Deel

advertentie

Beste Wills: We hadden een vliegende start

Voor elke relatie wat Wills...

Beste Wills: We hadden een vliegende start

Beste Wills: Mijn ex is onlangs gestorven en om maar met de deur in huis te vallen, ik ben er niet rouwig om. We hadden een vliegende start en allebei een creatief beroep, maar hij verdroeg t niet dat ik meer succes kreeg dan hij. Ook had hij de nodige bagage: zijn eerste vrouw leed aan depressies en maakte een eind aan haar leven, waardoor hij alleen de zorg kreeg voor hun zoontje (toen 8), een lief branieachtig jongetje. Mijn ex worstelde met een alcohol- en drugsverslaving en heeft mij de laatste jaren van ons huwelijk geestelijk en lichamelijk mishandeld wat ik zo lang mogelijk voor zijn zoon verborgen heb weten te houden. Uiteindelijk is alles vreselijk geëscaleerd. Ik kwam op straat te staan en zijn zoon is uit huis geplaatst. Omdat ik mijn leven weer op de rit moest krijgen heb ik het contact met mijn stiefzoon verloren en met m’n ex heb ik uiteraard alle contact verbroken.

Kort geleden belde hij (nu 21). Zijn vader was, na een leven van afkickpogingen en terugvallen, gestorven aan een hartaanval. Hijzelf is gelukkig goed terechtgekomen maar wil nu van mij weten of ik blij ben dat zijn vader dood is en of hij zijn hartaanval verdiend heeft door zijn gezondheid te verwaarlozen. De laatste 2 jaar hadden ze weer redelijk contact. Ik heb hem verteld dat ik het verdrietig voor hem vind dat zijn vader dood is, dat zijn oma haar zoon heeft moeten begraven, maar hij blijft maar vragen en eigenlijk weet ik niet wat hij wil. Toegeven dat ik t niet erg vind? Liegen en over de doden en niets dan goeds spreken?

Beste Niet Rouwig: Zeg tegen hem dat je niet blij bent maar ook niet verdrietig. Wees eerlijk, maar wel op een manier waar deze jonge man wat mee kan in deze voor hem verwarrende tijd. “Het spijt me dat je vader zo’n moeilijk leven heeft gehad en dat zijn verslavingen hem beletten een goede echtgenoot en vader te zijn”. Vertel dat je leven erop vooruit is gegaan sinds zijn vader er geen deel meer van uitmaakte en dat alles al lang geleden is, zodat het moeilijk voor jou is zijn dood als een verlies te ervaren. Dat hij je slecht behandeld heeft en dat het je veel moeite heeft gekost er over heen te komen. “Ik weet dat hij veel van jou hield en ik denk dat hij spijt had van zijn keuzes. De teleurstelling en onmacht over zichzelf en zijn leven moeten zwaar op zijn schouders gedrukt hebben en dat hoeft nu niet meer. Hij heeft nu rust”. Vertel je stiefzoon dat je om hem geeft en dat je er voor hem wil zijn. Vraag hem dan op de man af: “Hoe is het voor jou dat hij nu dood is?” Bied hem een luisterend oor, en sta open voor zijn kant van het verhaal.

Samen praten met Wills in Amsterdam of Alkmaar www.beter-samen.nl

advertentie
Terug