Bergenaren met een mening: Jan Roos
Nieuwe catch22-soap in Bergen: afval
Gepubliceerd: 14 april 2023
Mensen op een bovenwoning in het centrum van Bergen hebben een schrijven van de gemeente ontvangen met het verzoek stickers op hun grijze en oranje afvalbakken te plakken, zodat die voor eeuwig opgehaald kunnen worden. Als oplossing wordt er een afvalpas opgestuurd en kan men zijn zakken in een ondergrondse container kieperen. Tot zover nog begrijpelijk al is het wel wat kapitaalvernietiging geweest om de juist uitgedeelde oranje rolcontainers nu alweer als overbodig te bestempelen en in te nemen.
De communicatie in de brief van de gemeente deed wel al het ergste vrezen. Er staan immers meerdere telefoonnummers op van meerdere bedrijven die zich met deze transitie bemoeien. En dat is vragen om ellende. Het is namelijk de tweede keer dat ik een stukje schrijf in de Flessenpost nadat de gemeente een samenwerking was aangegaan met een nieuwe commerciële partij. De eerste keer ging het over parkeervergunningen, waar ik uiteindelijk met het schuim op de lippen na tientallen mails, telefoongesprekken en woedeaanvallen het voor elkaar kreeg dat de gemeente (die een fout had gemaakt) en hun nieuwe partner op één lijn zaten om mij te kunnen helpen zodat ik niet dagelijks bekeuringen bleef krijgen. Een nieuwe soap heeft zich aangekondigd en de overeenkomsten zijn beangstigend.
In de week van 3 tot en met 7 april had ik dus mijn afvalbakken met sticker langs de kant van de weg moeten plaatsen om ze nooit meer terug te zien. Ik mocht dus hierna heel modern mijn afval in een ondergrondse container storten met mijn afvalpas. Nu heb ik die pas niet gekregen, maar het grootste probleem is nog dat er helemaal geen ondergrondse containers gebouwd zijn in mijn omgeving. Ik heb dus die stickers niet geplakt, anders had ik mijn vuil op straat moeten zetten en dat is ook zo rommelig. Helemaal omdat zakken niet door vuilnismannen worden meegenomen.
Op de afvalbrief staan twee telefoonnummers. Het eerste verbindt je door met de afvalbakkenophaaldienst. Ik heb de dame mijn probleem uitgelegd. Haar antwoord was dat zij niet over de passen en ondergrondse afvaldumpplekken ging, maar alleen over het inleveren van de bakken. Ik moest een ander nummer bellen op de brief. Via dat nummer word je doorverbonden naar een ander bedrijf dat over de afvalpassen gaat. Ze zouden me er eentje opsturen. Alleen op de vraag waar ik dan met die pas en mijn afval terecht moest, kon die dame mij weer geen antwoord geven. Belt u de gemeente maar, was het advies.
Ik heb nu contact opgenomen met de gemeente en van weer een andere dame heb ik vernomen dat er wel containers zijn gebouwd, alleen die zijn achter Ladypapa. Dat is honderden meters van mijn woning af. En ik ben toch zeker niet van plan zware vuilniszakken door het dorp te gaan lopen tillen om ze daar te storten. Voor bijvoorbeeld mijn bejaarde buurvrouw, die slecht ter been is, is dat al helemaal geen optie. De bedoeling is dat we uiteindelijk onze zakken bij de geplande nieuwbouw op het Plein kwijt kunnen. Dat valt dan wel bij mij binnen de maximale 200 meter afstand van woning naar bak. Alleen dat project verwacht ik niet voor 2035 gerealiseerd met de snelheid die we hier gewend zijn.
De oplossing die ik kreeg, is even simpel als lachwekkend. Ik mag mijn afvalbakken tot 1 januari 2024 houden, maar ben daarna wel verantwoordelijk als andere mensen hun troep erin gooien. En straks moeten we per kilo betalen om ons te leren beter afval te scheiden, dus dat zal in de papieren gaan lopen. Volgens de mevrouw van de gemeente komt er ook nog een bovengrondse afvalcontainer in mijn buurt, alleen wanneer en waar is onbekend. Al met al was het wel een aanmoediging om mijn vuil goed te scheiden, want dan zou de vuilniszak niet zo zwaar zijn als ik die straks door het centrum sjouw, aldus de dame. Mijn antwoord dat ik geen parttime hobby vuilnisman ben en me scheel betaal aan afvalstoffenheffingen om mijn vuil voor de deur op te halen, werd voor kennisgeving aangenomen. Dit wordt hoe dan ook dus weer een enorme soap. Wordt vervolgd…