Bergenaren in het buitenland: Roland en Anita Huibers bezochten de kerstman in Lapland

Dankzij Fabels Eten & Drinken hebben we deze prachtige reis kunnen maken

Op nieuwjaarsdag zaten we bij Fabels te genieten van een hapje en een drankje na een heerlijke wandeling door Bergen. We mochten meedoen aan een prijsvraag hoeveel lampjes er in en om Fabels heen hingen. We telden ongeveer en vulden 14.382 lampjes in op het deelnameformulier. Twee dagen later werden we gebeld en verrast met een reis naar Lapland om de kerstman te bezoeken. Met de reischeque konden we contact opnemen met reisbureau Doets om de reis te plannen. Het voelde heel luxe om tegen het reisbureau te kunnen zeggen wat we graag wilden en zij regelde het voor ons.

Half maart was het eindelijk zo ver, we gingen naar Lapland. We vlogen via Helsinki naar Rovaniemie in Lapland. Op het vliegveld stond de taxichauffeur voor ons klaar om ons naar de glazen iglo’s van het Arctic Snow Hotel te brengen. We werden hartelijk ontvangen en konden meteen naar onze iglo gaan. ‘s Avonds hebben we eerst een rondje door het prachtige Sneeuw Hotel gelopen. Alles is er van ijs en sneeuw gemaakt, de gangen zijn kleurrijk verlicht en er staan overal glazen sculpturen. Het is ongelooflijk dat je van alleen ijs en sneeuw zo’n sfeervol onderkomen kan maken.

Al weken hielden we het weer en de aurora-radar in de gaten. We hoopten het Noorderlicht te zien. Rond elf uur gaf de radar aan dat er mogelijk Noorderlicht te zien was. Het glazen dak was besneeuwd, dus we konden het van binnen niet goed zien. Maar hoe magisch was het om naar buiten te gaan en daar de lucht te zien verkleuren naar allerlei soorten groen en roze. Heel bijzonder!

De volgende dag hadden we een sneeuwscooter tocht geboekt. Met een klein groepje reden we met de elektrische sneeuwscooter over bevroren meren en door de enorme bossen heen. De lucht was stralend blauw, het zonnetje scheen. Fantastisch om op deze manier de prachtige natuur van Lapland te zien. Onderweg stopten we nog bij een Kota, een Finse boshut. Op de vuurplaats werd een vuurtje gemaakt om worstjes te garen, bessensap op te warmen en om aan een stok een kaneelrolletje te bakken, heerlijk. We liepen nog een klein rondje rond de Kota. Het was grappig om te merken dat we tot ver boven onze knieën in de sneeuw zakten. ‘s Avonds was het heel helder, het glas van onze iglo was schoon. Het was heel indrukwekkend om ‘s nachts even wakker te worden en dan te ervaren dat we echt onder de sterren sliepen.

Na een heerlijk ontbijt werden we opgehaald om naar het centrum van Rovaniemie te gaan. Daar hadden we een kamer in het luxe Arctic Light Hotel. Het hotel heeft meerdere prijzen gewonnen voor de sfeervolle inrichting. ‘s Middags mochten we dan naar de kerstman in Santa Claus Village. Het bezoek aan de kerstman leek wel een attractie van een pretpark. We liepen door de gangen die sfeervol verlicht waren en de muziek zorgde ervoor dat de spanning opliep. Wat een verrassing dat de kerstman Nederlands sprak. Hij wilde van alles weten over onze reis. Van een van de elfen kregen we een compliment voor onze Fabels kerstmutsen. Hij vond ze erg leuk. Het voelde echt of we terug waren in de gezelligste tijd van het jaar, de kerstperiode. Vanuit Santa Claus Village hebben we nog kerstkaarten naar huis verstuurd, de kerstman zorgt ervoor dat deze rond kerst worden bezorgd. Santa Claus Village staat precies op de Poolcirkel, het oversteken van deze denkbeeldige lijn gaf ons een bijzonder gevoel.

De volgende dag sneeuwde het in Rovaniemi. Dik ingepakt gingen we op weg naar een Husky farm. Daar aangekomen kregen we uitleg over hoe we de slee achter de Husky honden moesten besturen. Zes Husky’s trokken onze slee door het besneeuwde landschap. Het sneeuwde nog steeds. Zeker op de stukken waar het niet waaide, was het prachtig om te zien hoe de sneeuw neerdwarrelde. De honden renden heel blij voor ons uit. Als we stil stonden, keken de honden steeds om en leken te vragen of we nog verder gingen. Een gave ervaring. Het ontbijt de volgende ochtend was ook weer fantastisch, we konden nog even genieten voor we weer naar huis gingen. Want genieten was deze reis. Het was een enorm cadeau. Dankzij Fabels hebben we deze prachtige reis kunnen maken, heel erg bedankt!! Een bezoek in maart aan de kerstman is echt de moeite waard.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.