Deel

advertentie

Bijzondere lezing door historicus Henk Stapel

Schoorlse Zeedijk, een monumentale dijk... UNESCO-werelderfgoed

Bijzondere lezing door historicus Henk Stapel

De Westfriese Zeedijk is UNESCO-werelderfgoed en ook de voor onze veiligheid belangrijke Hondsbossche Zeewering krijgt regelmatig aandacht. De Schoorlse Zeedijk die ruim drie eeuwen van levensbelang was voor Noord-Kennemerland is echter in de vergetelheid geraakt. Tijdens een lezing brengt de in Groet wonende historicus Henk Stapel de dijk weer tot leven. Hij heeft hiervoor diverse bronnen bestudeerd en te voet, op de fiets en vanuit zijn kajak de dijk en de omgeving verkend.

Aan de hand van beelden van historische kaarten, zelfgemaakte tekeningen en oude en hedendaagse foto’s bespreekt hij de aanleg, de betekenis als zeewering en de rol van de dijk in de waterhuishouding van het Noorderkwartier. De dijk brak in de middeleeuwen vijfmaal door. Dit geeft aan hoe heftig de zee hier toen nog optrad. De dijkgraaf die de Schoorlse Zeedijk beheerde, was de schout van Schoorl. Bij herstel werden ook andere dorpen met mankracht en geld om hulp gevraagd.

De lezing bestaat uit twee delen, samen anderhalf uur. Voor de pauze betreft het de middeleeuwen tot aan de drooglegging van de Zijpe. Daarna de ontwikkeling van de dijk met omgeving naar de huidige situatie, zoals die nu herkenbaar is. Als sluitstuk van de lezing kan men op zaterdagmiddag 21 mei met de spreker als gids een wandeling over de dijk maken met een overzet per voetveer bij het Noord-Hollands Kanaal en ter afsluiting een drankje in de Schuurkerk te Krabbendam (meer informatie over de wandeling op www.scoronlo.nl).

Locatie: Dorpscentrum De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl
Datum: donderdag 19 mei
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.45
Toegang: gratis voor leden van de Cultuur-historische Vereniging Scoronlo, voor overige geïnteresseerden € 5,00. Uitsluitend contant te voldoen bij de ingang van de zaal.

Wandeling Schoorlse Zeedijk zaterdag 21 mei 2022
Programma

13.41
Vertrek met bus 151 vanaf De Blinkerd in Schoorl. (Stapt u elders in Schoorl in, dan is vertrek eerder of later.) Zorg tenminste 5 minuten van te voren bij de halte te zijn, want de bus kan voor zijn op schema. Zelf bus betalen, bij voorkeur met Ov-kaart inchecken.
13.50
Uitstappen bij bushalte De Leihoek. U kunt u zich hier ook laten afzetten met de auto. Hier start de wandeling. Onderweg krijgt u van de gids Henk Stapel uitleg op enkele locaties. De lengte van het totale traject over de dijk is 5,5 km en goed begaanbaar. Driekwart is over gras (geen modder) en een kwart over verharde openbare dijkwegen. Die wegen zijn rustig en wij lopen in de berm die ruim is. De voorste en achterste wandelaar van de groep krijgen een oranje vestje voor die gedeelten.
15.00
Aankomst bij monument oorlogsslachtoffers bij het Noord-Hollands Kanaal. Hier rusten we bij een picknicktafel even voor koffie en thee met koek.
15.10-15.35
Gerrit Kistemaker, zoon van de voormalige veerman, roeit ons in zijn stalen vlet in groepjes van 5 personen over. Degenen die reeds zijn overgezet, wachten op de anderen bij het Jacob Claesse sluisje.
15.35
Wandeling van het sluisje naar Krabbendam.
16.00
Aankomst Krabbendam waar we te gast zijn in ’t Trefpunt van de Schuurkerk (Kerkpad 15). Koster Ans Duivenkate ontvangt ons. Hier drankje ter afsluiting van de wandeling. Afhalers die meer dan één wandelaar meenemen, zijn daarbij welkom. Er is ruim (gratis) parkeergelegenheid. U kunt een blik werpen in de Schuurkerk uit 1875 met het orgel uit 1765.
17.00
Terugreis naar Schoorl (via De Blinkerd) met afhaler.

Deelname: voor leden en ook niet-leden van Scoronlo. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen. Bij overschrijding daarvan hebben leden voorrang. Daarnaast geldt de volgorde van aanmelding. Deelname van kinderen in overleg. Meenemen van honden (ook aangelijnde) is niet mogelijk vanwege schapen op de dijk.

Kosten: € 5,- per persoon. Dat is inclusief koffie/thee tijdens rust, overzet en twee drankjes. Betaling na bevestiging van uw deelname op: NL37 RABO 0146 910 060 t.n.v. Cult. Hist. Ver. Scoronlo, onder vermelding van ‘wandeling’.

Afhalen: vanwege ontbreken van openbaar vervoer in de nabije omgeving van Krabbendam voorzien we in afhalen met de auto door familie of kennissen. Mocht u over een afhaler beschikken, dan verzoeken we deze ook anderen mee te laten nemen. We rekenen met in totaal drie wandelaars per auto.

Opgave: voor maandag 16 mei aan [email protected] onder vermelding van:
– uw naam
– bent u lid van Scoronlo ja/nee
– wordt u door iemand afgehaald? ja/nee
– indien u wordt afgehaald, is er dan ruimte voor nog twee andere personen? ja/nee

Mochten er maandag 16 mei minder dan 20 deelnemers zijn, dan wordt de opgaveperiode verlengd tot na afloop van de lezing op donderdag 19 mei. In dat geval dient men zich mondeling bij de spreker/gids op te geven.

Bevestiging: maandag 16 mei ontvangt u bevestiging van uw deelname op het e-mailadres waarop u zich heeft aangemeld. Daarna kunt u betalen, doch uiterlijk voor donderdag 19 mei.

Slecht weer: een enkel kortstondig regenbuitje zal ons niet afschrikken. Wordt er langdurig regen verwacht, dan zal de wandeling niet doorgaan. U wordt in dat geval op vrijdag 20 mei om 18.00 uur per mail geïnformeerd. Uw bijdrage wordt dan geretourneerd.

advertentie

Meer 'Evenementen':

De Messiah van Händel door Boi Akih (filmpje)

25 november 2022

Een vernieuwende, swingende en actuele uitvoering van de Messiah

In december brengt het veelzijdige Boi Akih in een concerttour door Noord-Holland hun geheel eigen versie van de Messiah van Händel. Voor deze gelegenheid werken zangeres Monica Akihary en gitarist-componist Niels Brouwer samen...

Winterfair in het Harmoniegebouw

25 november 2022

Wanneer: 3 december a.s.

De dagen worden korter en de feestdagen komen steeds dichterbij. Heb jij de kerstboom al staan? Maar liggen er nog geen cadeautjes onder?

Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?

25 november 2022

Seminar 'Werven en binden van vrijwilligers' op 28 november a.s.

Vrijwilligers geven de wereld kleur. Bij het opknappen en bijhouden van tuinen, bij het vervoeren van personen, bij de voetbaltraining van de jeugd, bij de koffieronde in het ziekenhuis...

Zin om te dansen? Dan ben je vanavond in de Taverne!

25 november 2022

THANK GOD IT'S FRIDAY!

DJ's Frank en Guido draaien de lekkerste disco, funk en soul en alles wat verder meeblerbaar en dansbaar is.

In aantocht: kerstmarkt Bergen 2022

25 november 2022

Waar en wanneer: het Ruïneveld op zondag 11 december

Op deze zondag organiseert Rotary Club Bergen de zestiende editie van de leukste kerstmarkt van de regio. Er zullen tientallen kraampjes opgesteld staan rond de Ruïnekerk in Bergen. Lekker shoppen met een warme choco of Glühwein in de hand en in vrolijke sferen rondneuzen op de markt. Zoals vanouds winterse gezelligheid.

Bridgecursus voor beginners

25 november 2022

Wanneer: op de woensdagavond in het Oude Raethuys

Start het nieuwe jaar goed en leer het meest intrigerende kaartspel! Dat niet alleen: het levert u een grote kennissenkring op en het geeft u veel plezierige avonden op de bridgeclub.

Koorleden en kinderen voor kerstspel gezocht

25 november 2022

Uitvoering: zaterdag 24 december om 17.00 uur in de Petrus en Pauluskerk

Ferschtman terug in Bergen én Bergen aan Zee…

25 november 2022

Waar: de Ruïnekerk en het Vredeskerkje

Kamermuziek in de Ruïnekerk en in het Vredeskerkje de Messiah maar dan prachtig anders, de start van een nieuwe serie Gedachten aan Zee en folk. Dmitry Ferschtman, de cellist en zijn vrouw, pianiste Mila Baslawskaja verlieten Rusland lang geleden.

WK 2022 in Qatar: wanneer speelt Nederland?

18 november 2022

Het WK voetbal 2022 vindt van 20 november tot en met 18 december plaats in Qatar

Het is dit jaar voor de 22e keer dat het WK voetbal wordt georganiseerd.

Middag Healing Retraite met Isabel Sips

18 november 2022

Wanneer: zondag 20 november a.s. van 13:00 tot 17:00 uur

Ervaar de magie en healing tijdens deze zondagmiddagretraite. "Na mijn eigen bijzondere healingservaringen met Isabel ben ik heel erg verheugd haar lichtwerk bij de Hartcirkel te brengen," aldus Ilona Borst.

Concert de Mariosingers

18 november 2022

Waar en wanneer: woensdagavond 14 december in de Ruïnekerk

Op deze woensdagavond geven de Mariosingers na twee jaar afwezigheid weer een concert in de Ruïnekerk.

Bergenaren treden op tijdens muziekweekend in Hoeve Overslot

18 november 2022

Waar en wanneer: Egmond aan den Hoef op zaterdag 19 en zondag 20 november

Op zaterdagmiddag 19 november speelt Emile den Tex met Tex-A-G0 in de oude hoeve met de mooie akoestiek. In 1968 richtte hij samen met zijn vriend Thé Lau de groep Turqoise op, en ook zijn broer JP den Tex speelde als bassist bij de band, later volgden er meerdere formaties...

Weet jij of de dieren in het bos ook cadeautjes krijgen van Sinterklaas?

18 november 2022

Sinterklaas is op zoek naar hulppieten, die daarvoor kunnen zorgen

Kom naar Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer en maak je eigen bospietenmuts! Ga vervolgens buiten op stap en help Sinterklaas en de Pieten met cadeaus voor de dieren die in het bos leven.

Koorvereniging Bergen voert de Elias van Felix Mendelssohn uit

18 november 2022

Waar en wanneer: de Petrus en Pauluskerk op vrijdag 25 november a.s.

Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland de Elias van Felix Mendelssohn uit.

B.E.S.t Healthy Happy dag in Sportcentrum De Beeck

18 november 2022

Wanneer: zaterdag 10 december

Beleef een dag vol ontspanning, gezondheid, bewegen, zingeving en geluk tijdens de B.E.S.t Healthy Happy dag in Sportcentrum De Beeck. Op zaterdag 10 december organiseren de buurtsportcoaches de tweede editie van dit bruisende evenement. Je kunt deelnemen aan diverse workshops en iedereen kan zijn eigen programma samenstellen. Wat ga jij doen?

Avondexcursie: op zoek naar de bosuil

18 november 2022

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op maandag 19 december

De Schoorlse Duinen is een ideaal leefgebied voor de bosuil. Jaarlijks broeden er een aantal paren in dit gebied. Bosuilen zijn echte nachtvogels. Overdag zitten ze wat te dutten, maar als de avond valt worden ze actief.

Lezing – Nathasja Schadron

11 november 2022

Veel mensen worden geconfronteerd met onverklaarbare depressies, angsten, patronen en gedachten die niet te plaatsen zijn in het huidige bestaan

Wat als deze klachten hun oorsprong kunnen hebben in een vorig leven? Wat betekent het dat trauma’s uit een vorig leven niet uitgewist worden bij de fysieke dood, maar meegedragen worden naar een volgende incarnatie?

Egmond Wandel Marathon zet stappen naar een zo klein mogelijke voetafdruk

11 november 2022

Duurzaamheid hoog in het vaandel bij achttiende editie winterse wandelweekend

Op zaterdag 21 en zondag 22 januari 2023 staat de achttiende editie van de Egmond Wandel Marathon op de wandelagenda. Wandelliefhebbers komen van heinde en ver om te genieten van de prachtige omgeving van Egmond aan Zee. Om de rijke natuurgebieden waar doorheen gewandeld wordt zo goed mogelijk te beschermen, zet de organisatie extra stappen richting een duurzaam wandelevenement.

Bijzonder optreden bij de Taverne aankomende zondag

11 november 2022

Deze vrijdag draait DJ Tom Schiphorst in de Taverne

Vrijdag 11 november: Deze vrijdag draait DJ Tom Schiphorst in de Taverne. Funky house is zijn specialiteit.

Brutaal Vocaal op zoek naar tenor

11 november 2022

Tenor Wim Kooy rechtsonder gaat de groep na bijna achttien jaar verlaten

Het Bergense dubbelkwartet Brutaal Vocaal onder leiding van Margot Engel zoekt versterking bij de tenoren. Na het succesvolle concert tijdens de Kunst10Daagse in oktober, richt de groep zich nu op een korte tournee langs een aantal Waddeneilanden, volgend jaar juni.

Voor in de agenda: concert jazzcombo Ruby+

11 november 2022

Waar en wanneer: Vredeskerkje donderdagavond 29 december. Aanvang: 20:00 uur

Swingende jazzmuziek, mooie ballads en een latin-sound kunt u horen als u op donderdagavond komt luisteren, naar het Jazzkwintet Ruby+

RedWednesday

11 november 2022

Petrus en Pauluskerk woensdag 23 november rood aangelicht

Met de actie #RedWednesday vraagt de R.K. Petrus en Paulusparochie in Bergen samen met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) aandacht om bewustzijn te creëren voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en om aandacht te vragen voor de schaal waarop in het bijzonder christenen worden vervolgd.

Duin- en strandwandeling naar de mooiste plekjes

11 november 2022

Waar en wanneer: IVN Parnassiagebouw te Bergen aan Zee op zondag 20 november om 10 uur

Op deze zondag 20 november nemen IVN-gidsen u mee naar mooie plekjes in de duinen en gaan samen met u jutten op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee waar in deze tijd veel valt te ontdekken.

Voor in de agenda: kerstmarkt Bergen – zondag 11 december

11 november 2022

Goede doelen en gezelligheid

Na twee jaar afwezigheid is de kerstmarkt terug van weggeweest. Dus reserveer deze datum alvast in uw agenda, want op 11 december is het zover. Dan zal als vanouds de kerstmarkt, georganiseerd door de Rotary Club Bergen, plaatsvinden rondom de Ruïnekerk.

‘Twintigers’ in Galerie Klein Zwitserland tot met eind januari 2023

11 november 2022

Ruim 80 schilderijen zijn te bewonderen

De Twintigers is een groep van vier schilders (in 2020 opgericht, vandaar de naam De Twintigers) die elkaar gevonden hebben in de klassieke basis van hun kunstenaarschap. Vanuit die basis hebben zij zich in vrijheid ontwikkeld. Ieder op een eigen en intrigerende wijze.

Herfstwandelingen rond de Schaapskooi in Bergen

Wanneer: zondag 13 november a.s.

IVN Noord Kennemerland organiseert op deze zondag een herfstwandeling om 10.15 uur. Het is herfst en dat is dan ook het thema. Herfst herken je o.a. aan de paddenstoelen, de vruchten, de knoppen etc.

In balans…

11 november 2022

Waar en wanneer: Schoorlse duinen op zondag 13 november a.s.

Buitencentrum Schoorlse Duinen organiseert in samenwerking met de dorpskerk in Schoorl, Groet en Camperduin vier bijeenkomsten in de thema's: in balans blijven, groeien naar het licht, trouw aan de aarde, luisteren naar de stilte en stilstaan bij groei.

Tentoonstelling ‘Jeroen Henneman – Het leven der dingen’ in Museum Kranenburgh

4 november 2022

Vanaf 13 november a.s.

Met de tentoonstelling Jeroen Henneman – Het leven der dingen besteedt Museum Kranenburgh vanaf 13 november 2022 exclusieve aandacht aan kunstenaar Jeroen Henneman (1942) die met zijn meervoudig talent en grote oeuvre een unieke positie inneemt in het Nederlandse kunstenveld.

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

4 november 2022

Wanneer: zondagmiddag 6 november a.s.

Op deze zondagmiddag start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Concert ‘de familie Bach’

4 november 2022

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 6 november om 16.00 uur

De Stichting Bachcantate Bergen is verheugd dat zij na lange tijd weer een concert kan verzorgen. Dit keer met als thema ‘de familie Bach. Op het programma staat onder andere de prachtige Cantate ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ BWV 140 van Johann Sebastian Bach.

Een terugblik op 75 jaar KCB (filmpje)

4 november 2022

Door: Marcus van Hoorn

Terugblik op en beeldfragmenten van activiteiten rond het 75-jarig bestaan van het KunstenaarsCentrumBergen.

Zoek de balans in de Schoorlse Duinen…

4 november 2022

Wanneer: op 13 november a.s.

Een project van SBB en Kerk Schoorl dat je aan het denken wil zetten. Wat betekent natuur voor jou? Is de balans zoek tussen mens en natuur?

Fijn programma in de Taverne aankomend weekend

4 november 2022

Met o.a. live: Glotzbach Trio (foto)

Thank God It's Steef op vrijdag 4 November.

Workshop: De kracht van het bos

4 november 2022

Onder begeleiding van natuurcoach Marga Brakenhoff ga je in kleine groepjes de Schoorlse duinen in

Maak je hoofd leeg en kom weer stevig in je schoenen te staan via een aardende boswandeling in de Schoorlse Duinen. Het bos versterkt, inspireert, verstilt, en brengt je terug naar je gevoel. Onder begeleiding van natuurcoach Marga Brakenhoff ga je in kleine groepjes de Schoorlse duinen in om lichaam en geest in balans te brengen door in volle aandacht aan het werk te gaan met jezelf, je gevoel, de body en je mind.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug