Bergense historie: Het raadsel van het levende paardje

Op 10 juni 2023 viert de Historische Vereniging Bergen (HVB) het 30-jarig bestaan van de vereniging

Dat wordt die zaterdag groots gevierd met een festijn in en om de Petrus en Pauluskerk. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt een bijzondere uitgave met een selectie van artikelen en advertenties uit de Bergensche bad-, duin- en boschbode. Tussen 1910 en 1950 verscheen deze gratis krant wekelijks in de zomermaanden, met uitzondering van de jaren tijdens de Duitse bezetting. Dit jubileumnummer van de Bergensche bad-, duin- en boschbode is een feest van herkenning. Leden  van de HVB krijgen deze uitgave gratis. Hieronder alvast een voorproefje.

Het raadsel van het levende paardje
Wie deze advertentie van 3 juni 1933 leest, valt onmiddellijk de zinsnede op: Voor het kieken van kinderen, levend paardje beschikbaar. In onze tijd maakt iedereen met zijn telefoon in een oogwenk selfies, foto’s en films. Toen echter was goed en artistiek fotograferen een hele opgave waar veel vakmanschap voor was vereist. Zo’n vakman was fotograaf Adriaan Schoen. Tegenover Duinvermaak aan het begin van de Zwarteweg had hij een kiosk. Links daarvan bevond zich de speeltuin, nu het parkeerterrein.

Wat bezielde Schoen toch toen hij adverteerde  met ‘levend paardje beschikbaar’? Waren er dan ook ‘niet-levende paardjes’? Het antwoord hierop geeft mogelijk deze foto uit 1935 van de speeltuin. In beide draaimolens draaien vijf zwarte paardjes met kettingen aan elkaar verbonden. Een vrouwelijk personeelslid van Duinvermaak berijdt een niet-levend paardje in de voorste draaimolen. Op de achtergrond poseert een ander personeelslid op, jawel, het springlevende paard van fotograaf Adriaan Schoen.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.