Deel

Bergense Griepprik Parade

Column: Rob van de Pas

Bergense Griepprik Parade

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60-plussers liep, in groten getale, in de richting van onze HOED, de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak aan de Nassaulaan. Zou de VIAGRA in de aanbieding zijn? Of de incontinentieluiers? Nu: 365 stuks halen en alleen bij absolute tevredenheid de helft betalen! Of wellicht de steunkousen voor weinig én zonder recept in de geriatrische sales?

En ja, ik liep er óók tussen. Weliswaar stevig doorlopend en jong en dynamisch ogend, maar ik liep er wél tussen. Voor het eerst in mijn leven moest ik eraan geloven. Dokter Teun had mij namelijk een briefje gestuurd met de nogal directieve en dwingende uitnodiging om op 5 november om 15:50 uur precies te verschijnen aan de eerder genoemde laan met de samenwerkende huisartsen.

Of ik ‘de griepprik’ wilde komen halen? In de brief werd mij uitgelegd waarom ik die griepprik zou moeten hebben. Alle inwoners van Bergen die lijden aan: astma, chronische bronchitis of longemfyseem, hartziekten, diabetes, nieraandoeningen, asplenie zijn ondergaan, auto-immuunziekte, langdurig salicylaten gebruiken of zwanger zijn, worden verzocht in de rij te komen staan voor een griepprik.

Mijn echtgenote Ingrid zag de verbazing op mijn gezicht verschijnen tijdens het lezen van dokter Teun z’n briefje. “Wat moet ik nou met zo’n griepprik, ik heb niets van of met die kwalen, laat staan dat ik begrijp wat al die ziektes allemaal zijn of inhouden?’’ Er viel een akelige stilte in onze riante woonomgeving. Ingrid nam de brief uit mijn handen en na enkele ogenblikken zei ze: “Goed lezen Robbie, óók ouderen én mensen met een verstandelijke handicap die begeleid wonen komen ervoor in aanmerking. En als ik je zo apathisch en sullig zie kijken, zit je in beide doelgroepen…!”

“Hoezo ouderen? Ik ben nota bene pas van 1959! Dat mijn vader van bijna 93 die prik komt halen, begrijp ik nog wel, maar ik toch niet? Zijn ze helemáál gek geworden?” Nou, Ingrid deed nog een extra duit in het zakje met een vilein statement: “Toen ik jou in het voorjaar, tijdens de HORROR-griep, hoorde hoesten, kreunen én met 39.6 graden Celsius klappertandend in je bedje zag liggen, wist ik niet zeker of je überhaupt de officiële opening van Sjoerd Brattinga z’n nieuwe DELA BBQ aan de Alkmaarse Randweg zou gaan meemaken. Doe ff rustig aan, poestig schatje van me.”

Ik zat dus blijkbaar in het zogenaamde fenomeen ‘ontkenningsfase’. Het fenomeen is een psychisch afweermechanisme. Het verschijnsel treedt op als iemand wordt geconfronteerd met gevoelens of emoties die moeilijk of helemaal niet te accepteren zijn. Je spreekt dan de feiten tegen om het negatieve gevoel niet te hoeven confronteren.
Voor mij dus een vorm van ‘rouwverwerking’. Het verlies van mijn jeugd. De brief van dokter Teun was duidelijk en spijkerhard. “Beste Robbie, je bent nu OUD..!”

De psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft vijf fasen omschreven die ik nu geheel of gedeeltelijk moet doorlopen om na deze traumatische ervaring weer tot rust te komen. Eerst ontkenning, dan boosheid, gevolgd door vechtlust, een depressie niet uitsluitend en tenslotte aanvaarding.

Prima allemaal. Na de prik ben ik maar doorgefietst naar Drogisterij Parfumerie Visser aan de Oldenburglaan voor een passend kleurspoelinkje. Het is wat het is.

Robbie van de Pas (60+)

Meer 'Columns':

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

1 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Terug