Bergenaren in het buitenland: columniste Yvon Bos Eijssen bezocht Kenia

Meisjes een toekomst bieden. Help u mee?

Ik was in Afrika, Kenia. Op safari in de Masai Mara zag ik leeuwen lekker luieren. Een giraffe stak komisch boven de bosjes uit en een groep gazellen vluchtte met elegante sprongen voor dreigend gevaar, een cheetah had honger. Zoals dr. Freek zou zeggen: ”het is eten of gegeten worden”. Het is leven of overleven, het is rijk of arm.

Ik zag kubussen van golfplaten zover ik kon kijken, het had een ludiek kunstwerk moeten zijn maar het waren een slums. In die chaos van verroeste schots en scheve golfplaten wonen mensen; moeders met drie, vier kleine kinderen. Kinderen die op de ‘verkeerde’ plek geboren zijn. Soms op straat en de moeder is nog maar een meisje, die toen zij ‘rijp’ genoeg was, werd verkracht.

Ik ging met de Bergense Stichting TOP-Kenia deze tienermoeders bezoeken, natuurlijk betaalden wij de reis uit eigen zak. Twee kleine organisaties, Thika Stichting Macheo opgericht door de Nederlander Marnix Huis in ’t Veld en Stichting Watoto, opgericht door de Keniaanse Elizabeth Gitau, kunnen op steun rekenen door het geld dat wij hier in Bergen bij elkaar schrapen. Mede dankzij de Bosschool, Van Reenenschool, Willem-Alexanderschool, de Wereldwinkel en de gemeente van de Ruïnekerk, vrienden, kennissen en buren. Niets blijft aan een strijkstok hangen.

Ik hou van schoonheid, kunst, de natuur en historie, dat leerde ik op school en het maakt het leven rijk. De meisjes die door Stichting Macheo begeleid worden, zijn kinderen van arme boeren en zij willen maar wat graag ook leren. Lang hobbelden we over zeer primitieve wegen, wandelden door een veld en daar stond zij, mooi aangekleed voor ons bezoek. Ze was bezig met het planten van maiszaden. In de prut en viezigheid stond een golfplaten kubus, woonde zij in dat krot? Binnen op een oud bankje lag een huiswerkschriftje. Halverwege hing een goor gordijn, waarachter het slaapgedeelte; er was geen bed, alleen een hoop vieze lappen op de kale grond. Daar werd met zes personen geslapen. Vroeg in de morgen, in het donker pakt dit meisje de kans die zij kreeg via TOP-Kenia. Dan loopt zij twee uur over de zandpaden vol verraderlijke stenen om bij school te komen. Daar is eten. Daar is kennis. Want zij wil ingenieur in agricultuur worden. Helpen helpt, ik heb het nu met eigen ogen gezien.

Wij willen zoveel mogelijk van deze kanjers een kans geven en vragen of heel Bergen daarbij gaat helpen. Word sponsor en vriend van Stichting TOP-Kenia en u geeft een meisje een toekomst.

Www.topkenia.nl Bank: NL79 INGB 0003 5521 93

Yvon Bos Eijssen

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.