Bergenaar die zijn opa dood stak, krijgt twee jaar TBS verlenging

Volgens genoemde deskundigen lijdt G. nog steeds aan schizofrenie en heeft hij paranoïde waandenkbeelden...

Bergenaar Tim G. blijft nog zeker twee jaar in behandeling in de Van Mesdagkliniek. De rechtbank heeft de tbs-maatregel van de 27-jarige man verlengd, omdat hij in de kliniek toch telkens aan drugs weet te komen die zijn schizofrenie voeden. Wel wordt er gewerkt aan zijn terugkeer in de maatschappij, onder meer via onbegeleid verlof en het opbouwen van een netwerk buiten de Groningse Van Mesdagkliniek. Dit meldt het NHD.

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank in Alkmaar, die onlangs heeft besloten de ter beschikking stelling met dwangverpleging van G. tot begin augustus 2024 te verlengen. Deze beslissing is genomen op advies van experts uit de tbs-kliniek, onder wie een psycholoog/behandelcoördinator en psychiater/instellingshoofd.

Waandenkbeelden

Volgens genoemde deskundigen lijdt G. nog steeds aan schizofrenie en heeft hij paranoïde waandenkbeelden. Ook zou hij verslaafd zijn aan cannabis. Tijdens meerdere urinecontroles is aan het licht gekomen dat hij wiet heeft gebruikt. De softdrugs moeten de kliniek binnen zijn gesmokkeld.

Toen G. zijn grootvader, een bekende in kunstkringen, van het leven beroofde, verkeerde hij ook in een psychotische crisis. Hij was blut en dakloos en vroeg destijds zijn opa om hulp. Schuijt, uitgever van kunsttijdschrift Palet, weigerde.

Geweldsexplosie
Daarop kneep G. hem de keel dicht en stak hem met een schaar in zijn nek. De grootvader overleefde de geweldsexplosie, die zich afspeelde in zijn woning aan de Limmerhoek, niet.
De kleinzoon doorzocht het huis, nam geld mee en pakte een taxi. Enkele uren later gaf hij zichzelf aan bij de politie in Amsterdam.

Familiedrama
G. werd vrijgesproken van moord en wegens doodslag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Hij had het familiedrama in een opwelling gepleegd, onder invloed van zijn waanideeën.
Hoewel de Bergenaar ontkent een geestesstoornis te hebben en eigenlijk vindt dat hij geen behandeling in een tbs-kliniek nodig heeft, werkt hij daaraan wel mee. Zonder toezicht en medicatie wordt het risico op herhaling van gewelddadig gedrag door de experts uit de tbs-kliniek als hoog ingeschat.

Het leven van Jochem
Na de komst van ieder kleinkind is Jochem Schuijt (75) er als eerste bij om de baby in zijn armen te nemen. Vlak voor de geboorte van Tim in 1995 vaart Jochem met zijn motorjacht Baruch van zijn woonplaats Alkmaar naar Haarlem en wacht op het Spaarne tot vanuit het ziekenhuis het verlossende telefoontje komt. Opa en kleinzoon krijgen een sterke band.

Jochem komt uit een katholiek gezin van tien kinderen. Hij is geboren in Alkmaar op 30 oktober 1942. Zijn vader is tekenleraar en begint in 1938 kunstuitgeverij Arti. Vanaf 1945 geeft hij Palet uit, inmiddels het oudste kunsttijdschrift van Nederland. Op zijn negentiende gaat Jochem aan de slag in het familiebedrijf. Zijn oudere broer Léon is een uitgeverij voor bouwplaten begonnen.
Na de dood van zijn vader neemt Jochem begin jaren tachtig Arti over en koopt er naast Palet een titel bij: Atelier. De gezamenlijke oplage van de bladen in 2018 is twintigduizend.

Lees hier verder.