Deel

advertentie

Bijzondere lezing door historicus Henk Stapel

Schoorlse Zeedijk, een monumentale dijk... UNESCO-werelderfgoed

Bijzondere lezing door historicus Henk Stapel

De Westfriese Zeedijk is UNESCO-werelderfgoed en ook de voor onze veiligheid belangrijke Hondsbossche Zeewering krijgt regelmatig aandacht. De Schoorlse Zeedijk die ruim drie eeuwen van levensbelang was voor Noord-Kennemerland is echter in de vergetelheid geraakt. Tijdens een lezing brengt de in Groet wonende historicus Henk Stapel de dijk weer tot leven. Hij heeft hiervoor diverse bronnen bestudeerd en te voet, op de fiets en vanuit zijn kajak de dijk en de omgeving verkend.

Aan de hand van beelden van historische kaarten, zelfgemaakte tekeningen en oude en hedendaagse foto’s bespreekt hij de aanleg, de betekenis als zeewering en de rol van de dijk in de waterhuishouding van het Noorderkwartier. De dijk brak in de middeleeuwen vijfmaal door. Dit geeft aan hoe heftig de zee hier toen nog optrad. De dijkgraaf die de Schoorlse Zeedijk beheerde, was de schout van Schoorl. Bij herstel werden ook andere dorpen met mankracht en geld om hulp gevraagd.

De lezing bestaat uit twee delen, samen anderhalf uur. Voor de pauze betreft het de middeleeuwen tot aan de drooglegging van de Zijpe. Daarna de ontwikkeling van de dijk met omgeving naar de huidige situatie, zoals die nu herkenbaar is. Als sluitstuk van de lezing kan men op zaterdagmiddag 21 mei met de spreker als gids een wandeling over de dijk maken met een overzet per voetveer bij het Noord-Hollands Kanaal en ter afsluiting een drankje in de Schuurkerk te Krabbendam (meer informatie over de wandeling op www.scoronlo.nl).

Locatie: Dorpscentrum De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl
Datum: donderdag 19 mei
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.45
Toegang: gratis voor leden van de Cultuur-historische Vereniging Scoronlo, voor overige geïnteresseerden € 5,00. Uitsluitend contant te voldoen bij de ingang van de zaal.

Wandeling Schoorlse Zeedijk zaterdag 21 mei 2022
Programma

13.41
Vertrek met bus 151 vanaf De Blinkerd in Schoorl. (Stapt u elders in Schoorl in, dan is vertrek eerder of later.) Zorg tenminste 5 minuten van te voren bij de halte te zijn, want de bus kan voor zijn op schema. Zelf bus betalen, bij voorkeur met Ov-kaart inchecken.
13.50
Uitstappen bij bushalte De Leihoek. U kunt u zich hier ook laten afzetten met de auto. Hier start de wandeling. Onderweg krijgt u van de gids Henk Stapel uitleg op enkele locaties. De lengte van het totale traject over de dijk is 5,5 km en goed begaanbaar. Driekwart is over gras (geen modder) en een kwart over verharde openbare dijkwegen. Die wegen zijn rustig en wij lopen in de berm die ruim is. De voorste en achterste wandelaar van de groep krijgen een oranje vestje voor die gedeelten.
15.00
Aankomst bij monument oorlogsslachtoffers bij het Noord-Hollands Kanaal. Hier rusten we bij een picknicktafel even voor koffie en thee met koek.
15.10-15.35
Gerrit Kistemaker, zoon van de voormalige veerman, roeit ons in zijn stalen vlet in groepjes van 5 personen over. Degenen die reeds zijn overgezet, wachten op de anderen bij het Jacob Claesse sluisje.
15.35
Wandeling van het sluisje naar Krabbendam.
16.00
Aankomst Krabbendam waar we te gast zijn in ’t Trefpunt van de Schuurkerk (Kerkpad 15). Koster Ans Duivenkate ontvangt ons. Hier drankje ter afsluiting van de wandeling. Afhalers die meer dan één wandelaar meenemen, zijn daarbij welkom. Er is ruim (gratis) parkeergelegenheid. U kunt een blik werpen in de Schuurkerk uit 1875 met het orgel uit 1765.
17.00
Terugreis naar Schoorl (via De Blinkerd) met afhaler.

Deelname: voor leden en ook niet-leden van Scoronlo. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen. Bij overschrijding daarvan hebben leden voorrang. Daarnaast geldt de volgorde van aanmelding. Deelname van kinderen in overleg. Meenemen van honden (ook aangelijnde) is niet mogelijk vanwege schapen op de dijk.

Kosten: € 5,- per persoon. Dat is inclusief koffie/thee tijdens rust, overzet en twee drankjes. Betaling na bevestiging van uw deelname op: NL37 RABO 0146 910 060 t.n.v. Cult. Hist. Ver. Scoronlo, onder vermelding van ‘wandeling’.

Afhalen: vanwege ontbreken van openbaar vervoer in de nabije omgeving van Krabbendam voorzien we in afhalen met de auto door familie of kennissen. Mocht u over een afhaler beschikken, dan verzoeken we deze ook anderen mee te laten nemen. We rekenen met in totaal drie wandelaars per auto.

Opgave: voor maandag 16 mei aan [email protected] onder vermelding van:
– uw naam
– bent u lid van Scoronlo ja/nee
– wordt u door iemand afgehaald? ja/nee
– indien u wordt afgehaald, is er dan ruimte voor nog twee andere personen? ja/nee

Mochten er maandag 16 mei minder dan 20 deelnemers zijn, dan wordt de opgaveperiode verlengd tot na afloop van de lezing op donderdag 19 mei. In dat geval dient men zich mondeling bij de spreker/gids op te geven.

Bevestiging: maandag 16 mei ontvangt u bevestiging van uw deelname op het e-mailadres waarop u zich heeft aangemeld. Daarna kunt u betalen, doch uiterlijk voor donderdag 19 mei.

Slecht weer: een enkel kortstondig regenbuitje zal ons niet afschrikken. Wordt er langdurig regen verwacht, dan zal de wandeling niet doorgaan. U wordt in dat geval op vrijdag 20 mei om 18.00 uur per mail geïnformeerd. Uw bijdrage wordt dan geretourneerd.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Overzichtstentoonstelling van de beelden van Aad Hoetjes

17 maart 2023

Waar en wanneer: Galerie Klein Zwitserland, vanaf 22 maart tot 29 mei

In Galerie Klein Zwitserland is vanaf 22 maart tot 29 mei een overzichtstentoonstelling van de beelden van Aad Hoetjes (1941-2020) te zien en te koop. Aad was de laatste achttien jaar van zijn leven actief in zijn atelier in Schoorl. In zijn werk richtte hij zich in de eerste plaats op vakmanschap en abstractie, waarbij de vorm in al zijn eenvoud telkens opnieuw moest blijven verrassen.

Word wakker uit je winterslaap!

17 maart 2023

Waar en wanneer: Adriaan Roland Holstschool Bergen, zaterdag 1 april van 10.00 tot 17.00 uur

Ga dansend en bewegend de nieuwe lentekracht tegemoet. Volg je lichaam in al het nieuwe dat wil ontstaan en bloeien. Open je voor de vreugde, de warmte en de kracht van een nieuw begin.

Duinstreek Kamermuziek Festival volgende week van start van Egmond Binnen tot Groet

17 maart 2023

Donderdag 23 maart begint de vijfde editie van het Duinstreek Kamermuziek Festival...

Tot aan corona was violiste Maria Milstein de programmeur van het Duinstreek Kamermuziek Festival. Nu is het de Bergense celliste Quirine Viersen die Nederlandse topmusici presenteert in de diverse kerkjes en kerken die de gemeente rijk is.

Vrijdag 17 maart Circus Knoppendraaiers in de Taverne

17 maart 2023

En op zondag 19 maart Taverne Live: Grunge Unplugged

Het DJ-carrousel is terug! Aanstaande vrijdag 17 maart zal Circus Knoppendraaiers terugkeren naar de Taverne Bergen. Dit keer met zeven DJ's van 21:00 tot 03:00 met de beste House, Afro, Disco en Techno.

Lezing Madelon Oostwoud ’Tuinen om van te smullen’

17 maart 2023

Waar en wanneer: de ARH school woensdag 12 april 19:30 uur

In deze inspirerende lezing reikt Madelon eenvoudige ideeën aan om tuinen en balkons zodanig te beplanten dat je kunt oogsten dat het een lieve lust is, zonder af te doen aan de sierwaarde en de schoonheid.

Beleef Schoorlse Duinen in de Zonnetrein

17 maart 2023

Tijdens deze anderhalf uur durende rit vertelt Frank enkele wetenswaardigheden over de duinen van Schoorl...

Frank Hoogvorst rijdt vanaf 2 april met zijn zonnetrein weer wekelijks op zondag en woensdag door de Schoorlse Duinen. Ideaal voor iedereen die het duingebied wil verkennen. Staatsbosbeheer is blij met deze voorziening in Schoorl omdat mensen die minder goed ter been zijn ook het bos en de duinen kunnen beleven. Een groene bijkomstigheid is dat de Zonnetrein deels op zonne-energie rijdt!

Duin- en strandwandeling

17 maart 2023

De start van de wandeling is op zondag 19 maart om 10 uur in het IVN Parnassiagebouw te Bergen aan Zee...

Weet u wat een kwarrige eik is? Wilt u de mooiste meertjes in de duinen zien? Heeft u wel eens eieren gevonden op het strand? Weet u waarom er hoofdzakelijk linker handschoenen aanspoelen?

Koorvereniging Bergen zingt de Johannes Passion van Bach

17 maart 2023

Wanneer: vrijdag 24 maart

Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland de Johannes Passion van J.S. Bach uit op vrijdag 24 maart.

Lente Instuif Meet The Makers

17 maart 2023

Wanneer: zaterdag 18 maart

Welkom op de Lente Instuif Meet The Makers pinchxios party van de expositie 'Don’t Panic II’ op zaterdag 18 maart van 16.18-18.18 uur in Art Gallery tha Banque, Plein 29 Bergen.

Paas Pop-Up Shop

17 maart 2023

Wanneer: zaterdag 25 maart

Zaterdag 25 maart presenteren negen kunstenaars hun werk in het Harmoniegebouw op Plein 38 in Bergen.

Het sportboekje is er weer!

17 maart 2023

In het boekje vind je activiteiten als boksen en bootcamp, dansen en karate, maar ook tennis en indianen-scouts...

Na de voorjaarsvakantie konden de basisschoolkinderen uit Bergen, de Egmonden en Schoorl meteen actief van start. Vanaf 6 maart kwamen buurtsportcoaches Elles en Eefke namelijk de sportboekjes voor 2023 bij alle basisscholen langsbrengen. Deze samenwerking van de gemeente Bergen, de buurtsportcoaches en de sportverenigingen en -clubs in Bergen, de Egmonden en Schoorl brengt ieder kind in de gemeente in beweging!

Zondag 26 maart TC Bergen Open Dag

17 maart 2023

Ja het nieuwe tenniszomerseizoen komt er aan...

Zet alvast in de agenda: zondag 26 maart Open Dag bij TC Bergen. Met uiteraard een programma voor de jeugd en senioren.

Filmtheater Cinebergen en Alliance Française slaan de handen ineen

Woensdag 22 maart is het zover; dan start met de gloednieuwe film van François Ozon, Mon Crime, een maandelijks terugkerende samenwerking tussen Filmtheater Cinebergen en de Alliance Française Alkmaar. De voorstellingen zullen ook daarna vast op de woensdagochtend om 10:30 uur plaatsvinden.

Gaat u graag naar buiten? Neem eens iemand mee!

10 maart 2023

Lijkt het u gezellig om iemand mee te nemen? Dan horen we graag van u...

Hoewel het s ’nachts nog vriest en de kachel (helaas) nog aan moet, voel en hoor je toch dat de lente in de lucht zit. Vogels zijn druk bezig en er komen steeds meer knoppen aan de bomen.

Vrijdag 10 maart Freaky Friday met DJ’s Salinas en Michael

10 maart 2023

En op zondag 12 maart Taverne Live: Elton John Undercover

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook early nineties house en hedendaagse hits.

Gezocht: 10 Schoorlse Duinen Natuurgidsen

10 maart 2023

Met jouw inzet draag je bij aan het vergroten van kennis over de natuur en liefde voor de natuur bij jong en oud en het open houden van het Buitencentrum...

Staatsbosbeheer zoekt tien vrijwilligers die groepen kinderen en volwassenen de Schoorlse Duinen willen laten zien, voelen, horen, ruiken en zelfs proeven. Vind jij het leuk en belangrijk om kinderen en volwassenen bij de natuur te betrekken? Dan biedt Staatsbosbeheer je hiervoor een mooie kans!

Saskia Laroo en Warren Byrd starten de lente in het Vredeskerkje

10 maart 2023

Wanneer: donderdagavond 16 maart

Jazz at the Vredeskerkje beleeft donderdagavond 16 maart een mooie seizoenstart met het duo Laroo/Byrd, een jazzband op zich.

Afscheid nemen tijdens het leven…

10 maart 2023

Op donderdag 30 maart is er een bijeenkomst voor mantelzorgers uit de gemeente Bergen

Het thema deze keer is “Afscheid nemen tijdens het leven”.

Buitendag “Vier de lente” in de Schoorlse duinen

10 maart 2023

Wanneer: zondag 19 maart

Ga elke derde zondag van de maand op expeditie in de Schoorlse Duinen met het hele gezin. Tijdens deze educatieve en actieve ochtend of middag ontdekken kinderen met hun ouders de natuur.

Wandeling naar de geheimzinnige ‘koepeltjes bunker’ in de Bergense duinen

10 maart 2023

Wanneer: zondag 12 maart a.s.

IVN-gids Willem Babyn neemt u mee op een vrolijke en altijd weer leerzame wandeling door het bos op zoek naar verborgen of onbekende paadjes.

Vrijmarkt en muziekfestival Schoorl Koningsdag 2023

10 maart 2023

Locatie: Heereweg Schoorl tussen de Jumbo en Meijer en Meijer

Aanvang Vrijmarkt: vanaf 8:00 – 18:00 uur. Start Schoorlse talenten: vanaf 14:00 uur

Boeken, platen en CD-markt in museumhoeve Overslot

10 maart 2023

Waar: Egmond aan den Hoef

Op zaterdagmiddag 11, 18 en 25 maart is er vanaf 14.00 uur een vrij te bezoeken boeken, platen en CD-markt in museumhoeve Overslot.

Workshop Natuurfotografie in de Schoorlse duinen

3 maart 2023

Wanneer: zaterdag 11 maart

Meer weten over fotografie in de natuur? Kom naar de Schoorlse Duinen voor een workshop door de ervaren fotograaf Frank Nieuwenhuizen.

Het 100-jarig Molenkrocht tennistoernooi is in aantocht

10 maart 2023

Aan alle lieve tennisvrienden, namens het Molenkrochtteam...

Jan Donders, "Lieve tennisvrienden, zoals jullie ongetwijfeld weten, bestaat tennispark de Molenkrocht al ruim 100 jaar, sinds 1918 namelijk. Dit jaar vieren wij nu ook het 100-jarig bestaan van het Molenkrocht toernooi."

Het wordt binnenkort gezellig bij de buren

3 maart 2023

Kaeskoppenstad 2023. Beleef het Alkmaar van 450 jaar geleden...

Dit jaar viert Alkmaar 450 jaar Ontzet. In het weekend van 3 en 4 juni kun je zelf beleven hoe de stad er na de overwinning op de Spanjaarden uitzag: dan is het in de oude binnenstad weer Kaeskoppenstad!

Een programma vol activiteiten maar ook ruimte voor rust en bezinning

3 maart 2023

Yoga, krijgskunst & coaching

Met deze prachtige combinatie ga je een verzorgde dag beleven waarin je verschillende bronnen van energie aan het licht zult brengen en krijg je tips en tools mee om het in te zetten in je dagelijkse leven.

Vrijdag 3 maart Thank God It’s Steef in de Taverne

3 maart 2023

En op zondag 5 maart Taverne Live: Soul Survivors

DJ Steef draait de lekkerste disco, funk, big beats en hiphop en alles wat verder dansbaar is met hart en ziel. Het maakt niet uit of het 70's , 80' 90's of 00's is, als het maar knalt en soepel beweegt. Djensen!!!

Schoorlse Brenda en Maarten zijn sinds het eerste uur betrokken bij Schoorl Ontmoet

3 maart 2023

Met de oefeningen en spellen, die elke week weer anders zijn, werken de deelnemers bij Schoorl Ontmoet aan kracht, coördinatie, balans en uithoudingsvermogen...

Al langer keken ze om zich heen maar een echt passend aanbod wat hen beiden aantrekkelijk in de oren klonk hadden ze nog niet gevonden. Brenda (66) en Maarten (71) uit Schoorl stuitten in het voorjaar van 2022 op een artikel in het lokale nieuwsblad, over een nieuw op te richten beweeggroep ‘Schoorl Ontmoet’.

Yogajet bij blooming

3 maart 2023

Iedereen mag deelnemen aan deze hatha yogalessen...

Iedere zondagochtend om 10.30 geeft yogabergen, Jetty Stammes, een yogasessie in een van de mooie, ruime zalen in het bloominghotel op de Duinweg.

Glansrijk ouder worden met de cursus Grip&Glans

3 maart 2023

De cursus start 9 maart 2023 en bestaat uit zeven bijeenkomsten...

Als u ouder wordt, verandert uw situatie. Sommige veranderingen zijn prettig, zoals het krijgen van kleinkinderen. Andere veranderingen zijn minder prettig, zoals een slechtere gezondheid, of verlies van dierbaren. Door die veranderingen kunt u de behoefte hebben aan nieuwe manieren om grip te houden op uw leven en het een beetje meer glans te geven.

Karavaan en partners lanceren nieuw speelcircuit voor jonge theatermakers

3 maart 2023

Springtij is een gloednieuw festival van en voor theatermakers van de toekomst...

Op het nieuwe Springtij Festival in Alkmaar is vanmiddag een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER.

Internationale Vrouwendag Festival – powered by WomanLink – zondag 5 maart

Het is event is gratis toegankelijk voor jong en oud(er)

WomanLink viert op zondag 5 maart, in samenwerking met diverse lokale ondernemers en organisaties Internationale Vrouwendag 2023!

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

24 februari 2023

Wanneer: op zondagmiddag 5 maart om 14.00 uur

Op deze zondag start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug