Deel

advertentie

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

Column: Rob van de Pas

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Mijn penvriend Peter van Vleuten schreef al een beschouwend en ook meewarig verhaal over de Betonblokken Affaire bij onze  Bergense Harmonie. Je zou het ook ‘aandoenlijk’ kunnen noemen, want één van de hoofdrolspelers in de onverkwikkelijke affaire is Buurman Bart, de zwager van de Bink die met alle geweld een Whisky Bar in onze cultuurtempel Bar Taverne wil vestigen. Die hoek dus.

Beton-BOA Bergen
Een andere querulant in dit koningsdrama is de Beton-BOA. Hij is trigger-happy en heeft een dwangmatige fetisj voor ‘handhaven’.  Handhaven om het handhaven.
Niet omdat het moet, maar omdat hij het kan.
Nu vraagt u zich natuurlijk direct af waarom ik zijn vorm van handhaving ter discussie stel? ‘Lex dura, sed Lex…’ ‘De wet is hard, maar het is de wet’.  Die Boa’s hebben we nu eenmaal ingesteld om de echte politiemensen te ontlasten van lokaal klein bier met betrekking tot terrasstoelen die een paar centimeter op de openbare weg staan of parkeerbonnen uitschrijven op kerstavond! Kom ik zo op terug…

Barones van Hoëvell
De derde hoofrolspeler in de Betonblokken Affaire is, ongewild, barones van Hoëvell. Zij is eigenaresse van Plein 36, voorheen Garage Bos Eyssen, en dat perceel ligt precies  tussen het gebouw van De Harmonie en de parkeergarage van de Schrama’s. De barones heeft om tactische redenen dit strategische plekje van 130 m2 gekocht. Zij en haar adviseurs wisten als geen ander dat de herinrichting van de Harmonie-locatie pas echt compleet is als Plein 36 er deel van uitmaakt. Ook ex-wethouder Klaas Valkering wist hiervan, maar liet het vogeltje jammerlijk over het touwtje wippen. Ondanks het gegeven dat de gemeenteraad hem zeer dringend aanspoorde om het pand voor de gemeente Bergen aan te schaffen. Nee, Klaas had het blijkbaar druk met andere zaken of last van zijn jeugdige overmoed?

Met als resultaat dat barones van Hoëvell wel wil meedenken met de herinrichting van de Harmonie-locatie, maar geen zin heeft om Plein 36 voor een appel en ei te verkopen. In de wereld van het zakelijk onroerend goed gelden nu eenmaal andere regels als het gaat om schaarste. Daar is niets mis mee en slapen doen we ’s nachts.

Buurman Bart

Maar daar liet Buurman Bart het natuurlijk niet bij zitten en hij begon de barones te pesten. Buurman Bart had namelijk net als wethouder Klaas de gouden kans gehad om Plein 36 te kopen, maar ook hij liet het vogeltje over het touwtje wippen. Koopman Kak dus.

Dan ontstaat er zo’n sfeertje als bij de Rijdende rechter. Volwassen mensen die elkaar dwars gaan zitten. Buurman Bart wil niet dat er achter het Harmonie-gebouw wordt geparkeerd of dat Plein 36 kan worden bereikt. Waarom? Pure kinnesinne en hij eist handhaving! Nou, dat is koren op de molen van de Beton-BOA. Hij laat direct rode paaltjes plaatsen. Eerst zonder slotje en later met. Alleen de voorzitter van de Harmonie krijgt de sleutel en voor eventuele calamiteiten ligt er ook één onder het hoofdkussen van de Bergense brandweercommandant.

Commissie Bezwaarschriften
De barones is bedroefd om de ontstane situatie en maakt bezwaar tegen de directieve handhaving van de gemeente Bergen. Haar adviseurs bespreken de zaak in de Commissie voor de Bezwaarschriften op 28 september 2023.
Midden in de week van de Kunst10Daagse komt Beton-BOA triomfantelijk vertellen dat er op vrijdag 27 oktober een definitieve blokkade van Plein 36 zal plaatshebben. Dankzij ingrijpen van de voorzitter van de Harmonie en een gemeentelijke adviseur wordt de Bergense Muur pas op maandag 30 oktober, ná de kunstweek, officieel ‘in gebruik genomen’.

Maar wat blijkt nu?! Op 16 oktober heeft de Commissie Bezwaarschriften inzake de handhaving reeds de volgende uitspraak gedaan:
“Samengevat concludeert de commissie dat er géén sprake is van met het bestemmingsplan strijdig gebruik en dat er géén sprake is van een overtreding. Het college was niet bevoegd handhavend op te treden.
Gelet op het voorgaande komt de commissie tot de conclusie dat het bestreden besluit niet in stand kan blijven, het college heeft op onjuiste gronden gehandhaafd nu er geen sprake was van een (bestuursrechtelijke) overtreding.
Het advies luidt dat “het bestreden besluit dient te worden herroepen en het verzoek om proceskostenvergoeding komt derhalve voor honorering in aanmerking.”

Gotspe
Een bestuurlijke gotspe van ons college dus! Tegen beter weten in stuur je Beton-BOA Bergen naar Plein 36 om de boel te laten frustreren en escaleren. Burrie Voskuil moet hiervan op de hoogte zijn geweest? Zo niet, dan heeft de Beton-BOA een heel bijzonder eindejaarsgesprek met zijn chef.

Kijk, ik ben niet tegen handhaven, maar wel tegen bestuurlijke baasjes die de bevolking tegen zich in het harnas jagen. Hoezo een nieuwe bestuurscultuur..?!

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

Partij Ons Dorp
close-link
Terug