Bergense historie: ijsvermaak op ‘t Oude Hof

De foto is uit 1928

In Winterswijk kunnen ze al na een enkel nachtje matige vorst op natuurijs schaatsen. Om dit voor elkaar te krijgen prepareren ze daar de ijsbaan optimaal in de dagen voordat de vorst gaat intreden. Daar kunnen we in Bergen alleen maar van dromen, hier is het wachten op een stevige vorstperiode.

Maar dan kunnen we in Bergen wel op zeer fraaie locaties schaatsen. Voor mij is het gebied rond de Oude Hof de mooiste plek. De foto uit 1928 van de vaart aan de Sluislaan laat dit goed zien, bovendien lijkt het in honderd jaar tijd nauwelijks veranderd te zijn. Overigens komt deze foto uit de collectie van de pas overleden Piet Mooij, in beheer bij het Regionaal Archief Alkmaar. We hebben in Bergen natuurlijk ook een prima ijsbaan aan de Oudtburghweg, sinds 1995 want voor die tijd lag hij aan de Kerkedijk op de plek waar nu zwembad De Beek te vinden is.
Er werden kampioenschappen georganiseerd, zelfs werd er in 1941 om het kampioenschap van Nederland gestreden. En laten we vooral niet de toertochten vergeten waarbij je kunt starten aan de Voert om vervolgens over de ringvaart naar Alkmaar en nog verder te rijden.
Berdos organiseerde molentochten, fakkeltochten rond het Oude Hof en tal van toertochten. Landjes, straten of een parkeerplaats werden door buurtbewoners onder water gezet. Op deze wijze kon ook in Bergen aan Zee worden geschaatst. En het gebeurde soms dat door ijzel de straat vanzelf in een mooie schaatsbaan veranderde.

Nu de winter weer voorbij lijkt te zijn, is het misschien een schrale troost dat we weten dat zachte winters zich ook in het verleden hebben voorgedaan. Dit geeft de burger weer wat moed. In het jubileumboek Feest en Vermaak van de Historische Vereniging Bergen, voor € 9,95 bij ons via onze website hvb-nh.nl te verkrijgen, leest u alles over het ijsgebeuren. In onze laatste kroniek van november 2022 vindt u daarnaast een uitgebreid artikel over de 100-jarige Berger IJssport Vereniging.

Theo de Graaff, Historische Vereniging Bergen

Klik op de foto voor een uitvergroting.