Deel

Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen

Waar en waneer: Ruïnekerk vrijdag 16 maart a.s.

Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen

Interview met Sharon Kips (zangeres ) Tanya Schaap (violiste en oprichtster van het orkest Tango Extremo) en Jan Rot (verteller) over deze nieuwe voorstelling.

De Mattheus Passie. Wat kenmerkt deze voorstelling en wat kan het publiek verwachten?
Sharon Kips:
Het is een ontmoeting tussen tijdloze melodieën en de Zuid Amerikaanse muziek. Eerlijk gezegd had ik geen flauw idee wat ik moest verwachten toen ik voor het eerst hoorde over deze voorstelling, maar ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik ja heb gezegd. Het is de Matthäus-Passion, maar aan de andere kant ook weer niet. Je herkent de melodieën, maar de sfeer is anders. Het is toegankelijker als je niet bent opgegroeid met klassieke muziek, maar als je een fan bent moet je juist een drempel over. Een drempel die wel de moeite waard is om te nemen, want ergens werkt deze bijzondere combinatie erg goed. De melodieën van Bach zijn doordrenkt van emoties en de Zuid Amerikaanse muziek leent zich daar uitstekend voor. Dus neem die combinatie samen met het eeuwenoude verhaal over de laatste dagen van Jezus Christus en je hebt iets wat bekend is en toch enorm verrast, namelijk de Mattheus Passie.

Tanya:
Prachtige intense muziek in combinatie met het verhaal over de laatste dagen van Jezus Christus. De beroemde melodieën van dit werk zijn overdonderend en het verhaal blijft aangrijpend. We spelen De Mattheus Passie nu voor het vierde seizoen maar het voelt bij elke voorstelling weer als een nieuwe belevenis die je steeds weer opnieuw laat beroeren.

Jan:
De muziek is overweldigend en het verhaal is inspirerend.
Het is een verhaal over zelfopoffering en liefde en inspireert me telkens weer. Het leuke van deze bewerking van de Mattheus Passie is dat het me elke keer weer zo fris overkomt. De muziek is bewerkt met veel respect naar het origineel en de tekst, de aria’s, recitatieven en koralen zijn op een manier hertaald die van deze tijd is. Maar het blijft Bach en het blijft een klassiek verhaal. Dat vind ik er mooi aan.

De muziek van De Mattheus Passie in combinatie met de Nederlandse hertaling?
Tanya:
Oorspronkelijk is de Matthäus-Passion in het Duits. Iedereen weet waar het verhaal over gaat maar als je De Mattheus Passie in het Nederlands hoort in combinatie met de muziek krijgt het muziekstuk een extra dimensie. De tekst is ook niet letterlijk vertaald door Jan maar hij heeft daar, zoals hij zelf ook zegt, een hertaling van gemaakt. Met andere woorden, hij heeft de betekenis van de tekst van het stuk geïnterpreteerd waardoor het als een natuurlijk geheel overkomt. Als je het in het Duits hoort ontgaat je toch wel het een en ander. Om het muziekstuk in het Nederlands te horen is een belevenis.

Sharon:
Het is gewaagd. Neem bijvoorbeeld de bekendste en volgens velen de mooiste aria uit de Matthäus-Passion: Erbarme dich, mijn Gott die hertaald is naar “Maria huilt”. Heel veel mensen die de Matthäus-Passion kennen, kunnen deze aria qua melodie, tekst en intensie dromen. Als je dan een hertaling presenteert van deze aria dan is dat dus spannend, want Jan heeft de tekst geïnterpreteerd en zijn interpretatie hoeft niet overeen te komen met de interpretatie van de luisteraar. Maar het mooie is wel weer dat de Nederlandse taal meer binnenkomt, helemaal als je niet bekend bent met de Duitse teksten. Dus het is gewaagd, maar het Nederlands geeft zo’n een extra dimensie aan deze schitterende melodieën dat het een belevenis is die ik een ieder zou willen aanbevelen.

Sharon – Wat is jouw rol in deze voorstelling en hoe ervaar je dat?
Sharon:
Ik mag recitatieven, koralen en aria’s zingen en dat is best veel en pittig, maar aan de andere kant ook weer heel gaaf. De zangpartijen zijn klassiek en dat is buiten mijn comfortzone, maar dan merk je ook weer hoe bijzonder het is om met een team samen te werken. Job Hubatka (de bariton zanger in de voorstelling) heeft mij enorm geholpen met de vele partijen en na de vele repetities geloof ik dat we er nu ook echt klaar voor zijn als team.

Jan – Kan je iets meer vertellen over het verhaal en jouw rol daarin.
Jan:
Ik neem de rol van de evangelist op me. Die wordt in de Matthäus-Passion gezongen, maar ik vertel hem. Wel steeds met muzikale interactie van het ensemble. In het eerste deel is dat vaak met de Jezus partij. In het tweede deel ook met andere rollen waaronder Kajafas en Pilatus bijvoorbeeld. Ik zing wel de koralen mee als het publiek dat ook doet. Nu ik zo in dit verhaal zit begrijp ik het ook steeds beter. Er zitten prachtige momenten in zoals bijvoorbeeld de vertwijfeling van Jezus.

Klassieke muziek in combinatie met Zuid Amerikaanse muziek en dat in combinatie met De Mattheus Passie. Hoe werkt dat?

Tanya:
Mensen kennen Zuid Amerikaanse als muziekstijl. Als ik iemand op straat Zuid Amerikaanse muziek laat horen is het voor 99 van de 100 mensen geen vreemde muziek. Iedereen in Nederland kent daarnaast ook de bekende melodieën van de Matthäus-Passion.
De ingrediënten zijn dus niet echt nieuw, dus als combinatie kan het zeker goed.
Het was voor ons als Tango Extremo ook wel een verrassing wat we precies zouden gaan doen met dit beroemde werk maar het is denk ik wel goed geslaagd. Natuurlijk hadden we wel ervaring met het bewerken van klassieke muziek voor ons orkest maar dit was wel echt bijzonder. Je moet ook een beetje opboksen tegen de vooroordelen want de Matthäus-Passion is een heilig huisje in Nederland, maar ik weet zeker dat als wij het stuk spelen het voor iedereen in de zaal heel natuurlijk en herkenbaar is.
Alle melodieën hebben we intact gelaten. Laten we zeggen dat we vooral de sfeer rond de melodieën hebben aangepast. Het klinkt heel transparant want we spelen het natuurlijk in een kleine bezetting en niet met een groot koor en dito orkest.
De Zuid Amerikaanse invloeden in de arrangementen maakt het verrassend.
Het beroemde werk van Bach spelen we in het geheel. Het is wel een beetje korter dan het origineel vanwege het feit dat we bijvoorbeeld veel herhalingen eruit gelaten hebben. Ook ligt het tempo van de muziek iets hoger. De teksten van de muziekstukken zijn in het Nederlands en de koralen kan je meezingen als je dat zou willen.
Het wordt misschien in zijn geheel met al deze veranderingen wel minder voornaam maar, en dat vind ik heel erg mooi, kan het dichter bij je komen te staan en wordt het tevens heel begrijpelijk.

Kijk voor meer informatie en de speellijst op
www.tangoextremo.com

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen Bijzondere versie van de Mattheus Passie in Bergen

Meer 'Evenementen':

Personal training en wandelcoaching voor een goede start in 2020

Wil je graag aan de slag met je goede voornemens voor 2020, maar lukt dit je niet alleen?

Spectaculaire veiling restaurant, bar-inventaris Hotel blooming

17 januari 2020

Blooming gaat re-stylen. De verbouwing start op 2 februari. Heropening medio maart a.s.

In de veiling zijn o.a. een prachtige woodstone pizzaoven tot aan een door de bekende kunstenaar John Breed vervaardigde bar verkrijgbaar.

Nationale Gedichtendag en Poëzieweek

17 januari 2020

Bergense dichters dragen voor uit eigen werk op zaterdag 1 februari

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari de Poëzieweek van start. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland maken gedichten over...

Programma Taverne aankomende week

17 januari 2020

Vrijdag 17 januari Freestyler, DJ's Michael & Salinas

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook...

Belgische stersopraan Amaryllis Dieltiens en ‘Brisk’ in Vredeskerkje

17 januari 2020

Wanneer: vrijdag 24 januari om 20.00 uur

Het gerenommeerde ensemble 'Brisk' brengt samen met de Belgische stersopraan Amaryllis Dieltiens de première van het programma...

Benefietdiner in samenwerking met Strandpaviljoen Noord voor oncologiepoli Noordwest Ziekenhuis

17 januari 2020

Sprankelend mini-concert van Karin Bloemen

Stichting Igeya organiseert een benefiet diner op donderdag 6 februari in samenwerking met Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee.

Altijd al eens willen beeldhouwen? Dat kan in Bergen

17 januari 2020

Waar en wanneer: Atelier Xerxa Tha Banque Plein 29 op maandagen

Beeldhouwen met het materiaal wat jou het meeste aanspreekt: steen of hout, was of klei. In de vorm van een workshop...

Digitaal concert Sjostakovitsj in de Ruïnekerk (toegang gratis)

17 januari 2020

Wanneer: maandag 20 januari om 20.00 uur

Liefhebbers van de muziek van Dmitri Sjostakovitsj, of wie er meer over te weten wil komen, komen op deze avond aan zijn haar/trekken in de Ruïnekerk.

Boudewijn de Groot(ste Hits) door Dick Raat

17 januari 2020

Waar en wanneer: Grand Café Bourgogne op woensdag 5 februari van 18:30 - 23:00 uur

Merlet en Dick Raat slaan de handen weer ineen! Op deze avond zal Dick Raat in de Theater-Lounge zijn nieuwe theaterconcert “Boudewijn de Groot-ste hits” gaan spelen.

Toneellessen voor volwassenen bij Leef Theater in Bergen

17 januari 2020

Wanneer: Vanaf 9 maart a.s.

Vanaf deze datum start Leef Theater met toneellessen voor volwassenen op de toneelzolder van de Van Reenenschool in Bergen.

Voor jong gespuis én oude rakkers

17 januari 2020

Voor in de agenda: KinderMuziekFestival bestaat 5 jaar

Van salsa tot klassiek, van jazz tot wereldmuziek, uit-je-dak concerten, intieme optredens en workshops: je vindt het allemaal op het KinderMuziekFestival.

Koffieconcert Tarisio Strijktrio in De Blinkerd

17 januari 2020

Wanneer: op zondagochtend 19 januari om 11:00 uur

Komend weekend speelt het beroemde Tarisio Strijktrio in Dorpscentrum De Blinkerd in Schoorl.

Simeon ten Holt-dag met pianist Ivo Janssen

10 januari 2020

Waar en wanneer: Museum Kranenburgh 26 januari vanaf 15.00 uur

Geheel volgens traditie viert Museum Kranenburgh op deze zondag de verjaardag van Bergens beroemde componist Simeon ten Holt...

Egmond-Pier-Egmond strandrace en Egmond Halve Marathon

10 januari 2020

Een van de drukste weekenden van het jaar voor Egmond aan Zee

In 46 jaar tijd is de Egmond Halve Marathon uitgegroeid tot een van de populairste en meest massale lopen van Nederland

Voor de kids: Tuinvogels in de Schaapskooi

10 januari 2020

Wanneer: zondag 19 januari 12.00 tot 16.00 uur

Op de zondag vóór de Nationale Vogeltelling, die dit jaar op 24, 25 en 26 januari gehouden wordt, is er een actieve middag...

Mantelzorgsalon in De Sanderij Schoorl

10 januari 2020

Wanneer: 23 januari van 10.00-12.00 uur

Deze bijeenkomst voor mantelzorgers uit Bergen, Egmond en Schoorl wordt gehouden op donderdagmorgen 23 januari...

Programma Taverne aankomende week

10 januari 2020

Vrijdag 10 januari Freestyler, DJ Steef

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook...

Rondleiding 'Tastbare Bergense herinneringen aan de oorlog'

10 januari 2020

Een rondleiding die langs diverse tastbare plaatsen voert uit die tijd

Dit jaar is er vanwege '75 jaar na de tweede Wereld Oorlog' extra aandacht voor het herdenken daarvan.

Kinderatelier beeldhouwen in Tha Banque

10 januari 2020

Wanneer: op de donderdagen van 16.00 tot 17.15

Echt beeldhouwen in hout of zachte steen met beitels en gutsen vanaf 9 jaar onder het scherpe en gepassioneerde toeziend oog van...

Opening expo: ‘Enlightened Beasts’

10 januari 2020

Waar en wanneer: Tha Banqu (AbNAmro) op zaterdag 18 januari 17.00-19.00 uur

Animal souls spreading in the night, and so the light appeared... crystal clear!

Expositie KunstenaarsCentrumBergen in Kranenburgh

10 januari 2020

Opening zondag 12 januari 17:00

Zoals elk jaar opent het KunstenaarsCentrumBergen het nieuwe tentoonstellingsjaar met de salon van nieuwe leden.

Wereldpremière onvoltooid trio van Ludwig van Beethoven

10 januari 2020

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zaterdag 15 februari 20:00 - 22:00 uur

Naast het meesterwerk ‘Aartshertog Trio’ gespeeld door Trio Minne, wordt op dit concert ter gelegenheid van de 250ste geboortedag...

Duin- en jutwandeling in Bergen aan Zee

10 januari 2020

Wanneer: Op zondag 19 januari om 10.00 uur

Op deze zondag nemen IVN gidsen u mee naar mooie plekjes in de duinen en gaan samen met u jutten op het strand.

Iris Kensmil – Blues Before Sunrise

10 januari 2020

Waar en wanneer: Museum Kranenburgh op zondag 19 januari 2020 om 15.00 uur

Op deze middag presenteert Kranenburgh de publicatie Iris Kensmil – Blues Before Sunrise, met essays van schrijver Astrid H.

Festivalmaand Filmtheater Cinebergen

10 januari 2020

Op woensdag 15 januari geeft Cinebergen alvast een voorproefje...

Januari staat bij Filmtheater Cinebergen in het teken van de filmfestivals IFFR (International Film Festival Rotterdam) en IDFA...

Kamermuziek: Quirine Viersen en Concertgebouw Chamber Orchestra

3 januari 2020

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 26 januari om 15:00 uur

Het Concertgebouw Chamber Orchestra (CCO, opgericht in 1987) is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest uit Amsterdam.

Bach’s Wohltemperierte Klavier

3 januari 2020

Waar en wanneer: Vredeskerkje op zondag 12 januari 15.00 uur

Het complete Boek 1 van dit zelden uitgevoerde meesterwerk van Johann Sebastian Bach wordt vertolkt door pianist Marcel Worms.

Garage/woning sale

3 januari 2020

Waar en wanneer: Die 6, Bergen op zaterdag 4 en zondag 5 januari van 10.00 tot 16.00 uur

Huis moet leeg, dus alles mag weg! Vintage, antiek, serviesgoed, schilderijen, speelgoed, kasten, tafels, vazen,...

Wanneer: Zaterdag 4 januari vanaf 16.00 uur

3 januari 2020

Technische staf vvBergen verlengt opnieuw contracten

Zowel Djordi Hopman als Marc Castelijn verlengen opnieuw hun contract bij het goed draaiende vvBergen, nu voor het seizoen 2020-2021.

Programma Taverne aankomende week

3 januari 2020

Vrijdag 3 januari: David Bowie Undercover. Er zijn nog enkele kaartjes verkrijgbaar

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Kaartjes zijn van tevoren te koop:

Lezing Engelen, edelstenen en jij

3 januari 2020

Waar en wanneer: in de Bieb op woensdag 15 januari

Karin van Stralen en Maxim Semler verzorgen op woensdagavond 15 januari vanaf 19.30 uur een spirituele avond over engelen en edelstenen...

Iedereen kan tekenen!

Maar hoe krijg je op papier wat je voor je ziet?

Dat kan je leren! Kunstenares Inge Koetzier van Hooff start in januari weer met nieuwe lessen in haar schildersatelier in Schoorl en Dorpscentrum de Blinkerd.

25 jaar Kunstpionier & De dwaze kunstweekenden

3 januari 2020

Foto: presentatie boek “woedend licht” van Herman Brood. 1e exemplaar uitgereikt door Jules Deelder.(uiterst rechts op de foto)

Het is 25 geleden dat Rogier Jonk zich actief ging bezig houden met het verkopen en promoten van kunst.

Heidens kabaal in Schoorlse Duinen

3 januari 2020

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zondag 5 januari

Piet Zomerdijk komt op deze zondag met een team van 20 hoornblazers bij Buitencentrum Schoorlse Duinen het midwinterhoornseizoen afblazen.

Terug