Bergense historie: vliegveld Bergen voor de Tweede Wereldoorlog (filmpje)
Vliegtuigbemanningen bijeen voor een briefing voor een oefenvlucht over Bergen...
Gepubliceerd: 25 augustus 2023
Vliegtuigbemanningen van de Strategische Verkennings Vliegtuig Afdeling bijeen voor een oefenvlucht op Bergen met hun Fokkers C.X. Met dank aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Klik hier voor het filmpje. Helaas zonder geluid.
In de nacht van 9 op 10 mei zaten de vliegers op tijd in hun warmgedraaide toestellen. Van de vreemde vliegtuigen die men hoorde overvliegen, werd gedacht dat het Luftwaffe-toestellen onderweg naar Engeland waren. Het commando om tot actie over te gaan, werd om 03:55u uit Den Haag aan de jagersafdelingen gegeven maar even daarvoor waren de overvliegende toestellen echter omgedraaid. Zij vielen Bergen precies om 04:00u aan. Slechts een G-1 (rnr 321) wist op te stijgen; alle overige jachtkruisers werden vernield. Het weggekomen toestel schoot op het strand bij Katwijk nog drie Duitse Junkers Ju-52/3m’s in brand en keerde later naar Bergen terug. Daar was intussen chaos uitgebroken, want na het bombardement werd het vliegveld door Messerschmitt Bf 109 jachtvliegtuigen vanuit de lucht bestookt. Na het einde van de Duitse aanvallen om 04:45u bleek dat, na een verlies van slechts twee Duitse toestellen, alle hangars waren getroffen en dat 12 van de 13 G-1’s niet meer inzetbaar waren.
Na de overgave van Nederland viel het vliegveld op 15 mei in Duitse handen. Het werd voor hergebruik gereedgemaakt en uitgebreid. Er werden opstelplaatsen voor vliegtuigen aangelegd, onderkomens en in het noordelijk gedeelte bunkers gebouwd. Het terrein werd beter gedraineerd en er werden wegen aangelegd. In het najaar van 1940 werd het vliegveld weer in gebruik genomen.