Deel

Beste Wills: Binnenkort word ik vijftig. Een trieste mijlpaal

Voor elke relatie wat Wills...

Beste Wills: Binnenkort word ik vijftig. Een trieste mijlpaal

Beste Wills: Binnenkort word ik vijftig. Een trieste mijlpaal, want na acht jaar een LAT-relatie te hebben gehad heeft mijn vriend – na een periode van verwijdering – het vorige zomer abrupt uitgemaakt. Hij heeft ook duidelijk aangegeven dat hij voorlopig geen contact meer wil. Ik heb er grote moeite mee dat het zo abrupt en zo snel is gegaan en dat ik geen gelegenheid heb gekregen te zeggen wat ik wilde zeggen. Ik heb het gevoel dat het mij zou helpen als we een ‘closure’ gesprek zouden hebben (bestaat zoiets?). Kan ik mijn ex vragen om een afscheidsgesprek? Ik heb er met vrienden over gepraat, maar de meesten zeggen dat ik niet moet bedelen om contact als hij dat niet meer wil, en dat ‘closure’ een illusie is. Wat vind jij?

Beste Closure: ‘Closure’ is wat jij ervan maakt en wat jij ervan verwacht, dus of het een illusie is, kan ik niet beoordelen.

Omdat je ex gevraagd heeft om even geen contact meer, valt er iets te zeggen voor de mening van je vrienden, maar er zijn soms details die zij niet kennen.

Begin met te proberen om op eigen kracht de periode af te sluiten en met de situatie in het reine komen. Doe als volgt:

Gooi alles eruit in een brief wat je had willen zeggen maar niet gezegd hebt. Of niet kon. Verstuur die niet maar berg hem goed op. Laat de brief daar een week, een maand, zo lang je kunt liggen, laat de tijd er maar overheen gaan.

Als je er na die tijd nog steeds over maalt, herlees dan de brief. Is dat nog steeds wat je tegen hem had willen zeggen? Doet ’t nog steeds pijn of ben je opgelucht dat je de brief niet verstuurd hebt? Wees eerlijk. Pas de brief aan en berg hem weer weg.

Herhaal dit proces totdat je er vrede mee hebt of totdat je de resterende frustraties in één of twee alinea’s kunt opsommen. Als je zover bent, vraag jezelf dan af wat het je oplevert als je hem dit zou zeggen, en weeg het af tegen wat het je zou kosten.

Er is geen goed antwoord. Een ex benaderen kan verdriet of opluchting geven. Geen contact opnemen kan dat ook. Wat je voor jezelf kunt, nee, moet doen, is helder krijgen wat je zou willen vragen of zeggen en waarom.

 

Terug