Deel

Bergense Griepprik Parade

Column: Rob van de Pas

Bergense Griepprik Parade

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60-plussers liep, in groten getale, in de richting van onze HOED, de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak aan de Nassaulaan. Zou de VIAGRA in de aanbieding zijn? Of de incontinentieluiers? Nu: 365 stuks halen en alleen bij absolute tevredenheid de helft betalen! Of wellicht de steunkousen voor weinig én zonder recept in de geriatrische sales?

En ja, ik liep er óók tussen. Weliswaar stevig doorlopend en jong en dynamisch ogend, maar ik liep er wél tussen. Voor het eerst in mijn leven moest ik eraan geloven. Dokter Teun had mij namelijk een briefje gestuurd met de nogal directieve en dwingende uitnodiging om op 5 november om 15:50 uur precies te verschijnen aan de eerder genoemde laan met de samenwerkende huisartsen.

Of ik ‘de griepprik’ wilde komen halen? In de brief werd mij uitgelegd waarom ik die griepprik zou moeten hebben. Alle inwoners van Bergen die lijden aan: astma, chronische bronchitis of longemfyseem, hartziekten, diabetes, nieraandoeningen, asplenie zijn ondergaan, auto-immuunziekte, langdurig salicylaten gebruiken of zwanger zijn, worden verzocht in de rij te komen staan voor een griepprik.

Mijn echtgenote Ingrid zag de verbazing op mijn gezicht verschijnen tijdens het lezen van dokter Teun z’n briefje. “Wat moet ik nou met zo’n griepprik, ik heb niets van of met die kwalen, laat staan dat ik begrijp wat al die ziektes allemaal zijn of inhouden?’’ Er viel een akelige stilte in onze riante woonomgeving. Ingrid nam de brief uit mijn handen en na enkele ogenblikken zei ze: “Goed lezen Robbie, óók ouderen én mensen met een verstandelijke handicap die begeleid wonen komen ervoor in aanmerking. En als ik je zo apathisch en sullig zie kijken, zit je in beide doelgroepen…!”

“Hoezo ouderen? Ik ben nota bene pas van 1959! Dat mijn vader van bijna 93 die prik komt halen, begrijp ik nog wel, maar ik toch niet? Zijn ze helemáál gek geworden?” Nou, Ingrid deed nog een extra duit in het zakje met een vilein statement: “Toen ik jou in het voorjaar, tijdens de HORROR-griep, hoorde hoesten, kreunen én met 39.6 graden Celsius klappertandend in je bedje zag liggen, wist ik niet zeker of je überhaupt de officiële opening van Sjoerd Brattinga z’n nieuwe DELA BBQ aan de Alkmaarse Randweg zou gaan meemaken. Doe ff rustig aan, poestig schatje van me.”

Ik zat dus blijkbaar in het zogenaamde fenomeen ‘ontkenningsfase’. Het fenomeen is een psychisch afweermechanisme. Het verschijnsel treedt op als iemand wordt geconfronteerd met gevoelens of emoties die moeilijk of helemaal niet te accepteren zijn. Je spreekt dan de feiten tegen om het negatieve gevoel niet te hoeven confronteren.
Voor mij dus een vorm van ‘rouwverwerking’. Het verlies van mijn jeugd. De brief van dokter Teun was duidelijk en spijkerhard. “Beste Robbie, je bent nu OUD..!”

De psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft vijf fasen omschreven die ik nu geheel of gedeeltelijk moet doorlopen om na deze traumatische ervaring weer tot rust te komen. Eerst ontkenning, dan boosheid, gevolgd door vechtlust, een depressie niet uitsluitend en tenslotte aanvaarding.

Prima allemaal. Na de prik ben ik maar doorgefietst naar Drogisterij Parfumerie Visser aan de Oldenburglaan voor een passend kleurspoelinkje. Het is wat het is.

Robbie van de Pas (60+)

Meer 'Columns':

Kauw: Ik zag toen ik in mijn boomholte zat hoe een rouwstoet langzaam wegliep van de Ruïnekerk

17 januari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Rust zacht, initiatiefnemer van de petitie 'geen supermarkt naast Deen'. Juist op dezelfde dag keerde Bergen terug naar de uitgangspunten

Robbie voor Burrie

17 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Over 43 dagen is het burgemeesterstijdperk Hetty Hafkamp voorbij en ik ga haar opvolgen. Althans...

Kilo’s Knallen

10 januari 2020

Column: Kraantje

‘Nou de kop is eraf. Het was wel weer een heftig gebeuren. Wat een spoor van ellende is het me toch weer. Je zou toch denken dat we inmiddels wel beter weten.

Boem, weg

10 januari 2020

Column JoMo

Witte wieven spookten over de weilanden. Aardedonker. Door de dikke mist heb er niets van gezien. Ik kon er alvast aan wennen. Geen vuurwerk...

Opstandelingen vieren nieuwjaar

3 januari 2020

Column: Gerrit Mollema

Een aantal Opstandelingen zijn bij elkaar gekomen om terug te blikken op het afgelopen jaar. Op de tafel een schaal oliebollen, onder de tafel een kratje bier.

Een visierijk 2020

3 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Zo, zijn de kruit- en alcoholdampen aan uw periferie ontstegen? Zijn op dag drie van het nieuwe jaar de goede voornemens nog volledig in tact?

Kerstmis 2019

20 december 2019

Column: Rob van de Pas

Volgende week vieren we Kerstmis, gewoon Kerstmis zoals we al jaren, misschien wel eeuwen doen in dit deel van de wereld.

Kauw: Oorlog tegen blad

20 december 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De bomen laten hun laatste bladeren vallen en onder het dubbeldikke blad werken duizendpoot, pissebed en regenworm aan...

Respect...

13 december 2019

Column: Kraantje

‘Heb je gehoord wat er afgelopen weekend gebeurd is in Bergen?’

Los draadje

13 december 2019

Column: JoMo

Sinds de invoering van het duale stelsel in 2002 maken wethouders geen deel meer uit van de gemeenteraad. De Raad stelt beleidskaders vast en controleert...

Niet voor de poes

29 november 2019

Column: Kraantje

“Hi, hoe is het met je? Ben je weg geweest, je ziet er zo uitgerust uit.” “Inderdaad ik ben er even tussenuit geweest, in retraite

90 Gender switch

29 november 2019

Column: JoMo

Ik schrok de afgelopen dagen van de enorme demonstraties van vrouwen tegen (huiselijk) geweld. Je zou zoiets verwachten in schimmige oorlogsgebieden op...

De kikker en de prins

22 november 2019

Column: Rob van de Pas

Zoals velen van u weten ben ik al twaalf jaar werkzaam in de professionele communicatie. Nou is dat natuurlijk een containerbegrip, dus...

Een lelijk hek...

22 november 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De man keek zo vuil mijn kant op, ik werd er onrustig van. Alert op wat kon komen, begon ik heen en weer te wippen...

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

15 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Terug