Deel

Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen

Waar en waneer: Ruïnekerk vrijdag 16 maart a.s.

Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen

Interview met Sharon Kips (zangeres ) Tanya Schaap (violiste en oprichtster van het orkest Tango Extremo) en Jan Rot (verteller) over deze nieuwe voorstelling.

De Mattheus Passie. Wat kenmerkt deze voorstelling en wat kan het publiek verwachten?
Sharon Kips:
Het is een ontmoeting tussen tijdloze melodieën en de Zuid Amerikaanse muziek. Eerlijk gezegd had ik geen flauw idee wat ik moest verwachten toen ik voor het eerst hoorde over deze voorstelling, maar ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik ja heb gezegd. Het is de Matthäus-Passion, maar aan de andere kant ook weer niet. Je herkent de melodieën, maar de sfeer is anders. Het is toegankelijker als je niet bent opgegroeid met klassieke muziek, maar als je een fan bent moet je juist een drempel over. Een drempel die wel de moeite waard is om te nemen, want ergens werkt deze bijzondere combinatie erg goed. De melodieën van Bach zijn doordrenkt van emoties en de Zuid Amerikaanse muziek leent zich daar uitstekend voor. Dus neem die combinatie samen met het eeuwenoude verhaal over de laatste dagen van Jezus Christus en je hebt iets wat bekend is en toch enorm verrast, namelijk de Mattheus Passie.

Tanya:
Prachtige intense muziek in combinatie met het verhaal over de laatste dagen van Jezus Christus. De beroemde melodieën van dit werk zijn overdonderend en het verhaal blijft aangrijpend. We spelen De Mattheus Passie nu voor het vierde seizoen maar het voelt bij elke voorstelling weer als een nieuwe belevenis die je steeds weer opnieuw laat beroeren.

Jan:
De muziek is overweldigend en het verhaal is inspirerend.
Het is een verhaal over zelfopoffering en liefde en inspireert me telkens weer. Het leuke van deze bewerking van de Mattheus Passie is dat het me elke keer weer zo fris overkomt. De muziek is bewerkt met veel respect naar het origineel en de tekst, de aria’s, recitatieven en koralen zijn op een manier hertaald die van deze tijd is. Maar het blijft Bach en het blijft een klassiek verhaal. Dat vind ik er mooi aan.

De muziek van De Mattheus Passie in combinatie met de Nederlandse hertaling?
Tanya:
Oorspronkelijk is de Matthäus-Passion in het Duits. Iedereen weet waar het verhaal over gaat maar als je De Mattheus Passie in het Nederlands hoort in combinatie met de muziek krijgt het muziekstuk een extra dimensie. De tekst is ook niet letterlijk vertaald door Jan maar hij heeft daar, zoals hij zelf ook zegt, een hertaling van gemaakt. Met andere woorden, hij heeft de betekenis van de tekst van het stuk geïnterpreteerd waardoor het als een natuurlijk geheel overkomt. Als je het in het Duits hoort ontgaat je toch wel het een en ander. Om het muziekstuk in het Nederlands te horen is een belevenis.

Sharon:
Het is gewaagd. Neem bijvoorbeeld de bekendste en volgens velen de mooiste aria uit de Matthäus-Passion: Erbarme dich, mijn Gott die hertaald is naar “Maria huilt”. Heel veel mensen die de Matthäus-Passion kennen, kunnen deze aria qua melodie, tekst en intensie dromen. Als je dan een hertaling presenteert van deze aria dan is dat dus spannend, want Jan heeft de tekst geïnterpreteerd en zijn interpretatie hoeft niet overeen te komen met de interpretatie van de luisteraar. Maar het mooie is wel weer dat de Nederlandse taal meer binnenkomt, helemaal als je niet bekend bent met de Duitse teksten. Dus het is gewaagd, maar het Nederlands geeft zo’n een extra dimensie aan deze schitterende melodieën dat het een belevenis is die ik een ieder zou willen aanbevelen.

Sharon – Wat is jouw rol in deze voorstelling en hoe ervaar je dat?
Sharon:
Ik mag recitatieven, koralen en aria’s zingen en dat is best veel en pittig, maar aan de andere kant ook weer heel gaaf. De zangpartijen zijn klassiek en dat is buiten mijn comfortzone, maar dan merk je ook weer hoe bijzonder het is om met een team samen te werken. Job Hubatka (de bariton zanger in de voorstelling) heeft mij enorm geholpen met de vele partijen en na de vele repetities geloof ik dat we er nu ook echt klaar voor zijn als team.

Jan – Kan je iets meer vertellen over het verhaal en jouw rol daarin.
Jan:
Ik neem de rol van de evangelist op me. Die wordt in de Matthäus-Passion gezongen, maar ik vertel hem. Wel steeds met muzikale interactie van het ensemble. In het eerste deel is dat vaak met de Jezus partij. In het tweede deel ook met andere rollen waaronder Kajafas en Pilatus bijvoorbeeld. Ik zing wel de koralen mee als het publiek dat ook doet. Nu ik zo in dit verhaal zit begrijp ik het ook steeds beter. Er zitten prachtige momenten in zoals bijvoorbeeld de vertwijfeling van Jezus.

Klassieke muziek in combinatie met Zuid Amerikaanse muziek en dat in combinatie met De Mattheus Passie. Hoe werkt dat?

Tanya:
Mensen kennen Zuid Amerikaanse als muziekstijl. Als ik iemand op straat Zuid Amerikaanse muziek laat horen is het voor 99 van de 100 mensen geen vreemde muziek. Iedereen in Nederland kent daarnaast ook de bekende melodieën van de Matthäus-Passion.
De ingrediënten zijn dus niet echt nieuw, dus als combinatie kan het zeker goed.
Het was voor ons als Tango Extremo ook wel een verrassing wat we precies zouden gaan doen met dit beroemde werk maar het is denk ik wel goed geslaagd. Natuurlijk hadden we wel ervaring met het bewerken van klassieke muziek voor ons orkest maar dit was wel echt bijzonder. Je moet ook een beetje opboksen tegen de vooroordelen want de Matthäus-Passion is een heilig huisje in Nederland, maar ik weet zeker dat als wij het stuk spelen het voor iedereen in de zaal heel natuurlijk en herkenbaar is.
Alle melodieën hebben we intact gelaten. Laten we zeggen dat we vooral de sfeer rond de melodieën hebben aangepast. Het klinkt heel transparant want we spelen het natuurlijk in een kleine bezetting en niet met een groot koor en dito orkest.
De Zuid Amerikaanse invloeden in de arrangementen maakt het verrassend.
Het beroemde werk van Bach spelen we in het geheel. Het is wel een beetje korter dan het origineel vanwege het feit dat we bijvoorbeeld veel herhalingen eruit gelaten hebben. Ook ligt het tempo van de muziek iets hoger. De teksten van de muziekstukken zijn in het Nederlands en de koralen kan je meezingen als je dat zou willen.
Het wordt misschien in zijn geheel met al deze veranderingen wel minder voornaam maar, en dat vind ik heel erg mooi, kan het dichter bij je komen te staan en wordt het tevens heel begrijpelijk.

Kijk voor meer informatie en de speellijst op
www.tangoextremo.com

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen

Meer 'Evenementen':

Marjolein Meijers Trio in Vredeskerkje tijdens Kunst10Daagse

18 oktober 2019

Wanneer: donderdag 24 oktober om 20.00 uur

Deze donderdag belooft weer een afwisselende muzikale avond te worden met Marjolein Meijers, de zangeres...

De Flageolettes treden op in de Ruïnekerk

18 oktober 2019

Wanneer: zondag 27 oktober om 15:00 uur

De Flageolettes zijn Femke op gitaar & accordeon, Lilian op drums/percussie en Marlon op contrabas.

Shopping Night Bergen

18 oktober 2019

Wanneer: vrijdag 25 oktober van 10:00-22:00

53 shops zijn open deze avond, waarvan vele een speciale actie hebben. Bij diverse horecagelegenheden...

Boekpresentatie Arabesk, over Simeon ten Holt. Sprekers: Cherry Duyns, Robert Lambermont en Kees van Domselaar

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Museum Kraneburgh op zondag 27 oktober 15:00 uur

J. Heymans presenteert zijn nieuwe boek Arabesk in Museum Kranenburgh in een lecture-performance met Cherry Duyns, Robert Lambermont en Kees van Domselaar.

Nacht van de nacht vanuit de Schaapskooi Bergen

18 oktober 2019

Wanneer: zaterdagavond 26 oktober om 19.30 uur

Op deze zaterdagavond start vanaf de Schaapskooi aan de Zeeweg in Bergen een wandeling in het donker. Het is dan namelijk 'De Nacht van de Nacht'.

Kunst10Daagse pop-up tentoonstelling 'Vind ik (niet) leuk?'

18 oktober 2019

Rabobank x Studio C x BSG

Tijdens de Kunst10Daagse 2019 wordt de Rabobank Bergen omgetoverd tot expositieruimte voor een pop-up tentoonstelling van leerlingen van de Berger Scholengemeenschap (BSG).

Talkshow Maxim Hartman & Steven de Peven in de Taverne

18 oktober 2019

Wanneer: donderdag 24 oktober om 21:00 uur

Op deze donderdag zal Steven de Peven een talkshow presenteren in de Taverne. In deze editie zal hij zijn kompaan Maxim Hartman uitnodigen om te spreken over kunst...

Bomvol programma Taverne tijdens de Kunst10Daagse

18 oktober 2019

Vrijdag 18 oktober: Thank God It's Friday

Lekker afdansen aan het begin van de herfstvakantie! O wat zijn we uit met DJ's Frank en Guido.

Bijzondere expo in Camperduin

18 oktober 2019

‘GESTRAND’ in Struin (filmpje)

In de loop der eeuwen zijn voor de kust van Noord-Holland tientallen schepen gestrand. Eén daarvan is de Prince George, die in 1921 vastliep...

Workshop Natuurfotografie met fotograaf Frank Nieuwenhuizen

14 oktober 2019

Waar en wanneer: Staatsbosbeheer op vrijdag 18 oktober

Meer weten over natuurfotografie? Staatsbosbeheer biedt op deze vrijdag in samenwerking met...

Bergenaar Hans Haring presenteert gedichtenbundel ‘vissen in het gras'

18 oktober 2019

Waar en wanneer: in de zaal van Louis Witte, Forest, Van Blaaderenweg 10 op zaterdag 19 okt. om 17.00 uur

Eerder al publiceerde Hans met anderen in de bundel OPENgeDICHTen, plus in diverse bladen en kranten.

Buitendag in teken van paddenstoelen

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zondag 20 oktober

Elke derde zondag van de maand van 11.00 tot 15.00 uur is er een Buitendag. Een heerlijke dag vol (gezins)activiteiten...

Herfstfeest met Elfje Fier

18 oktober 2019

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op woensdag 23 en zondag 27 oktober

Poppentheater Belletje Sterk speelt deze dagen een vrolijk herfstavontuur. De voorstelling hoort bij het Elfendeurtjespad.

Lezing: De Trans-Siberische spoorlijn

18 oktober 2019

Waar en wanneer: T&O gebouw op zaterdag 19 oktober

Op deze zaterdag start het nieuwe lezingen seizoen van SCABEO weer in T&O in Bergen.

Wat je vooral even moet zien (of beluisteren) tijdens de Kunst10Daagse 2019

18 oktober 2019

Tips van de Flessenpost! UITGELICHT!

Voormalige Fabbrica 'the place to be' tijdens de Kunst10Daagse 2019

Vrijdag 11 oktober Live: Tome Browne & Band aansluitend Freestyler DJ Sam Hof

11 oktober 2019

Programma Taverne aankomende week

Een legend in de Taverne, want wie kent Funkin' For Jamaica van Tom Browne niet.

Voormalige Fabbrica 'the place to be' tijdens de Kunst10Daagse 2019

11 oktober 2019

Kom je ook naar de opening en het Kunstenaarsbal op zaterdag 19 oktober ?

Naast een spectaculaire expositie van kunstenaar John Breed is er dagelijks wel een aangenaam feestje te vieren tussen kunstenaars en DJ's.

Bijzondere expo fotograaf Ernest Selleger bij restaurant Cunst

11 oktober 2019

Opening op zaterdag 19 oktober 16.30

Fotograaf Ernest Selleger en Eelke ten Broeke van restaurant Cunst zijn voor de Kunst10Daagse deze keer op zoek gegaan naar de schoonheid van het verval.

Poëzie en Muziek

11 oktober 2019

Waar en wanneer: in de Bieb op donderdag 17 oktober

Trio Ed Stokman verzorgt op deze donderdag een optreden in de bibliotheek in Bergen. Het trio uit Schoorl...

Voor in de agenda: Bach ontmoet Händel

11 oktober 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 3 november 16.00 uur

De Stichting Bachcantate Bergen verzorgt een concert met als thema ‘Bach ontmoet Händel’. Beiden werden in hetzelfde jaar 1685 geboren...

Pianorecitals in huisje Simeon ten Holt tijdens Kunst10daagse

11 oktober 2019

Concerttijden: 12.30, 14.30 en 16.30 uur

Pianist Marnix van de Poll speelt van zaterdag 19 t/m zondag 27 oktober (behalve op maandag 21 oktober) op acht dagen elke dag...

Op zoek naar strikken & stropers in de Schoorlse duinen

11 oktober 2019

Wanneer: Een spannend spel op woensdag 23 oktober

De boswachter van Staatsbosbeheer ziet de laatste tijd regelmatig strikken staan. Deze vallen zijn door de stropers in de Schoorlse Duinen geplaatst...

Workshop Ademen, het medicijn van de toekomst

11 oktober 2019

Waar en wanneer: Schoorl op 12 en 13 oktober

Je ademt al je hele leven zuurstof in je lichaam, zuurstof geeft ons levensenergie. Zonder zuurstof leef je immers niet langer dan een paar minuten.

Cinekid Festival in Cinebergen

11 oktober 2019

Wanneer: 21 t/m donderdag 24 oktober

Het jaarlijkse kindermediafestival voor kinderen tussen de drie en de veertien komt eraan en strijkt neer op bijna veertig locaties in het land.

Wies en de Liefde treden op in de Ruïnekerk

11 oktober 2019

Wanneer: zaterdag 19 oktober 20:15 uur

Lust, het nieuwe thema van de Kunst10Daagse in Bergen dit jaar. Aan Wies en de Liefde vorig jaar al de vraag of ze dit bijzonder kunstig...

Word een échte kunstenaar tijdens de Rabo Familiedag!

11 oktober 2019

Iedereen is welkom op maandag 21 oktober in Stedelijk Museum Alkmaar

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de unieke collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar? Wil je meer weten over kunst en droom je er stiekem van...

Cabaret en Klassiek in De Blinkerd

11 oktober 2019

Wanneer: aankomend weekend

Komend weekend is er cabaret en klassieke muziek in Dorpscentrum De Blinkerd in Schoorl.

Op zoek naar... garnalen, platte vissen, knippende krabben en zeesterren

11 oktober 2019

Wanneer: zondag 20 oktober

Op deze zondag gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN gids in zee wordt geplaatst en...

Jazzimprovisatie-workshop Harmoniegebouw Bergen

11 oktober 2019

Wanneer: zondag 13 oktober a.s. van 10.30 – 12.00 uur

Dit seizoen 2019/2020 geeft saxofonist/workshopleider Victor Posch voor het achtste jaar op rij een serie van negen jazzimprovisatie-workshops...

Een Lust voor het Oog, 15-daagse expositie in Het Wapen van Bergen

Waar en wanneer: Vijverlaan 15, 13 t/m 27 oktober, dagelijks 11.00-17.00 uur

Het Wapen van Bergen is een kunstparadijs voor gevestigd en aanstormend talent. De locatie aan de Vijverlaan in Bergen omvat diverse...

40ste editie Rondje Bergen

4 oktober 2019

Wanneer: zondag 6 oktober, starttijden vanaf 09.45 uur

Rondje Bergen wordt altijd georganiseerd op de eerste zondag van oktober.

Directeur over de Vloer in Kranenburgh

4 oktober 2019

Patrick van Mil van Stedelijk Museum Alkmaar geeft rondleiding

Op zondag 13 oktober a.s. deelt de directeur van Stedelijk Museum Alkmaar, Patrick van Mil, zijn persoonlijke blik op onder meer...

John Breed exposeert in het voormalige Fabbrica tijdens de 26ste editie van de Kunst10Daagse

4 oktober 2019

Zaterdag 19 oktober wordt de expositie officieel geopend door kunstenaar John Breed om 19.00 uur.

De werken van John Breed worden wereldwijd gewaardeerd door kunstliefhebbers en artiesten.

Galerie Tha Banque en thema van de Kunst10Daagse 'Lust'

4 oktober 2019

Presentatie kunstwerken op zaterdag 5 oktober van 13.00 tot 14.00 uur

Op deze zaterdag is de inbreng van de schilderijen in Tha Banque voor de jury onder leiding van Erik Tierolf en Pauline Bakker.

Terug