Deel

Betrouwbare politiek

Betrouwbare politiek

Voor het aanleggen van een voetpad langs het huidige Paddenpad is inmiddels een door de gemeente georganiseerde inspraakavond geweest. Deze avond werd in een lokaal sufferdje aangekondigd. In het bos hoorde ik later, tijdens een gesprek over onder meer de Japanse duizendknoop (een plaag van jewelste), dat er op deze avond gekozen mocht worden uit drie varianten voor een gecombineerd voet- en fietspad.

U vraagt of ik erbij was? Nee, dat was ik niet. Zelfs als ik de aankondiging wel gelezen had, was ik niet gegaan. Natuurlijk voldoet de gemeente aan haar moderne verplichting om burgers medezeggenschap aan te bieden. Want dat is het. Inspraak is namelijk iets anders, omdat we dan vanaf de ontwerpfase mogen meedoen. Bij medezeggenschap mogen we de reeds ontworpen keuzes beoordelen en een keuze maken.

Om goed te begrijpen hoe dat in zijn werk gaat, kijken we eerst naar de organisatie die de medezeggenschap aanbiedt: de ambtenaren en bestuurders van de gemeente Bergen. De gemeente Bergen gooit haar reputatie van betrouwbare bestuurder immers stelselmatig te grabbel. Toch zijn alle gemeenten, net als Bergen, naar binnen gekeerde en volledig op zichzelf gerichte monopolisten. Burgers hebben geen andere keuze. We moeten met onze vragen wel naar het gemeentehuis aan de Jan Ligthartstraat in Alkmaar. Alternatieven zijn er niet. Althans nog niet, maar dat voor een volgende keer.

Ook ditmaal kwam medezeggenschap pas van de grond nadat burgers 104 handtekeningen tegen de aanleg van een voetpad inleverden. Niet spontaan dus. Nee, zelfs in de laatste fase was er geen wakkere ambtenaar die riep: ‘Ho collega’s, we vergeten bijna toch weer de fase van de medezeggenschap.’ De andere ambtenaren hadden dan in koor kunnen roepen: ‘Jemig wat goed dat je er op tijd aan denkt.’

Enige tijd later staan de ambtenaren dus wel paraat, met versnaperingen voor de opgetrommelde burgers, die drie keuzes voorgelegd krijgen. Het waarheidsgehalte kan met behulp van een gelikte PowerPoint flink opgekrikt worden. Aldus ziet het gehele proces van medezeggenschap er zelfs gelikt en hip uit. Echter één gebeurtenis is zorgvuldig buiten beeld gehouden: de keuze voor het eerste ontwerp is al gemaakt. De opdracht is al vergeven en de gelukkige aannemer is intussen aan het plannen wat hij aan mensen en machines nodig heeft. Met andere woorden: medezeggenschap is een bestuurskundige fase in het lokale gepolder met zelfbewuste burgers met een mening. Het vervolg van het proces is immers onzichtbaar voor de burgers die eerder hun voorkeur uitspraken. En, het gaat altijd goed. Nou, bijna dan. Een al bijna vergeten wethouder vergaloppeerde zich met de medezeggenschap over de herinrichting van het dorpscentrum. Blijven ontkennen hielp haar echter wel.

Ambtenaren en bestuurders maken hierdoor enorme winst op twee niveaus: A) burgers veroorzaken geen vertraging door hun ‘verkeerde voorkeur’, en B) voor de bühne wekt het proces van medezeggenschap de illusie van betrouwbare politiek. Eens komen er nieuwe verkiezingen en daarop anticiperen is een proces dat direct na de uitslag van de vorige begint. Als burgers twijfelen aan de intenties van hun bestuurders, dan lanceren deze bestuurders een oogstrelend eufemisme onder de naam ‘Nagelnieuw vertrouwen’.

In het kader van medezeggenschap plaatsten twee raadsleden onlangs een vraagstelling van het platform ARGU op Facebook: ‘Denk met ons mee: hoe kunnen we het parkeerbeleid in Bergen verbeteren?’ Als ik nu eens achterhaal wat parkeren de gemeente Bergen jaarlijks financieel oplevert, dan gaat u in het kader van medezeggenschap alvast discussiëren over lokaal parkeerbeleid op ARGU. Goed idee? Mooi. Wordt vervolgd.

Loet Spaanstra

Stuur jouw mening aan [email protected]

Meer 'Columns':

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

1 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Terug