Deel

advertentie

Bijzondere lezing door historicus Henk Stapel

Schoorlse Zeedijk, een monumentale dijk... UNESCO-werelderfgoed

Bijzondere lezing door historicus Henk Stapel

De Westfriese Zeedijk is UNESCO-werelderfgoed en ook de voor onze veiligheid belangrijke Hondsbossche Zeewering krijgt regelmatig aandacht. De Schoorlse Zeedijk die ruim drie eeuwen van levensbelang was voor Noord-Kennemerland is echter in de vergetelheid geraakt. Tijdens een lezing brengt de in Groet wonende historicus Henk Stapel de dijk weer tot leven. Hij heeft hiervoor diverse bronnen bestudeerd en te voet, op de fiets en vanuit zijn kajak de dijk en de omgeving verkend.

Aan de hand van beelden van historische kaarten, zelfgemaakte tekeningen en oude en hedendaagse foto’s bespreekt hij de aanleg, de betekenis als zeewering en de rol van de dijk in de waterhuishouding van het Noorderkwartier. De dijk brak in de middeleeuwen vijfmaal door. Dit geeft aan hoe heftig de zee hier toen nog optrad. De dijkgraaf die de Schoorlse Zeedijk beheerde, was de schout van Schoorl. Bij herstel werden ook andere dorpen met mankracht en geld om hulp gevraagd.

De lezing bestaat uit twee delen, samen anderhalf uur. Voor de pauze betreft het de middeleeuwen tot aan de drooglegging van de Zijpe. Daarna de ontwikkeling van de dijk met omgeving naar de huidige situatie, zoals die nu herkenbaar is. Als sluitstuk van de lezing kan men op zaterdagmiddag 21 mei met de spreker als gids een wandeling over de dijk maken met een overzet per voetveer bij het Noord-Hollands Kanaal en ter afsluiting een drankje in de Schuurkerk te Krabbendam (meer informatie over de wandeling op www.scoronlo.nl).

Locatie: Dorpscentrum De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl
Datum: donderdag 19 mei
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.45
Toegang: gratis voor leden van de Cultuur-historische Vereniging Scoronlo, voor overige geïnteresseerden € 5,00. Uitsluitend contant te voldoen bij de ingang van de zaal.

Wandeling Schoorlse Zeedijk zaterdag 21 mei 2022
Programma

13.41
Vertrek met bus 151 vanaf De Blinkerd in Schoorl. (Stapt u elders in Schoorl in, dan is vertrek eerder of later.) Zorg tenminste 5 minuten van te voren bij de halte te zijn, want de bus kan voor zijn op schema. Zelf bus betalen, bij voorkeur met Ov-kaart inchecken.
13.50
Uitstappen bij bushalte De Leihoek. U kunt u zich hier ook laten afzetten met de auto. Hier start de wandeling. Onderweg krijgt u van de gids Henk Stapel uitleg op enkele locaties. De lengte van het totale traject over de dijk is 5,5 km en goed begaanbaar. Driekwart is over gras (geen modder) en een kwart over verharde openbare dijkwegen. Die wegen zijn rustig en wij lopen in de berm die ruim is. De voorste en achterste wandelaar van de groep krijgen een oranje vestje voor die gedeelten.
15.00
Aankomst bij monument oorlogsslachtoffers bij het Noord-Hollands Kanaal. Hier rusten we bij een picknicktafel even voor koffie en thee met koek.
15.10-15.35
Gerrit Kistemaker, zoon van de voormalige veerman, roeit ons in zijn stalen vlet in groepjes van 5 personen over. Degenen die reeds zijn overgezet, wachten op de anderen bij het Jacob Claesse sluisje.
15.35
Wandeling van het sluisje naar Krabbendam.
16.00
Aankomst Krabbendam waar we te gast zijn in ’t Trefpunt van de Schuurkerk (Kerkpad 15). Koster Ans Duivenkate ontvangt ons. Hier drankje ter afsluiting van de wandeling. Afhalers die meer dan één wandelaar meenemen, zijn daarbij welkom. Er is ruim (gratis) parkeergelegenheid. U kunt een blik werpen in de Schuurkerk uit 1875 met het orgel uit 1765.
17.00
Terugreis naar Schoorl (via De Blinkerd) met afhaler.

Deelname: voor leden en ook niet-leden van Scoronlo. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen. Bij overschrijding daarvan hebben leden voorrang. Daarnaast geldt de volgorde van aanmelding. Deelname van kinderen in overleg. Meenemen van honden (ook aangelijnde) is niet mogelijk vanwege schapen op de dijk.

Kosten: € 5,- per persoon. Dat is inclusief koffie/thee tijdens rust, overzet en twee drankjes. Betaling na bevestiging van uw deelname op: NL37 RABO 0146 910 060 t.n.v. Cult. Hist. Ver. Scoronlo, onder vermelding van ‘wandeling’.

Afhalen: vanwege ontbreken van openbaar vervoer in de nabije omgeving van Krabbendam voorzien we in afhalen met de auto door familie of kennissen. Mocht u over een afhaler beschikken, dan verzoeken we deze ook anderen mee te laten nemen. We rekenen met in totaal drie wandelaars per auto.

Opgave: voor maandag 16 mei aan [email protected] onder vermelding van:
– uw naam
– bent u lid van Scoronlo ja/nee
– wordt u door iemand afgehaald? ja/nee
– indien u wordt afgehaald, is er dan ruimte voor nog twee andere personen? ja/nee

Mochten er maandag 16 mei minder dan 20 deelnemers zijn, dan wordt de opgaveperiode verlengd tot na afloop van de lezing op donderdag 19 mei. In dat geval dient men zich mondeling bij de spreker/gids op te geven.

Bevestiging: maandag 16 mei ontvangt u bevestiging van uw deelname op het e-mailadres waarop u zich heeft aangemeld. Daarna kunt u betalen, doch uiterlijk voor donderdag 19 mei.

Slecht weer: een enkel kortstondig regenbuitje zal ons niet afschrikken. Wordt er langdurig regen verwacht, dan zal de wandeling niet doorgaan. U wordt in dat geval op vrijdag 20 mei om 18.00 uur per mail geïnformeerd. Uw bijdrage wordt dan geretourneerd.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Oorlog aan Zee is terug…

13 mei 2022

Meld je aan voor: productie-assistentie, grime, technische ondersteuning, promotie en publieksbegeleiding tijdens de voorstellingen

Vanaf vandaag is hij door iedereen te bezoeken: de officiële ‘Oorlog aan Zee’ website met (bijna) alle informatie over deze bijzondere voorstelling die – op veler verzoek – in het najaar 2022 in reprise gaat en inmiddels volop in productie is.

Britta Maria komt naar de Ruïnekerk met haar voorstelling ‘Aznavour mon Amour’

Wanneer: op 21 mei om 20:15 uur

Een ode aan de muziek en het leven van Charles Aznavour.

Agenda aankomend weekend in de Taverne

13 mei 2022

Met o.a. op zondag de The Pheromones

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook early nineties house en hedendaagse hits. Uit de collectie van DJ's Gerard Kok en Michael Admiraal, bekend en berucht van destijds The Club en de Berger Meermin, en nu van diverse clubavonden in Koel 310 en Podium Victorie

Kofferbakmarkten in Camperduin (Schoorl)

13 mei 2022

Voor in de agenda...

Al voor de 22ste keer gaan zaterdag 2 juli de wekelijkse kofferbakmarkten in Camperduin weer van start. De markt wordt op alle zaterdagen van juli en augustus georganiseerd, de laatste op 27 augustus. Bezoekers zijn welkom tussen 9.00 en 15.00 uur en voor hen is de toegang gratis.

Artgalerie Het Wapen van Bergen is weer open!

13 mei 2022

Van 15 mei t/m 30 september elke vrijdag-zaterdag-zondag open van 13.00-17.00 uur

Verkoop van schilderijen, beelden, fotografie, lichtinstallaties en non-figuratieve objecten van hout.

Plantenmarkt op het Plein in Bergen

13 mei 2022

Wanneer: zaterdag 14 mei a.s.

Op het Plein in Bergen wordt de plantenmarkt ’s morgens vanaf 06.00 uur opgebouwd. De verkoop start rond 08.00 uur. Om 17.00 uur wordt er weer ingepakt en schoongemaakt. Dit jaar doen er vier hoveniers en kwekers mee. Veel oude gezichten met de bekende topkwaliteit.

Beweegstrippenkaart voor 50+’ers in Duindorp Schoorl

13 mei 2022

Voor de in totaal 9 proeflessen betaalt de deelnemer € 20,-

Het zorg- en beweegnetwerk in Duindorp Schoorl heeft vorig jaar de beweegstrippenkaart geïntroduceerd voor 50+’ers. Met deze strippenkaart kunnen inwoners bij drie verschillende sport- en beweegaanbieders 3 proeflessen volgen. Voor de in totaal 9 proeflessen betaalt de deelnemer € 20,-. De strippenkaart is aan te schaffen bij de deelnemende sportaanbieders én via de website www.sportenbewegeninbergen.nl/strippenkaart-schoorl-50 Op deze website vindt u ook het complete beweegaanbod van deelnemende aanbieders.

Jazzimprovisatieworkshop

13 mei 2022

Waar en wanneer: Harmoniegebouw op zondag 15 mei a.s.

Op deze zondag van 10.30 van 12.00 uur geeft saxofonist Victor Posch voor de achtste keer in het tiende seizoen een jazzimprovisatieworkshop voor blazers en andere instrumentalisten, ook nu weer in het Harmoniegebouw in Bergen.

Kunst aan Zee…

13 mei 2022

Wie en waar: Peter Swidde exposeert zijn werk in de hal van Natuurvriendenhuis Het Zeehuis

Peter Swidde is inmiddels 70 jaar geworden. Hij schildert en tekent al zijn leven lang en werd extra gemotiveerd door zijn tekenleraar Van Schie. Het liefst werkt hij met olieverf en paletmes op linnen.

Eenendertig Bergense kinderen treden op in Disney’s Belle en het Beest

6 mei 2022

Samen maken ze er een onvergetelijke voorstelling van...

Een magisch wereldberoemd sprookje komt tot leven in Theater De Beun in Heiloo. Musicaltheaterschool Mille Stelle speelt Disney’s Belle en het Beest. Een avontuur waarin Belle leert dat het beest meer is dan hij lijkt te zijn. En waarin blijkt dat échte schoonheid van binnen zit.

Kom korren in Bergen aan Zee…

6 mei 2022

Zwangere garnalen, platte vissen, knippende krabben en vooral veel plezier

Zondag 15 mei gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN-gids in zee wordt geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding wordt getrokken.

Bijeenkomst voor Oekraïners in Bergen

6 mei 2022

Зустріч для українців у Бергені

Iedere eerste zondag van de maand in de Nieuwe Beuk achter de Petrus en Pauluskerk in Bergen aan de Dorpsstraat 20. Tijd van 14.00 t/m 16.00 uur.

Expo: Fotografie van Chinnoe & Vlemmix en keramiek/porselein van Inge Bečka

6 mei 2022

Waar en wanneer: bij Zinc Exposities vanaf 20 mei tot en met 6 juni a.s.

De kunstwerken van het Rotterdamse kunstenaarsduo Chinnoe & Vlemmix verrassen keer op keer. Lopend door de beeldschone ruimte van Zinc Exposities in Bergen, kun je je oprecht verwonderen.

Agenda aankomend weekend in de Taverne

6 mei 2022

Vrijdag 6 Mei Freaky Friday, DJ's Michael en Salinas

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook early nineties house en hedendaagse hits. Uit de collectie van DJ's Gerard Kok en Michael Admiraal, bekend en berucht van destijds The Club en de Berger Meermin, en nu van diverse clubavonden in Koel 310 en Podium Victorie Aanvang 21:00, vrij entree Cafe de Taverne Karel de Grotelaan 1

Afsluiting 75+2 Vrijheid Bergen aan Zee

6 mei 2022

Waar en wanneer: Vredeskerkje op zondag 8 mei 15.00 uur

Ter afsluiting* van de bijeenkomsten rond 75+2 Vrijheid in Bergen aan Zee en met name de tentoonstelling in Hotel Meyer (t/m 7 mei, 11.00-17.00) vindt zondag a.s. nog een bijzondere bijeenkomst plaats in het Vredeskerkje.

Reünie 2022 Van Reenenschool

6 mei 2022

Wanneer: zaterdag 11 juni 2022 is op de Van Reenenschool een reünie van oud-leerlingen en oud-leerkrachten

De reünie wordt gehouden vanaf 16:00 tot 20:00. Tijdens die tijd zorgen we dat er snacks en wat eten gehaald kunnen worden.

De Bergense Avondvierdaagse

6 mei 2022

Wanneer: van maandag 9 t/m donderdag 12 mei. Start: 18.30 uur

Dit jaar is er weer een Avondvierdaagse en nu zelfs eerder dan we gewend zijn...

Vrijwilligers gezocht

6 mei 2022

Coördinatoren

De stichting Rolstoelbus BES zet zich in voor het vervoer van de mindervalide inwoners van de gemeente Bergen. In de afgelopen veertien jaar heeft deze voorziening zijn bestaansrecht bewezen en dankzij de inzet van vele vrijwilligers loopt het vervoer op rolletjes.

Voorjaarswandeling in de duinen bij de Schaapskooi Bergen

6 mei 2022

Wanneer: op zondag 8 mei a.s.

Deze zondag neemt IVN-gids Jos Bos u mee op een voorjaarswandeling door het duingebied. Het voorjaar is begonnen en dat is duidelijk te horen en te zien.

Boekenmarkt op het Plein

6 mei 2022

Waar en wanneer: op zondag 8 mei a.s.

Na twee jaar afwezigheid is er dan nu weer traditionele 'Moederdag' boekenmarkt op het Plein. De markt zal als gewoonlijk rond de 40 kramen tellen, en de grote vraag is natuurlijk,..

Verhalenherdenkingstocht

29 april 2022

Theatrale Fietstocht op 4 & 5 mei a.s.

Fiets met ons mee langs bijzondere overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog in Bergen, ontdek bijzondere plekken en dompel je onder in persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog uitgebeeld in theater, mime, moderne dans, zang , muziek en vertelkunst verbonden met het nu.

Reddingbootdag 2022

29 april 2022

Waar en wanneer: Egmond en langs de hele Nederlandse kust op zaterdag 30 april

Het is zover! Zaterdag 30 april openen we de deuren van onze reddingstations. Een mooie kans om een van onze 45 stations te bezoeken. Bekijk de boten waarmee we geredden weer veilig aan wal brengen.

Agenda aankomend weekend in de Taverne

29 april 2022

Vrijdag 29 april Thank God It's Friday, DJ's Frank en Guido

DJ's Frank en Guido draaien de lekkerste disco, funk en soul en alles wat verder meeblerbaar en dansbaar is. Het maakt niet uit of het 70's , 80' 90's of 00's is, als het maar knalt en beweegt. Dansen!

De line-up voor Woodlands is bekend!

29 april 2022

Waar en wanneer: IJsbaan Bergen op 28 mei a.s. van 13.00 tot 23.00 uur

Op het hoofdpodium ‘Earth Stage’ vind je onder andere de heren van Handsome Poets, de negenkoppige band Jungle by Night en de twee vrienden Jack and the Weatherman. Op de Fire Stage draaien onder andere Michel de Hey en De Sluwe Vos de lekkerste beats voor je. En ook het lokale talent is gerepresenteerd op de Locals Stage! Benieuwd naar de gehele line-up? Bekijk deze hier per stage!

Workshop filmpjes maken

29 april 2022

Waar en wanneer: Studio C (Kranenburgh) op dinsdag 3 mei 2022 om 13:30 tot 15:00 uur

Tijdens deze speciale workshop ga je een stop motion filmpje maken met de Animatiebus. Een stop motion filmpje wordt gemaakt door heel veel foto's achter elkaar te zetten en die snel af te spelen.

Wel 100 redenen om Museum Kranenburgh te bezoeken

29 april 2022

Interview met Adriana González Hulshof bij Tijd voor MAX

Burgemeester van Bergen Lars Voskuil opende vrijdag 15 april de tentoonstellingen Leo Gestel op Mallorca, Bastiaan Woudt - Twist en Praneet Soi - A Bergen Diary.

Vredeskerkje: herdenken én vieren

29 april 2022

Met o.a. Niki Jacobs Ensemble en The Ballad of Mauthausen

Op 30 april om 20.00 uur speelt het Niki Jacobs Ensemble het programma ‘The Ballad of Mauthausen’. Het grote werk van Mikis Theodorakis staat centraal: De Mauthausencyclus.

Maak kennis met de natuur- en cultuur in en rond Bergen aan Zee

29 april 2022

Waar en wanneer: IVN-gebouw Parnassia op woensdagavond 4 mei a.s.

Op deze woensdagavond start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Elfendeurtjesroute nu ook voor Oekraïense kinderen en hun ouders

Welkom ouders en kinderen uit Oekraïne! Wij bieden u een leuk kinderprogramma aan: ‘Elfendeurtjesroute’, dat speciaal voor u in het Oekraïens en Russisch is vertaald

Geniet van dit programma voor kinderen van 3 tot 7 jaar en van onze natuur.

Bergense Kroniek, Historische Vereniging Bergen NH

22 april 2022

Oorlog, liefde, een natuurramp, in de nieuwe Kroniek van Bergen komt alles samen

Verder aandacht voor de schatten van vrijwilligers in museum Het Sterkenhuis. Wie zijn al die vrijwilligers met hun tomeloze inzet en wat zijn hún historische schatten? Tijd om beide met een tentoonstelling in het zonnetje te zetten. Te zien vanaf 1 mei in het oudste monumentale gebouw in het centrum van Bergen.

Agenda aankomend weekend in de Taverne

22 april 2022

Op Koningsdag staat UNCLE HARRY'S PUNCH om 17.00 uur op het podium van de Taverne Bergen!

Vrijdag 22 April DJ's Van Leijen's Soundsystem

Tentoonstelling ‘Schatten van vrijwilligers’ in Het Sterkenhuis

22 april 2022

Wanneer: 1 mei tot en met 30 oktober a.s.

De titel van de nieuwe tentoonstelling 'Schatten van vrijwilligers' in historisch museum Het Sterkenhuis prikkelt de nieuwsgierigheid. Het museum heeft natuurlijk schatten van vrijwilligers die ervoor zorgen dat het museum draait.

PrutsHubDagen voor jonge makers

22 april 2022

Op dinsdag 3 mei in Bergen in de Bieb

Kinderen en ouders kunnen spelenderwijs kennismaken met programmeren. Het is een ruimte waar iedereen van 0 tot 100+ jaar naar binnen kan lopen en allerlei digitale materialen kan uitproberen.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug