Bergense historie: vreemdelingenverkeer…

Op 10 juni 2023 viert de Historische Vereniging Bergen (HVB) het 30-jarig bestaan van de vereniging

Dat wordt die zaterdag gevierd met een groot festijn in en om de Petrus en Pauluskerk. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt een bijzondere uitgave met een selectie van artikelen en advertenties uit de Bergensche bad-, duin- en boschbode. Tussen 1910 en 1950 verscheen deze gratis krant wekelijks in de zomermaanden, met uitzondering van de jaren tijdens de Duitse bezetting. Dit jubileumnummer van de Bergensche bad-, duin- en boschbode is een feest van herkenning. Leden van de HVB ontvangen deze uitgave gratis. Hieronder een voorproefje.

De vereniging ter bevordering van het Vreemdelingenverkeer
De spanning was te snijden die avond van de 8e september 1924 in De Rustende Jager. Al wekenlang adverteerden de kranten over de vierde, door de Bergense V.V.V. georganiseerde, grote verloting. Winst uit deze loterij zou de gemeenschap ten goede komen door het plaatsen van zitbanken en de aanleg van fietspaden. Voor dit doel en voor de prijzen natuurlijk werden in Bergen en wijde omgeving 8000 loten verkocht à f 1,–, het equivalent van € 10 nu. De Bergense middenstand en kunstenaars van naam stelden prachtige prijzen beschikbaar, waaronder schilderijen, kunstvoorwerpen, een trapnaaimachine en een heren- en damesfiets. De tweede prijs bestond uit een 3½ pk Gillet motorrijwiel uit het Belgische Herstal. Een gewilde prijs, want met zo’n Gillet tweetakt-machine, weliswaar opgevoerd, won de legendarische Jean Kicken in 1921 in Francorchamps de Grote Prijs van België. De hoofdprijs was een vierpersoons T-Ford, de eerste auto die efficiënt in massaproductie werd gefabriceerd en daardoor de goedkoopste op de markt was. Zwarte verf droogde het snelst en dat gegeven ontlokte bij autofabrikant Henry Ford destijds de gevleugelde uitspraak: “Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is.”

Ten overstaan van notaris F.W.A. van Riet begon uiteindelijk onder grote belangstelling de trekking. Naarmate de avond vorderde en de grootste prijzen in zicht kwamen, steeg de spanning ten top. De hoofdprijzen, het motorrijwiel en de auto, vielen ten slotte op de lotnummers 4361 en 4202. Deze beide geluksloten waren verkocht door de 49-jarige Joodse sigarenwinkelier en lotenverkoper Abraham de Vries op het Fnidsen in Alkmaar.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.