Bier bij de winterkost: deden ze al in de Middeleeuwen
Maar let op als je bier gaat meekoken...
Gepubliceerd: 13 januari 2023
Bier aan tafel, je ziet het steeds vaker. Als begeleider van een fijn diner is er meer dan wijn – bier kan dat kunstje ook prima klaren! Toch blijkt het voor velen nog best een dingetje: hoe kies je de bieren, waar moet je rekening mee houden?
In de Middeleeuwen was bier de dagelijkse drank, dus ook aan tafel. Er zijn nog steeds bekende en klassieke gerechten uit die tijd die met bier een onvergetelijke smaaksensatie opleveren: oesters met stout, diverse bieren met diverse kazen. En veel stamppotten worden – deels – met bier bereid, om over in bier gestoomde mosselen maar te zwijgen.
Als ingrediënt om mee te koken, is bier overigens half niet zo waardevol als smaakbegeleider – eigenlijk is hier geen verschil met wijn, dat ook zelden als ingrediënt wordt ingezet. En kook je al met wijn, dan kook je er vaak de alcohol uit: je kan er dan sauzen mee op smaak brengen, of groenten en vlees erin laten stoven. Bier, zeker als het veel hop bevat, heeft als smaakrisico dat het een extreme bitterheid afgeeft. Kook bier sowieso niet te lang mee: de bitterheid wordt er harder door.
Een driegangendiner met bier
En dan serveer je zelf een driegangendiner: soep vooraf, een hoofdgerecht – bijvoorbeeld stamppot – en een toetje. Wat je daarbij kan schenken?
Bij soep schenk je niets – dat is al een soort van drinken, tenslotte. En afhankelijk van je dessert zoek je naar een stevig donker bier, zoals een gerstewijn of quadrupel – zeker bij chocoladedesserts een feestje! Maar ook zoete desserts met stevig gehopte bieren werken goed: cheesecake met Double IPA of Belgian IPA bijvoorbeeld. En een kaasplank laat zich door alle steviger bieren geweldig begeleiden.
Met stamppotten kan je alle kanten op. Favoriet is boerenkoolstamppot met spekjes en rookworst! Je hoort het muziekje al, bij de winterse reclames van een bekende Nederlandse fabrikant van rookworst. Daar past een aantal in de buurt gebrouwen biertjes prima bij!