Fingerpicking’ gitarist Hans Laduc en zangeres/toetsenist Marieke Duin maken op 18 juli hun opwachting...

Tweede kunstmarkt rondom de Ruïnekerk zondag 21 juli

12 juli 2019

De derde markt zal plaatsvinden op 4 augustus

Op 21 juli is dit jaar de tweede editie van de vernieuwde kunstmarkt op zondag rondom de Ruïnekerk.

Sleuren langs de vloedlijn en kijken wat je gevangen hebt...

12 juli 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op 21 juli om 10.00 uur

De temperaturen zijn weer lekker en in de zee is er veel jong leven. Dat er in de zee veel leeft, is wel bekend...

Isaac Shapiro komt naar Bergen

12 juli 2019

Wanneer: 23 t/m 27 Juli

Omdat Struin ons zeer goed bevallen is – de maaltijden waren echt verrukkelijk – kiezen we er wederom voor...

Tweede editie kunstmarkt op de CF Zeilerboulevard in Bergen aan Zee

12 juli 2019

Wanneer: zondag 14 juli van 11.00 tot 17.00 uur

Op 14 juli vindt de tweede editie plaats van de kunstmarkt in Bergen aan Zee. De markt is van 11:00 tot 17:00. Kunstenaars...

Eldorado Zomerpodium muzikale traditie in Groet

12 juli 2019

Een zomer vol fijne evenementen

Het affiche liegt er niet om: de programmering van Eldorado Zomerpodium is rond. Op camping Eldorado in Groet is in juli en augustus elke zaterdagavond levende muziek te beluisteren.

Expositie KunstenaarsCentrumBergen in Kranenburgh

12 juli 2019

Op zondag 14 juli opent KCB om 17.00 uur zijn nieuwe expositie Volume in Vorm

Op deze zondag opent KCB om 17.00 uur zijn nieuwe expositie Volume in Vorm in de oudbouw van Kranenburgh.

De wandelpuzzeltochten in Bergen zijn weer begonnen

12 juli 2019

Op maandagavonden 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus en de laatste op 19 augustus

Wandeltochten van 5 km langs de mooiste plekjes van Bergen met onderweg vragen en opdrachten & win leuke prijzen!

Programma Taverne aankomende week

21 juni 2019

Vrijdag 21 juni It's Almost thank God It's Friday, DJ Guido D

DJ Guido draait vanavond de lekkerste disco, funk en soul en alles wat verder meeblèrbaar en dansbaar is.

Signeersessie Inge Ipenburg bij boekhandel Thomas

21 juni 2019

Inge signeert haar boek 'Moordenaarsstorm' op zaterdag 22 juni van 15:00 tot 16:30 uur

Dit is je kans op een ontmoeting met Inge Ipenburg. Inge signeert haar boek Moordenaarsstorm, een thriller waarvan het verhaal zich afspeelt op het Italiaanse eiland Sicilië.

Boi Akih & Zoumana Diarra in zomerserie Vredeskerkje

21 juni 2019

Wanneer: 4 juli, zaal open 19.30 uur

De zomerse concertserie van Kunstgetij in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee is er weer: elke donderdagavond...

Heibel met de buren?

21 juni 2019

Buurtbemiddeling Bergen helpt

Als je in de gemeente Bergen een conflict hebt met je buren en er zelf niet uitkomt, kun je een beroep doen op buurtbemiddeling.

Voor de kleintjes: Kabouter Zako gaat kamperen en zomerfeest bij Elfje Fier

21 juni 2019

Zako heeft eindelijk vakantie. Wat zou hij graag eens willen kamperen

Hoe komt hij aan een tent? Kom 30 juni, 4 of 25 augustus naar Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer en...

Margje Kuyper exposeert in Bergen

21 juni 2019

Waar en wanneer: Eetcafé de Lamoraal t/m 6 augustus

Margje schildert sinds 1984 en is lid van het Kunstenaarscentrum Bergen. Zij exposeert in talloze galeries in het land. De pers schreef over haar...

Circus Alexander speciaal voor ouderen regio Bergen - Schoorl en Camperduin

Waar en wanneer: woonzorglocatie Hoog Duinen op vrijdag 28 juni

Op deze vrijdag nodigen we alle ouderen uit de regio uit om mee te genieten van het Zorgcircus Alexander.

Hargen Sail 2019

21 juni 2019

Waar en wanneer: Hargen aan Zee op 5,6 en 7 juli

Het programma ziet er weer aantrekkelijk uit. Zo zijn er voor de vrijdagavond de 538-dj's On Tour gepland.

Esther, Lotus en Skylar Goedhart winnen kaartjes ter waarde van €75,- voor het Kindermuziek Festival

21 juni 2019

Gefeliciteerd! Door het juiste antwoord op de prijsvraag van de Flessenpost te geven, gaan jullie gratis naar het Festival

Voor de voorstelling op 6 & 7 juli bij Huize Glory in Bergen aan Zee zijn nog kaarten verkrijgbaar. Wat kan je verwachten?

Beeldende dans op het strand door Art in Motion

21 juni 2019

Waar en wanneer: Petten op zaterdag 22 juni

In het kader van Kunstroute Zijpe aan Zee 2019 zal op zaterdag 22 juni vlak na zonsondergang een bijzonder optreden plaatsvinden tussen de palen...

Meditatief (lig-)concert met de Bergense violiste Martine Nijenhuis

21 juni 2019

Waar en wanneer: Witte Kerkje Groet op vrijdag 21 juni

Op deze avond verzorgt Violiste Martine Nijenhuis een meditatief concert waarbij hartverbinding, innerlijke ervaring en...

Open Dag bij Laguna Beach

21 juni 2019

Waar en wanneer: Camperduin op zondag 7 juli vanaf 13.00 uur

Op deze zondag organiseren ze de open dag in het nieuwe paviljoen Laguna Beach! Iedereen is welkom!

Programma Taverne aankomende week

14 juni 2019

Vrijdag 14 juni Freestyler DJ Lady Sam Hof

Deze vrijdag draait favoriete platendraaidame Sam Hof in de Taverne.

Speciale Vaderdag knutselworkshop in Studio C

14 juni 2019

Waar en wanneer: Kranenburgh op zondag 16 juni

Op deze zondag is het Vaderdag en dat wordt groots gevierd in Studio C met een extra leuke workshop.

Hé jullie, vrouwen! Welkom bij Het Korenhofje

14 juni 2019

Waar en wanneer: Nesdijk op donderdag 20 juni

Een avond rust voor je zintuigen. Een avond samen. Een avond waar je uitgenodigd wordt om kwetsbaar, eerlijk en echt te zijn.

Natural High Festival... The Path of the Shaman

14 juni 2019

Waar en wanneer: Ecodorp Bergen op 29 juni

Op deze zaterdag organiseert het Ecodorp Bergen samen met Art of Natural High een festival met het thema 'The Path of the Shaman'.

Jaarmarkt centrum Schoorl

14 juni 2019

Waar en wanneer: Centrum Schoorl op zondag 16 juni vanaf 11.00 tot 17.00 uur

Duindorp Schoorl organiseert op zondag 16 juni weer een grote, sfeervolle jaarmarkt in Schoorl.

Kunstmarkt op de CF Zeilerboulevard in Bergen aan Zee

14 juni 2019

Wanneer: zondag 23 juni vanaf 11.00 uur

Deze zondag is dit jaar de eerste editie van de kunstmarkt in Bergen aan Zee. De markt is van 11:00 tot 17:00.

Tentoonstelling Onder Vrienden - De Bergense School in kaart

14 juni 2019

Waar en wanneer: benedenzaal museum Kranenburgh vanaf 23 juni

Deze zomer presenteert Kranenburgh opnieuw een aantrekkelijke bloemlezing uit zijn collectie werken van de Bergense School, waarin grote namen als Leo Gestel...

Opening Schok 2019 (Filmpje)

14 juni 2019

Waar en wanneer: KunstCentrum De Kim in Schoorl op zondag 16 juni

Gisteravond opende Hans Langeree en Wouter Mooy in de Blinkerd in Schoorl de Kunstmanifestatie.

Terug