Bergense historie: een terugblik met Ben Min

Vanaf de lagere school verzamel ik oude foto’s en ansichten van Bergen en Bergen aan Zee...

Bergense historie: een terugblik met Ben Min

Het begon met een werkstukje over Bergen bij juf Boerrigter op de Bosschool. Niet vreemd als je familie al eeuwen in het dorp woont en vele verhalen de ronde doen over het dorp en haar bewoners.

Bij de rondgang langs mijn oudtantes met de vraag of er nog oude ansichten en foto’s waren, kreeg ik het antwoord dat Piet Mooij al langs was geweest. Bij Piet werd ik hartelijk ontvangen en hij heeft mij geholpen met de eerste aanzet met zijn dubbele kaarten. Met de historie van Bergen is de plek van het museum Het Sterkenhuis snel gevonden. Het duurde niet lang of ik was deel van de museumcommissie en werd formeel aangesteld door de gemeenteraad als commissielid, een bond gezelschap van hoofdzakelijk (oudere) dames en heren waar onder mevrouw Van Reenen, Arie Leijen, Henk Jellema, Bert Veer en Frits David Zeiler.
Een leuke tijd waarbij we ieder jaar op de zolder een thema tentoonstelling maakten. Uit deze commissie is de oprichting van de Historische Vereniging Bergen voortgekomen. Daarnaast heb ik meegeholpen met de oprichting van Museum Kranenburgh samen met Karel Colnot, David Kouwenaar en Kees den Tex. In de beginfase heb ik veel plezier beleeft in het Vriendenbestuur met de opbouw van dit museum.

Nu ben ik al ruim dertig jaar uit het dorp en ben aan het opruimen geslagen. De nodige spullen hebben hun weg gevonden naar Het Sterkenhuis en het Regionaal Archief Alkmaar. Op dit moment worden oude ansichtkaarten aangeboden en voor wie verzamelt of wil gaan verzamelen de kans op marktplaats (https://www.marktplaats.nl/u/bergen/3708256 Elke week nieuwe aanbiedingen. Ik zie de reactie graag tegemoet.

Bij de aanleg van de Zeeweg (1905) werd deze ansicht gemaakt. Links mijn betovergrootvader stratenmaker Dirk Min en midden achterin oudoom Klaassie van de Kruisweg, tevens stratenmaker. 

Klik op de foto voor een uitvergroting.