Bijzondere gasten in Bergen
Zijn Wellington werd neergeschoten en crashte in Andijk. De hele bemanning verloor daarbij het leven
Gepubliceerd: 7 april 2023
John en Diana Golding, inmiddels tachtigers, komen naar Bergen om het graf van hun vader op de geallieerde begraafplaats te bezoeken.
Wat daaraan vooraf ging
Yvon: “In 2020 was ik samen met Peter Homan bezig om het project ‘Geef ze een gezicht’ op te zetten. Dat hield in, zoveel mogelijk foto’s vinden van de gesneuvelden op de geallieerde begraafplaats. Op 4 en 5 mei konden wij dan met bordjes bij de witte grafstenen een gezicht en verhaal laten zien.
Fred Jostmeijer en Louis Witte hadden op hun website www.beeldbankbergen/wargraves al veel informatie staan met foto’s die wij konden gebruiken. En zo begonnen we met het maken van de eerste 80 bordjes. In totaal liggen er 260 gesneuvelden, 29 unkown. Er ontbraken toen en nu nog altijd veel foto’s. Onze uitdaging is nog steeds het vinden van ontbrekende foto’s! In dat jaar adopteerde het 4 mei comité ons project.
In januari 2021 postte ik een brief aan John Golding in Londen. Het was een brief op de bonnefooi. Want op de grafsteen van Albert Golding staan de namen van zijn kinderen, John en Diana. Peter had op internet gezocht en stuitte daarbij op een vermelding in een heel oude Gouden Gids (Yellow Pages) van het kantoor van ene John Golding in Londen. Hij was mogelijk de zoon van Albert Golding, een omgekomen piloot, gecrasht bij Andijk op 26 maart 1942, waarvan we nog geen foto hadden. In de brief leggen wij uit wat we doen en vragen om een foto van zijn vader. En warempel, het was de John die wij zochten. Wat waren zij en wij bijzonder blij verrast. Hij dacht altijd dat zijn vader in Bergen op Zoom begraven lag. Niet lang daarna ontving ik per e-mail een foto van een stoere rugbyspeler, die R.A.F. piloot werd in de oorlog. Albert Golding, 30 jaar oud, vader van twee kleine kinderen die zijn leven waagde voor de vrijheid.
Zijn Wellington werd echter neergeschoten en crashte in Andijk. De hele bemanning verloor daarbij het leven. Op die plaats, aan de Vleetweg, staat nu ter herdenking een crashpaal (op initiatief van Peter Sasburg). Wij onderhielden contact met de familie en ik stuurde hen foto’s en een filmpje van de 4 mei herdenking. En nu zijn ze dan voor een aantal dagen overgekomen uit Londen om het graf van hun vader en ook de crashpaal te bezoeken .
Yvon Bos Eijssen, mede namens het 4 mei comité.