Deel

advertentie

Beste Jonnie, Deel 3

Cuno’s wijnen

Beste Jonnie, Deel 3

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Daarnaast correspondeerde Cuno met chefkok Jonnie Boer van het vermaarde driesterren restaurant De Librije in Zwolle. Uit het archief: Deel 3. 

Beste Jonnie,

Kaviaar, voor de leek is het niet meer dan een potsierlijk kwakje snotballetjes. Dat je met een welhaast gruizige blik in je ogen van de gebalde vuist moet aflikken, wat in hun ogen ook nog eens een ijzingwekkende barst in je creditcard veroorzaakt. Ha! Dat denken ze. Gelukkig, wij weten beter.

Erotiserende zeebesjes
Die daad namelijk, met name het van de hand peuzelen. Vermits uitgevoerd door ravissant prinsessenspul, het heeft iets erotiserends. Het notige, romige en frisziltige sap dat subtiel over haar tong vloeit, nadat ze zo’n zwart fluwelen zeebesje, op de punt van haar tong, zachtjes tegen het gehemelte aandrukt waarna het kirrend uiteenspat. Puur, of beter nog. Op een blini, de Russische poffer, maar dan vervaardigd van het beestachtig lekkere boekweitmeel. Met crème fraîche. Geen uitjes Jon, ook geen augurkjes, of andere absurdistische opleukers.

Maar ja, het blijven onbevruchte visseneitjes, van de wilde Beluga-, Osciëtra- of Sevrugasteur. Niks erotisch aan. Hardwerkende beestjes, die met hun volle eitjesbuik tegen de stroom in zich het apelazarus borstcrawlen, teneinde hun vruchtbaarheid bovenaan de rivier te lozen.  Wat wij ze, voor ons persoonlijk gerief, voortijds onmogelijk maken. Want het is zo godvergeten lekker. Ja, dat is het.

Sferische balletjes: de overtreffende imitatie
En onder meer daarom raakte ik laatst zo monter gestemd, toen ik in je Zwolse eetschuur vette nepkaviaar voorgeschoteld kreeg. Of zoals jij ze dan natuurlijk weer, “sferische balletjes” noemt. Welk een waanzinnige smaakexplosies overdonderden mijn tong. Niet alleen gevuld met het ziltige sap, vaak moleculair gemaakt van textura’s en visbouillon, maar juist al die andere bizarre combinaties die je in je laboratorium bereidt. Spattend van genot overtreffen ze iedere verwachting, en zetten je volledig op het verkeerde been.

Ferran Adria’s klokkenspel
Soms vind ik het zelfs beter dan de échte kaviaar. Heel soms, als ik niet de topkwaliteit kan krijgen, die jij ook hebt. En dat is eerlijkheidshalve niet vanwege het feit dat die wilde steur zo schaars aan het raken is. Zo ben ik dan ook weer. Ook de misplaatste substituten. Gewonnen uit haring die je vaak op menukaarten aantreft, van mij mogen ze het thuislaten. Het zijn juist die imitaties die jij en je alchemisten-vriendjes steeds vaker tot in de bijna-perfectie op tafel zetten. Kokos in inktvis, vertelde je me. Het was je eerste keer, bij het Spaanse El Bulli, en nooit meer geëvenaard, sindsdien. Ik geloof er niets van. Ik ken Ferrans klokkenspel niet, maar ik weet dat jouw sferische balletjes mij volledig hebben overtuigd.

Het enige wat aan al dat moois nog ontbreekt, is dat erotiserende wat de echte kaviaar wel heeft. De idee dat het een afrodisiacum-achtige werking heeft. Ja, datgene, waar wij wellustige mannen met graagte zoveel munten voor op tafel leggen. Doe maar de échte Jon, en oké, heel af en toe dan wat bijna-echts, met lekkere gekke smaakjes. Om ons vanachter je fornuis heimelijk in de maling te nemen.

Cheers!
Cuno

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Nu de zomerse temperaturen oplopen, wordt het tijd voor een goede wijnkoeler

1 juli 2022

Nieuw in het assortiment van de Bergense www.cavastore.nl

Design wijnkoelers van Italiaanse makelij zijn het resultaat van gepassioneerde studie, stilistisch onderzoek naar nieuwe vormen, technologische evolutie en diepgaande kennis van materialen.

Toetje ‘ Professeur’

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Dit toetje heb ik voor de eerste keer gegeten in Herk de Stad (B) toen ik in Leuven woonde, midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb het nooit van mijn repertoire gehaald omdat het zo simpel en lekker is. Je zet na het diner de ingrediënten op tafel en laat je disgenoten het werk doen, as simple as that !

Zelf een hogeschool pizza bereiden? Het is makkelijker dan je denkt

10 juni 2022

Ook leuk om samen met de kinderen te doen...

De smaak van je pizza valt of staat met je bodem. Je wilt deze natuurlijk niet te vet, niet te droog, niet te dik, én niet te dun hebben.

Vakantie

10 juni 2022

Door: Renée Bakker

Het seizoen van de vakantiebestemmingdiscussies is bij ons thuis weer van start gegaan. Het is eigenlijk al vrij duidelijk want vorig jaar stond een wijnreis naar Frankrijk en Spanje op de planning. Maar ja, waar in Frankrijk en Spanje gaan we dan naartoe?

Dronken Pasta en Corriente…

3 juni 2022

Door: Anouk Mak

Dit leuke recept komt van mijn ex-collega Paulien. Na 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het puzzelbedrijf Keesing Media Group, had ik afgelopen maart besloten ontslag te nemen.

Zelf garnalenkroketten maken…

3 juni 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Met trots presenteren wij onze nieuwe foodblogger Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het ook een therapeutische werking hebben. Toen de pandemie uitbrak en tijdens de daarop volgende lockdown was het duidelijk wat Henk zou doen: koken!

Misschien wel de allerlekkerste risotto van de hele wereld…

27 mei 2022

Truffelrisotto met wilde paddenstoelen

Heerlijk smeuïge risotto met truffel is erg makkelijk om te maken en ideaal voor een gezellig dinertje. Wij gebruikten truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Malle combi’s met de Limburgse staander

27 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (8)

20 mei 2022

De Molenschuur: Zeebaars met coquilles, gerookte paling-beurre blanc, romanesco en knolselderijcrème

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

De supermarktwijntjes

20 mei 2022

Door: Renée Bakker

Ik ben een student, dus ik ben skeer (lees: blut). Laten we nou eerlijk zijn, het is tegenwoordig toch onmogelijk om rond te komen? Maar goed, dat weten we zo langzamerhand wel. Weet je wat ik nou zo moeilijk vind? Besparen op wijn.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (7)

13 mei 2022

De Lamoraal Meatloaf +- 8 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Kikkererwtensalade en Pinot Bianco

13 mei 2022

Wijn-spijs tips van Anouk Mak

In mijn jonge jaren was ik een hele slechte eter, ik lustte praktisch niets. Dat dreef mijn moeder wel eens tot waanzin. Ik weet nog goed dat we voor het eerst kikkererwten voorgeschoteld kregen.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (6)

6 mei 2022

Strandpaviljoen Zuid: Linzencurry met kabeljauw en beurre blanc

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Bio Bullshit?

6 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (5)

29 april 2022

Panna cotta met rood fruit van The Bourbon Room

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

De wijnen uit Kreta

29 april 2022

Door: Renée Bakker

Afgelopen zaterdag hadden we in de winkel een van onze importeurs op bezoek, gespecialiseerd in wijnen uit Kreta. Dat hoor je niet zo vaak hé? Wijn uit Kreta. Nou, het is verdraaid lekker.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (4)

22 april 2022

Duinvermaak - Melanzane alla Parmigiana

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

Koken naar de wijn…

22 april 2022

Door: Anouk Mak

Meestal wordt er eerst een gerecht gekozen en daarna een passende wijn. Maar het kan net zo goed andersom. Dit gerecht is hier dan ook uit voortgekomen.

Manzanilla Olé

15 april 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (3)

15 april 2022

Roel van Oostrum – executive-chef – blooming

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.  

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek

8 april 2022

Steak tartaar ‘Surf & Turf’ van Remco Sterk – chef-kok, 4 personen

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.

De kurkentrekker van opa & oma

8 april 2022

Door: Renée Bakker

Mijn opa & oma zijn 55 jaar geleden getrouwd. Op hun trouwdag hebben ze een kurkentrekker cadeau gekregen. Vijfenvijftig jaar later sta ik afgelopen vrijdag te klooien met die kurkentrekker met de gedachte: ‘voor dit soort dingen neem ik dus de volgende keer mijn eigen kelnersmes mee’, ‘hoezo hebben zij niet een kelnersmes’, ‘hoe werkt dit?’

Pindasoep én wijn…

1 april 2022

Door: Anouk Mak

Mijn moeder kon koken als de beste. Ik was gek op haar pindasoep en heb in het verleden regelmatig haar recept gebruikt.

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit het Bergens Kookboek

1 april 2022

Gestoomde gamba’s met knoflook van restaurant de Oude Prins (2 personen)

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes geworden. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek. Veel kookplezier.

Poor-man’s Amarone voor de show-off drinker…

26 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Eindelijk… we kunnen weer buiten BBQen

25 maart 2022

21 Barbecuetips...

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat de barbecue bij veel huishoudens weer regelmatig tevoorschijn komt.

Voor de liefhebbers…

18 maart 2022

De Hollandse asperges zijn weer in aantocht

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken. Dat is ongeveer twee weken eerder dan gebruikelijk, vertellen kwekers uit Limburg en Noord-Brabant. ,

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

18 maart 2022

Door: Sander Rijke

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

Vega/vegan shoarma bowl

11 maart 2022

Door: Anouk Mak

Wijntip: Grüner Veltliner...

Botermalse kool met sukadesteak en pastinaak

11 maart 2022

Door: Ismael Wijnsma

Huiskok Ismael Wijnsma schudt weer een topgerecht voor ons uit zijn mouw. Prachtig om te zien, nog beter om op te eten!

Beste Jonnie, Deel 4

4 maart 2022

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Een onderschat visje…

4 maart 2022

Ansjovis. Ingeblikt, ingelegd in zuur of vers van de grill

Dit kleine visje leeft in grote scholen over de hele wereld. Er zijn ongeveer 150 soorten ansjovis en minimaal net zoveel verschillende bereidingswijzen. In elk land waar hij gevangen wordt, is hij geliefd en houden ze er hun eigen tradities en bereidingswijzen op na. Vers, gepekeld of juist ingelegd in zuur, de veelzijdige ansjovis kan het allemaal hebben.

Bijzonder recept: Surinaamse kippenlevertjes

25 februari 2022

Door Bergenaar Stenley Joemrati

Hoe te beginnen...

Het laatste nieuws van de Rioja

25 februari 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik druk met het inpakken van mijn koffers, want als jullie dit lezen kom ik net terug van vier dagen Barcelona. Ik verheug mij er ontzettend op, even weg van die regen en storm.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug