Bergenaren in de media: Bijna vier jaar cel geëist tegen Ferdy R.

De straf zou volgens het Openbaar Ministerie zelfs nog hoger moeten uitpakken

Bergenaren in de media: Bijna vier jaar cel geëist tegen Ferdy R.

De man achter de claimclub tegen de staatsloterij ging er zelf met de miljoeneninleg van zijn deelnemers vandoor. De straf zou volgens het Openbaar Ministerie zelfs nog hoger moeten uitpakken als R. het resterende bedrag, dat op zijn buitenlandse bankrekening staat, niet terugbetaalt aan de gedupeerden. Als R. dat weigert, zou de rechtbank hem zelfs tot vijf jaar onvoorwaardelijk cel moeten veroordelen, aldus het OM.

2,8 miljoen euro zou de 41-jarige man uit Bergen hebben verduisterd. Stichting Loterijverlies voerde actie tegen de Staatsloterij, namens duizenden deelnemers die zich misleid voelden doordat hun winstkansen kleiner zouden zijn dan voorgespiegeld. De claim ontaardde in een jarenlange juridische strijd en ruzie binnen Loterijverlies zelf. Al 4,5 jaar geleden loste de Staatsloterij het op met de voornaamste claimclubs. Ferdy R. bleef echter doorgaan met zijn claim en een ellenlange juridische strijd.
Justitie verdenkt R. ervan dat hij geld doorschoof naar Guernsey, een van de Kanaaleilanden met een gunstig belastingklimaat. Met het geld zou R. zijn villa in Bergen betaald hebben, zo betoogde de officier van justitie op een eerdere zitting in februari. De verdachte kon daar vanwege winterweer niet bij aanwezig zijn.

Daarnaast verdenkt justitie R. van het oplichten van de fiscus. De Belastingdienst zou 396.000 euro aan omzetbelasting en 668.000 euro aan inkomstenbelasting zijn misgelopen.

Bron: AD.nl