Deel

advertentie

Bijzondere lezing door historicus Henk Stapel

Schoorlse Zeedijk, een monumentale dijk... UNESCO-werelderfgoed

Bijzondere lezing door historicus Henk Stapel

De Westfriese Zeedijk is UNESCO-werelderfgoed en ook de voor onze veiligheid belangrijke Hondsbossche Zeewering krijgt regelmatig aandacht. De Schoorlse Zeedijk die ruim drie eeuwen van levensbelang was voor Noord-Kennemerland is echter in de vergetelheid geraakt. Tijdens een lezing brengt de in Groet wonende historicus Henk Stapel de dijk weer tot leven. Hij heeft hiervoor diverse bronnen bestudeerd en te voet, op de fiets en vanuit zijn kajak de dijk en de omgeving verkend.

Aan de hand van beelden van historische kaarten, zelfgemaakte tekeningen en oude en hedendaagse foto’s bespreekt hij de aanleg, de betekenis als zeewering en de rol van de dijk in de waterhuishouding van het Noorderkwartier. De dijk brak in de middeleeuwen vijfmaal door. Dit geeft aan hoe heftig de zee hier toen nog optrad. De dijkgraaf die de Schoorlse Zeedijk beheerde, was de schout van Schoorl. Bij herstel werden ook andere dorpen met mankracht en geld om hulp gevraagd.

De lezing bestaat uit twee delen, samen anderhalf uur. Voor de pauze betreft het de middeleeuwen tot aan de drooglegging van de Zijpe. Daarna de ontwikkeling van de dijk met omgeving naar de huidige situatie, zoals die nu herkenbaar is. Als sluitstuk van de lezing kan men op zaterdagmiddag 21 mei met de spreker als gids een wandeling over de dijk maken met een overzet per voetveer bij het Noord-Hollands Kanaal en ter afsluiting een drankje in de Schuurkerk te Krabbendam (meer informatie over de wandeling op www.scoronlo.nl).

Locatie: Dorpscentrum De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl
Datum: donderdag 19 mei
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.45
Toegang: gratis voor leden van de Cultuur-historische Vereniging Scoronlo, voor overige geïnteresseerden € 5,00. Uitsluitend contant te voldoen bij de ingang van de zaal.

Wandeling Schoorlse Zeedijk zaterdag 21 mei 2022
Programma

13.41
Vertrek met bus 151 vanaf De Blinkerd in Schoorl. (Stapt u elders in Schoorl in, dan is vertrek eerder of later.) Zorg tenminste 5 minuten van te voren bij de halte te zijn, want de bus kan voor zijn op schema. Zelf bus betalen, bij voorkeur met Ov-kaart inchecken.
13.50
Uitstappen bij bushalte De Leihoek. U kunt u zich hier ook laten afzetten met de auto. Hier start de wandeling. Onderweg krijgt u van de gids Henk Stapel uitleg op enkele locaties. De lengte van het totale traject over de dijk is 5,5 km en goed begaanbaar. Driekwart is over gras (geen modder) en een kwart over verharde openbare dijkwegen. Die wegen zijn rustig en wij lopen in de berm die ruim is. De voorste en achterste wandelaar van de groep krijgen een oranje vestje voor die gedeelten.
15.00
Aankomst bij monument oorlogsslachtoffers bij het Noord-Hollands Kanaal. Hier rusten we bij een picknicktafel even voor koffie en thee met koek.
15.10-15.35
Gerrit Kistemaker, zoon van de voormalige veerman, roeit ons in zijn stalen vlet in groepjes van 5 personen over. Degenen die reeds zijn overgezet, wachten op de anderen bij het Jacob Claesse sluisje.
15.35
Wandeling van het sluisje naar Krabbendam.
16.00
Aankomst Krabbendam waar we te gast zijn in ’t Trefpunt van de Schuurkerk (Kerkpad 15). Koster Ans Duivenkate ontvangt ons. Hier drankje ter afsluiting van de wandeling. Afhalers die meer dan één wandelaar meenemen, zijn daarbij welkom. Er is ruim (gratis) parkeergelegenheid. U kunt een blik werpen in de Schuurkerk uit 1875 met het orgel uit 1765.
17.00
Terugreis naar Schoorl (via De Blinkerd) met afhaler.

Deelname: voor leden en ook niet-leden van Scoronlo. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen. Bij overschrijding daarvan hebben leden voorrang. Daarnaast geldt de volgorde van aanmelding. Deelname van kinderen in overleg. Meenemen van honden (ook aangelijnde) is niet mogelijk vanwege schapen op de dijk.

Kosten: € 5,- per persoon. Dat is inclusief koffie/thee tijdens rust, overzet en twee drankjes. Betaling na bevestiging van uw deelname op: NL37 RABO 0146 910 060 t.n.v. Cult. Hist. Ver. Scoronlo, onder vermelding van ‘wandeling’.

Afhalen: vanwege ontbreken van openbaar vervoer in de nabije omgeving van Krabbendam voorzien we in afhalen met de auto door familie of kennissen. Mocht u over een afhaler beschikken, dan verzoeken we deze ook anderen mee te laten nemen. We rekenen met in totaal drie wandelaars per auto.

Opgave: voor maandag 16 mei aan [email protected] onder vermelding van:
– uw naam
– bent u lid van Scoronlo ja/nee
– wordt u door iemand afgehaald? ja/nee
– indien u wordt afgehaald, is er dan ruimte voor nog twee andere personen? ja/nee

Mochten er maandag 16 mei minder dan 20 deelnemers zijn, dan wordt de opgaveperiode verlengd tot na afloop van de lezing op donderdag 19 mei. In dat geval dient men zich mondeling bij de spreker/gids op te geven.

Bevestiging: maandag 16 mei ontvangt u bevestiging van uw deelname op het e-mailadres waarop u zich heeft aangemeld. Daarna kunt u betalen, doch uiterlijk voor donderdag 19 mei.

Slecht weer: een enkel kortstondig regenbuitje zal ons niet afschrikken. Wordt er langdurig regen verwacht, dan zal de wandeling niet doorgaan. U wordt in dat geval op vrijdag 20 mei om 18.00 uur per mail geïnformeerd. Uw bijdrage wordt dan geretourneerd.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Uitreiking Eline van Haarenprijs 2023 zondag 10 december in Hotel Merlet

24 november 2023

Een selectief aantal inwoners van Bergen en Schoorl kan ook bij de uitreiking zijn

Op 10 december wordt ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van uitgeverij Conserve de zevende Eline van Haarenprijs uitgereikt door juryvoorzitter Margriet Brandsma in de lounge van Hotel Merlet in Schoorl.

Op zoek naar kleine sterretjes en grote grazers…

24 november 2023

Een pittig parcours

Onze maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied is deze keer op zondag 3 december.

Kirsten Benschop op zoek naar het ooit van toen en straks

24 november 2023

Waar en wanneer: in Vredeskerkje op zondag 26 november

In de serie ‘Gedachten aan Zee’ komt zondag schrijfster en actrice Kirsten Benschop naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Het verlangen naar ooit toetst ze in haar theatermonoloog aan de inzichten van denkers en schrijvers van nu, uit verschillende tradities. Op zoek naar hoe het nu misschien ook kan.

Kunst aan Zee in Het Zeehuis

24 november 2023

Expositie schilderijen van Margot Andriessen en Stefan Koopman tot 7 januari 2024

In Het Zeehuis te Bergen aan Zee is vanaf heden de kleurrijke expositie te zien van Margot Andriessen en Stefan Koopman. In totaal tonen zij tien grote schilderijen in de expositieruimte van Het Zeehuis, gelegen in de centrale hal.

De jaarlijkse kerstmarkt rondom de Ruïnekerk in Bergen

24 november 2023

Wanneer: zondag 10 december

In de unieke kerstsfeer van Bergen staan tientallen kraampjes opgesteld rond de Ruïnekerk.

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

24 november 2023

Zaterdag 25 november Live: Penetul (foto)

Vrijdag 24 november. Thank God It's Friday

Yogalessen op dinsdagavond in Schoorl

24 november 2023

Vanaf dinsdag 9 januari 2024 geeft Lilian Bensdorp-Krijnen twee yogalessen in Dorpscentrum De Blinkerd

 Er is een rustige Yin yogales van 19.00 – 20.15 uur en een actievere Hatha yoga les van 20.30 – 21.45 uur. 

Egmond maakt zich op voor sprookjesachtig wandelweekend

24 november 2023

Komend weekend negende editie van de Fjoertoer

Op vrijdagavond 24 en zaterdagavond 25 november staan ruim 16.000 wandelaars aan de start van de negende editie.

‘Sharing the Light’

24 november 2023

Een feelgood-belevenis waarin de magische poëzie van Kagiso Universalis naadloos afgewisseld wordt met de transformerende muziek van Anna en Remco

Als je op zoek bent naar wat licht in de dagen die steeds korter worden, kom dan naar de poëtische avond: 'Sharing the Light'.

Workshops solliciteren

24 november 2023

Wanneer: op vrijdag 8 december in de bibliotheek in Bergen

Voor iedereen die op zoek is naar een (nieuwe) baan organiseert Bibliotheek Kennemerwaard samen met Verhelder Talent een serie van drie workshops.

Beweeg & Boetseer Samen in het nieuwe buurthuis T&O

24 november 2023

Deelname is gratis, aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl 

Na het succes van de pilot workshop ‘Beweeg en Boetseer Samen’ in De Beeck kunnen we aankondigen dat deze unieke workshop op 15 december nogmaals wordt georganiseerd.

Een kaars voor de gestorvenen…

24 november 2023

Zondag 26 november om 10.00 is iedereen welkom om een kaars aan te steken in de Ruïnekerk

In deze Gedachtenisviering mogen de namen klinken van hen die zijn overleden.  We staan dan in een grote kring, schouder aan schouder.

Open podium voor dichters en muzikanten: thema ‘Deur’

17 november 2023

Waar en wanneer: Hotel 1900 op vrijdag 1 december om 16.00 uur

Inclusief miniworkshop van acht minuten over het thema 'Deur'

Presentatie Jaarboek 2023 Scoronlo

17 november 2023

Waar en wanneer: Dorpskerk Schoorl, Duinweg 5 op 13 december om 20.00 uur

Met trots presenteert Scoronlo haar Jaarboek 2023, het zesde in een succesvolle reeks die in 2018 begon. We presenteren ons Jaarboek 2023 graag aan een breed gezelschap van belangstellenden. We doen dat in de prachtige, monumentale Dorpskerk uit 1873.

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

17 november 2023

Zondag 19 november Taverne Live: Zuster Zonnebloem (foto)

Vrijdag 17 november Freestyler Peter Parker.

Opening showroom Wollig & Zo

17 november 2023

U bent allen van harte uitgenodigd

Op zondag 19 november nodigt Miriam Beverdam jullie graag uit bij de officiële opening van de Wollig & Zo-showroom.

Schilderijen, keramiek en foto’s in Galerie de Kapberg

17 november 2023

De tentoonstelling is te zien van 17 november tot en met 17 december a.s.

Galerie de Kapberg exposeert tijdens de laatste tentoonstelling van 2023 het werk van Inez Melessen, Linda Koopman en marijtje van der Horst.

Muzikale tijdreis in de Ruïnekerk: van Bach tot Brel

17 november 2023

Wanneer: 22 november om 11.00 uur (vrij entree)

Op een doordeweekse ochtend wegdromen bij de mooiste klassieke muziek? Zangeres Marianne Selleger en pianist Wouter Harbers nemen u mee op een muzikale reis door de tijd.

Wil je zinvol vrijwilligerswerk doen?

17 november 2023

Help een dagdeel bij Tafeltje Dek Je...

Tafeltje Dek Je heeft binnenkort dringend behoefte aan iemand die met eigen auto iedere maandag tussen de middag maaltijden wil bezorgen. Onze cliënten wonen in de dorpskern Bergen en hebben wat aanvullende zorg nodig.

Verkiezing BESte Sporters van de gemeente Bergen

17 november 2023

Vrijwilligers worden eveneens in het zonnetje gezet...

Het was er al een paar jaar niet van gekomen, maar nu pakt de Stichting Sporters BES de draad weer op: er komt op 9 februari 2024 in Sportcentrum De Beeck een Verkiezing van de Beste Sporters van de gemeente Bergen.

Najaars/kerstconcert van de Mariosingers

17 november 2023

Waar en wanneer: in de Ruïnekerk op woensdagavond 13 december

Op het programma staan dit jaar onder andere een Doe Maar-medley, twee schitterende nummers van Duncan Laurence, Banger Hart van Rob de Nijs...

Warme Winterdeals bij Sluispolder

17 november 2023

En we gaan ervan uit dat het ooit weer droog wordt, dus deze heerlijke Winterdeals zijn te reserveren t/m 15 december

Het wordt weer koud en winters, daarom verwarmt Sluispolder je graag...

Meesterpianist Ronald Brautigam speelt Beethoven

10 november 2023

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op zondag 19 november 15:00 uur

Onder meer de 7 Bagatellen, de Fantasie, het Andante Favori, en het Rondo à Capriccio (‘Die Wut über den verlorenen Groschen’)

En dit… speelt er in de Taverne aankomend weekend

10 november 2023

Vrijdag 10 november Freaky Friday met DJ’s Salinas en Michael

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook early nineties house en hedendaagse hits. Uit de collectie van DJ’s Gerard Kok en Michael Admiraal, bekend en berucht van destijds The Club en de Berger Meermin, en nu van diverse clubavonden in onder andere Victorie.

Gedachten aan Zee met als thema ‘Waar houdt mijn vrijheid op?’ Kirsten Benschop: Bronnen…

10 november 2023

Waar en wanneer: Vredeskerkje op zondag 26 november a.s. 15:00 uur

‘Bronnen’ is een ontwapenende theatersolo waarin Kirsten Benschop haar verlangen uit naar ‘oer’ en hoe zich dat verhoudt tot het leven van nu.

Duin- en strandwandeling ‘kwarrige’ eiken

10 november 2023

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op zondag 19 november

Op deze zondag nemen IVN-gidsen u mee naar mooie plekjes in de duinen en gaan samen met u jutten op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee waar in deze tijd veel valt te ontdekken.

Jubileumconcert ”Bodhi 50 jaar muziek”

10 november 2023

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op zaterdag 18 november om 20.00 uur

Bodhi viert deze zaterdagavond haar jubileumconcert ter ere van ruim 50 jaar actief te zijn geweest in de muziek, alleen en met andere muzikanten.

Benefietavond van en voor Stichting Mille Stelle 22 december a.s. in de Ruïnekerk

10 november 2023

Onbeperkt genieten van een dag zonder zorgen. dat is voor zieke kinderen een grote wens...

De Stichting Mille Stelle (1000 sterren) vervult die wens en laat kinderen met een beperking stralen op het podium als heuse sterren, om het werk van de stichting (anbi-status) te steunen, maar ook om hun sterren te laten schitteren.

Merlet Theater opent met Botman & Van Vleuten

10 november 2023

Wanneer: zondag 12 november

Ook dit jaar organiseert Restaurant Hotel Merlet weer het Merlet Theater. Een fraai driegangenmenu, afgewisseld met diverse artiesten.

Belangstelling voor de meest legendarische halve marathon van Nederland groot

10 november 2023

Meer dan 11.500 hardlopers schreven zich de afgelopen maanden al in...

De NN Egmond Halve Marathon trekt op de tweede zondag van januari jaarlijks een grote stroom lopers naar de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee. De belangstelling voor dé winterklassieker is dit jaar opvallend groot. Meer dan 11.500 hardlopers schreven zich de afgelopen maanden al in. Er zijn voor de halve marathon nog maar 3000 startbewijzen beschikbaar.

Herfstwandelingen rond de Schaapskooi in Bergen

Wanneer: op zondag 12 november

IVN Noord Kennemerland organiseert op deze zondag 12 een herfstwandeling om 10.15 uur. Het is herfst en dat is dan ook het thema. Herfst herken je o.a. aan de paddenstoelen, de vruchten, de knoppen etc.

De jaarlijkse kerstmarkt rondom de Ruïnekerk in Bergen

10 november 2023

Wanneer: op zondag 10 december a.s.

In de unieke kerstsfeer van Bergen staan tientallen kraampjes opgesteld rond de Ruïnekerk. Lekker shoppen met een warme choco of glühwein in de hand en in vrolijke sferen rondneuzen op de markt.

Extra duinkaartcontroles in het Noordhollands Duinreservaat

3 november 2023

Elke verkochte duinkaart draagt rechtstreeks bij aan het beheer én behoud van de duinen...

Op zaterdag 11 en zondag 12 november controleren de boswachters van PWN weer extra op het bezit van duinkaarten. In het Noordhollands Duinreservaat moet iedereen van achttien jaar en ouder een geldige duinkaart bij zich hebben.

Webinar Wijndomein Bergen

3 november 2023

Wanneer: op woensdag 8 november om 11.00 uur

De witte wijn is uitgegist. Na tien dagen zijn alle suikers verdwenen en omgezet in alcohol. Op basis van de suikers bij het begin zou dit moeten leiden tot ongeveer 11,5 tot 12% alcohol.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug