Bijzonder: pauselijke onderscheiding voor Bergenaar Henk Feld

Pro Ecclesia et Pontifice ...

Op eerste pinksterdag tijdens de eucharistieviering kreeg Henk Feld de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice voor zijn jarenlange verdiensten op velerlei gebied voor de H.H.Petrus en Pauluskerk. Deze onderscheiding werd uitgereikt door pastoor Franklin Brighitta. De voorzitter van de locatieraad Ingrid van der Aart sprak Henk en zijn vrouw Marian toe. Henk en Marian zijn de beheerders van de ontmoetingsruimte de Nieuwe Beuk. Het was voor Henk een enorme verrassing en een grote eer.

Klik op de foto voor een uitvergroting.


Uitleg:

De onderscheiding is ingesteld op 17 juli 1888 door paus Leo XIII, ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum als priester. De onderscheiding werd oorspronkelijk in brons, zilver en goud uitgereikt, maar in 1908 bepaalde paus Pius X dat de medaille alleen nog in goud zou worden uitgereikt. De huidige medaille heeft een ander ontwerp gekregen, met op de voorkant de apostelen Petrus en Paulus in twee halfronde nissen en de tekst PRO ECCLESIA ET PONTIFICE, en hangt aan een geel en wit lint, de pauselijke kleuren.

Boven de twee halfronde nissen is het wapen van de regerende paus met de tiara en de sleutels van Sint-Petrus afgebeeld. Op de einden van de andere drie armen is een kruis afgebeeld.

De onderscheiding werd ingesteld in een Apostolische brief die naar de aanhef ” Quod Singulari Dei Concessu” wordt genoemd. In eerste instantie was het kruis dat in brons, zilver en goud werd geslagen gedacht voor medewerkers en medewerksters aan het pauselijk vijftigjarig priesterjubileum.

Paus Pius X maakte in 1908 een einde aan het uitreiken van bronzen en zilveren kruisen. De kunstzinnige Paus Paulus VI die veel van beeldhouwwerk en reliëfs hield en de kerkelijke kunst wilde vernieuwen en aanmoedigen liet een nieuw ontwerp voor het kruis maken. Hij wijzigde ook de kleur van het lint in goud en zilver.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki