Deel

advertentie

Bergense Boomer Beweging

Column: Rob van de Pas

Bergense Boomer Beweging

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend. Als de youngsters ‘boomer’ tegen jou gaan roepen, is dat geen compliment. Nou ja, het kan natuurlijk zijn dat je het prettig vindt om je te gedragen als een oude conservatieve zeurzak of zurige zeiktaart? In dat geval: prettige wedstrijd. Veel van die oudjes hebben iets onhebbelijks. Kijk maar naar de 50PLUS-club van Jan Nagel. Na maanden gesteggel is Henk Krol er uiteindelijk toch uitgestapt en een nieuwe club begonnen. De Partij voor de Toekomst.

De nieuwe club was nog geen week ingeschreven bij de KvK en een bekende Bergense politicus mailde mij al met de mededeling of ik wilde meedenken met een soortgelijk initiatief op gemeentelijk niveau. Nou ben ik sinds een jaar als donateur aangesloten bij de Partij voor de Dieren, want na mijn 33-jarige avontuur bij de lokale VVD vond ik het wel elitair om betrokken te zijn bij een soort Animal Farm naar het boek van George Orwell. Leve de biologische Republiek der Scharrelvarkens.
Maar ja, om dan nu ook weer actief en verkiesbaar te worden van een afsplitsing van een querulantenclub, die feitelijk ook weer een afsplitsing van een ruziënd bejaard theekransje is…? Ik heb maar even bedenktijd gevraagd. Niet dat ik een hekel heb aan ‘ruzie zoeken’, dat kan soms heerlijk zijn, maar dan het liefst op Twitter, beetje Facebook en af en toe hier in het Flesje.

De lokale BBB-club van Koos Bruin is ook een voortzetting van een mislukte poging om een 50PLUS in Bergen te starten. Jan Nagel en Henk Krol hadden dat overigens goed ingeschat om daar een stokje voor te steken, want Onno van Ulzen en Koos Bruin gingen al vóór het éénjarig bestaan van BBB niet meer door één deur. Koos is een heel aardige vent, maar ook een schoolvoorbeeld van een sneue en rechtlijnige ‘boomer’. Net als de Seniorenpartij uit zijn voormalige ambtelijke werkplek Den Helder. Ene fractievoorzitter Carla van Driesten (70) is daar boos op haar eigen wethouder Remco Duijnker. Carla, vroeger van de Vrije Socialisten, roeptoeterde via de lokale omroep: “Ik hoor niets van de wethouder van onze partij. Hij luistert niet. Ik overweeg een coalitiebreuk.”

Holy cow, hoe groot is Den Helder, Carla? Heb je dan geen telefoon, WhatsApp of e-mail? En heb je ook in Den Helder op dit moment niets beter te doen dan ergerlijk voor je beurt te wauwelen. Get a life, boomer! Maar goed, in ons eigen postcodegebied hebben we ook partijen die er een politiek potje van maken. Van een stoelendans met wethouders tot kleptomane zetelrovers.
Engelse psychologen noemen het boomer-gedrag: ‘fixed mindset’. Vrij vertaald kun je van dit soort gasten teksten verwachten als: ‘niet elke verandering is een verbetering’ en ‘ik weet wat ik nu heb en niet wat ik krijg’. Ze hebben een voorliefde voor het verdedigen van verloren stellingen. Daar tegenover staat ‘growth mindset’. Dit type mens denkt in oplossingen en is ervan overtuigd dat nieuwe dingen leren, inspanning en ervaring leidt tot betere prestaties.
Overigens zijn de fixed en grow thinkers niet per definitie in specifieke generatiehokjes te plaatsen, maar in het vergrijsde Bergen en met name Bergen aan Zee is wel een oververtegenwoordiging van de fixed mindset te vinden.

Ik hoor u al hardop denken: ‘Waar blijven de Nimby’s, Robbie?’ Nou, er is wel een duidelijk verband tussen Nimby-gedrag en een fixed mindset. Denk nog maar even aan die potsierlijke oude professor Dreetje Keukentrapje die van het Parkhotel zijn ultieme idee-fixe heeft gemaakt.
Hey Boomers, get a Life … en maak alras plaats voor de Generatie van de Toekomst!

Rob van de Pas (61)

advertentie

Meer 'Columns':

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

Terug