Bergense historie: Een oeroude stenen drinkbak

Een doodskist, een sarcofaag, 2 meter lang en 1300 kilo zwaar

Bergense historie: Een oeroude stenen drinkbak

Warme droge zomers zijn van alle tijden. En wat doe je dan als boer op Zanegeest, waar geen sloten zijn: je zet drinkbakken neer voor het vee. Op zich niets bijzonders ware het niet dat bij (voorheen) Schouten aan de Baakmeerdijk sinds mensenheugenis een massief stenen drinkbak heeft gestaan. Een oeroude doodskist, een sarcofaag, 2 meter lang en 1300 kilo zwaar.

Voorwaar geen voorwerp dat je even makkelijk verplaatst
Het waren doodskisten voor rijke mensen, prestige objecten. Ouderdom en bestemming van de sarcofaag liggen verborgen in de mist der tijden. We weten wel dat hij uit midden-Duitsland kwam en over de Rijn naar onze streken is getransporteerd. Ook weten we dat in Utrecht in 1054 ene bisschop Bernulfus in een sarcofaag is begraven. Op onze sarcofaag staat echter geen naam of andersoortig kenmerk waaruit ook maar iets is af te leiden.

De kans is aanwezig dat hij afkomstig is van een kerkhof van een van de kloosters die in 1573 moesten plaatsmaken voor de huidige stadswallen van Alkmaar. Een voorvader van Schouten zou hem daarbij van een aannemer kunnen hebben gekocht of mogelijk zelf als arbeider hebben meegewerkt. De stenen waterbak kan je vullen met water uit een diepe waterput maar misschien moesten de kinderen van de boerderij wel elke ochtend, voor ze naar school gingen, met emmers water halen uit de nabije Molensloot. Wie zal het zeggen.

Hoe het ook zij, honderd jaar geleden werd hij een museumstuk omdat Marie van Reenen-Völter het een mooie aanwinst vond voor haar nieuwe museum. Ze dacht dat er een Vikinghoofdman in had gelegen. Nu is hij in de tuin van het Sterkenhuis te bewonderen.

U leest meer over sarcofagen in onze Kroniek van juni 2020. U kunt natuurlijk ook lid van de HVB worden voor het luttele bedrag van 16 euro per jaar. Wel zo makkelijk.

Door: Theo de Graaff

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Bergense historie: Een oeroude stenen drinkbak Bergense historie: Een oeroude stenen drinkbak