Beste Wills: schoondochter en schoonmoeder
Voor elke relatie wat Wills...
Gepubliceerd: 14 januari 2021
Beste Wills: Mijn man zit in de containervaart en is soms lang van huis. Zijn moeder woont nog zelfstandig in een prachtige, riante woning in Bergen maar haar gezondheid en mobiliteit zijn de laatste tijd sterk achteruit gegaan. Mijn man heeft mij gevraagd zoveel mogelijk, liefst om de dag, bij haar langs te gaan om samen met zijn broer de thuiszorg voor haar te coördineren en waar nodig zelf aan te vullen. Hijzelf doet veel voor zijn moeder als hij thuis is maar ík heb me niet echt op mijn gemak gevoeld bij mijn schoonmoeder. Ze is altijd een knappe vrouw geweest, sterk en autoritair, met een uitgesproken mening. Ik kom zelf niet uit Bergen en toen ik haar pas kende, keek ik erg naar haar op. Ze is vriendelijk, maar afstandelijk en een warme band hebben we nooit gekregen. Ik heb vaak gevoeld dat ze vond dat mijn man wel iets beters kon krijgen en dat ze hoopte dat ik misschien geen blijvertje was. Ik weet niet of ze het wel fijn vindt als ik zoveel over de vloer kom. Ik waardeer het van mijn man dat hij goed voor zijn moeder wil zorgen, en voor hem wil ik mijn best wel doen. Graag advies over hoe ik mijn onwennigheid met haar kan doorbreken?
Beste Onwennige: Als ze echt denkt dat haar zoon iets beters had kunnen krijgen, is ze niet ‘knap, sterk en autoritair’ maar een snob. Als. In dat geval ga je naar haar toe, wees jezelf, doe wat je moet doen en blijf niet langer dan een uurtje, voor je man.
Maar klopt dat wel? Ik wil je vragen nog eens een keer goed naar deze ‘knappe, sterke en autoritaire schoonmoeder met een uitgesproken mening’ te kijken. Zou haar gedrag een schild om zich achter te verbergen kunnen zijn? Wellicht is ze net zo onzeker als jij bent en ook met de jaren kwetsbaarder geworden. Misschien vraagt zíj zich ook al jaren af waarom je haar niet aardig vindt en haar zo op afstand houdt.
Begin met haar te helpen. Vraag je man waar ze van houdt en wat haar interesses zijn. Vraag het haarzelf. Zoek uit wat ze nodig heeft, praat met haar thuishulp, neem bloemen voor haar mee, doe samen een spelletje of kijk samen een film als ze dat leuk vindt. Haal boeken of luisterboeken (podcasts?) voor haar en luister eventueel samen en praat erover met elkaar. Zorg dat de koelkast goed gevuld is. Mensen die ziek of hulpbehoevend zijn, zijn doorgaans blij met alle bezoek en vinden het ook lekker rustig dat het bezoek weer vertrekt nadat ze een helpende hand hebben toegestoken.
De kans is groot dat jullie elkaar beter leren kennen. Ze zal zomaar kunnen denken dat je een engel bent en begrijpen wat haar zoon in jou ziet, en jij kunt je erfelijk belaste man voor altijd blijven plagen met zijn herkenbare ‘uitgesproken mening’. De tijd zal het leren.