Deel

advertentie

Beste Jonnie, Deel 3

Cuno’s wijnen

Beste Jonnie, Deel 3

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Daarnaast correspondeerde Cuno met chefkok Jonnie Boer van het vermaarde driesterren restaurant De Librije in Zwolle. Uit het archief: Deel 3. 

Beste Jonnie,

Kaviaar, voor de leek is het niet meer dan een potsierlijk kwakje snotballetjes. Dat je met een welhaast gruizige blik in je ogen van de gebalde vuist moet aflikken, wat in hun ogen ook nog eens een ijzingwekkende barst in je creditcard veroorzaakt. Ha! Dat denken ze. Gelukkig, wij weten beter.

Erotiserende zeebesjes
Die daad namelijk, met name het van de hand peuzelen. Vermits uitgevoerd door ravissant prinsessenspul, het heeft iets erotiserends. Het notige, romige en frisziltige sap dat subtiel over haar tong vloeit, nadat ze zo’n zwart fluwelen zeebesje, op de punt van haar tong, zachtjes tegen het gehemelte aandrukt waarna het kirrend uiteenspat. Puur, of beter nog. Op een blini, de Russische poffer, maar dan vervaardigd van het beestachtig lekkere boekweitmeel. Met crème fraîche. Geen uitjes Jon, ook geen augurkjes, of andere absurdistische opleukers.

Maar ja, het blijven onbevruchte visseneitjes, van de wilde Beluga-, Osciëtra- of Sevrugasteur. Niks erotisch aan. Hardwerkende beestjes, die met hun volle eitjesbuik tegen de stroom in zich het apelazarus borstcrawlen, teneinde hun vruchtbaarheid bovenaan de rivier te lozen.  Wat wij ze, voor ons persoonlijk gerief, voortijds onmogelijk maken. Want het is zo godvergeten lekker. Ja, dat is het.

Sferische balletjes: de overtreffende imitatie
En onder meer daarom raakte ik laatst zo monter gestemd, toen ik in je Zwolse eetschuur vette nepkaviaar voorgeschoteld kreeg. Of zoals jij ze dan natuurlijk weer, “sferische balletjes” noemt. Welk een waanzinnige smaakexplosies overdonderden mijn tong. Niet alleen gevuld met het ziltige sap, vaak moleculair gemaakt van textura’s en visbouillon, maar juist al die andere bizarre combinaties die je in je laboratorium bereidt. Spattend van genot overtreffen ze iedere verwachting, en zetten je volledig op het verkeerde been.

Ferran Adria’s klokkenspel
Soms vind ik het zelfs beter dan de échte kaviaar. Heel soms, als ik niet de topkwaliteit kan krijgen, die jij ook hebt. En dat is eerlijkheidshalve niet vanwege het feit dat die wilde steur zo schaars aan het raken is. Zo ben ik dan ook weer. Ook de misplaatste substituten. Gewonnen uit haring die je vaak op menukaarten aantreft, van mij mogen ze het thuislaten. Het zijn juist die imitaties die jij en je alchemisten-vriendjes steeds vaker tot in de bijna-perfectie op tafel zetten. Kokos in inktvis, vertelde je me. Het was je eerste keer, bij het Spaanse El Bulli, en nooit meer geëvenaard, sindsdien. Ik geloof er niets van. Ik ken Ferrans klokkenspel niet, maar ik weet dat jouw sferische balletjes mij volledig hebben overtuigd.

Het enige wat aan al dat moois nog ontbreekt, is dat erotiserende wat de echte kaviaar wel heeft. De idee dat het een afrodisiacum-achtige werking heeft. Ja, datgene, waar wij wellustige mannen met graagte zoveel munten voor op tafel leggen. Doe maar de échte Jon, en oké, heel af en toe dan wat bijna-echts, met lekkere gekke smaakjes. Om ons vanachter je fornuis heimelijk in de maling te nemen.

Cheers!
Cuno

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Voor de liefhebbers: wijnfestivalagenda t/m de zomer van 2023

17 maart 2023

De beste wijnfestivals van Nederland, en op reisafstand van Nederland

Amsterdam Wine Festival. Wat kun je verwachten? Live bands en dj's, wijnspelen, workshops, wijnproeverijen en al je vragen stellen aan wijnboeren uit het zuidelijk halfrond. Zuid-Afrika, Argentinië en Nieuw-Zeeland worden in het zonnetje gezet. Waar?

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

Als het buiten fris is, ga dan eens lekker aan het winterbier!

3 maart 2023

Er is keus genoeg tegenwoordig...

Winterbier is een bovengistend bier met een sterk moutige smaak en de kleur kan sterk variëren van amber tot donker.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

Dit zijn de bijzondere foodtrends voor 2023

17 februari 2023

Zeewier, cannabis en mocktails (foto: Kelp)

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends. Wij zetten de populairste voorspellingen voor je op een rijtje.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Welke seizoensgroenten uit Nederland eet je in februari?

27 januari 2023

Volgens sommigen is het eten van seizoensgroenten gezonder...

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten in februari zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Bier bij de winterkost: deden ze al in de Middeleeuwen

13 januari 2023

Maar let op als je bier gaat meekoken...

Bier aan tafel, je ziet het steeds vaker. Als begeleider van een fijn diner is er meer dan wijn – bier kan dat kunstje ook prima klaren! Toch blijkt het voor velen nog best een dingetje: hoe kies je de bieren, waar moet je rekening mee houden?

Neêrlands bekendste balletje bestaat honderd jaar

13 januari 2023

Wist u trouwens waar de naam bitterbal vandaan komt?

De bitterbal viert de komende maand zijn honderdjarig bestaan. Dat wil zeggen: februari 1923 is de oudst bekende vermelding van het woord ‘bitterballetje’ in de Nederlandse media. De eeuweling staat de laatste jaren volop in de belangstelling.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Dit jaar een keer zelf oliebollen bakken?

23 december 2022

Ook leuk om samen met de kids te doen in de kerstvakantie

Dit originele recept voor oliebollen gaat al heel wat generaties mee. Dat is voor een groot deel te danken aan de eenvoudige bereidingswijze van dit recept.

Om te vermijden dat je de verkeerde wijn kiest, is er een exclusieve wijnwijzer

23 december 2022

Nooit meer een slechte wijn mee naar huis...

De zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms veel twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit?

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Misschien wel het allerfijnste gerecht tijdens de kerstdagen…

9 december 2022

De klassieker... Beef Wellington!

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Een eenvoudig maar heerlijk najaars/wintergerecht

25 november 2022

Portobello-paddenstoelen gevuld met kaas en spek

Binnen een halfuurtje staat het gerecht op tafel...

‘Blind wine tasting’ bij Filmtheater Cinebergen

25 november 2022

Proef jij het verschil tussen een rosé en een rode wijn?

Op zaterdag 3 december vertoont Cinebergen de hartverwarmende documentaire Blind Ambition over de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld, inclusief inleiding van wijnexpert Cuno van ’t Hoff en na afloop een ‘blind wine tasting’.

Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon

18 november 2022

Elzasser zuurkool

Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?

Beleggen in aandelen is bekend, maar er zijn ook andere manieren om je geld te investeren

18 november 2022

Investeren in wijn: over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: "Ik ging altijd met vakantie naar Italië", vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Wijn proeven bij ‘Beau’

4 november 2022

Wij laten u de mooiste wijnen proeven die geleverd worden door POP4Wine en de chef-kok van ’t Landhuis maakt daar passende luxe gerechtjes bij

Op de hoek van de Slotlaan en de Laanweg hebben wij ons mooie en vooral gezellige atelier. Na eerst de wijnproeverij in Bergen te hebben gehad, zijn wij nu verhuisd naar Schoorl. Naast een prachtig pand hebben we een atelier laten zetten om onze gasten te kunnen ontvangen.

Fantastisch recept: lamsschouder of lamsbout

4 november 2022

Kooktijd 180 minuten

Masterchef winnaar 2014 Bart van Berkel maakt lamsschouder uit de oven, geserveerd met Jacob’s Creek Merlot. Het gerecht is ingezonden en uitgekozen voor Wine & Dine with Jacob’s Creek.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug