Bergen vergrijst in rap tempo, maar heeft wel de meeste miljonairs…

Nog altijd krimpt het inwoneraantal in de gemeente Bergen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS

Bergen vergrijst in rap tempo, maar heeft wel de meeste miljonairs…

De kernen in de gemeente hebben al jaren te maken met vergrijzing. Het aantal geboortes is lager dan het aantal sterfgevallen. Huizen bouwen is volgens wethouder Klaas Valkering dé oplossing om de trend te keren.
Had de gemeente Bergen op 1 januari 2020 nog 29.839 inwoners, in december zijn dat er 133 minder (29.706). Het gemeentebestuur wil het tij keren door 1200 woningen te bouwen in de komende jaren, om ook voorzieningen zoals scholen in de dorpen in stand te houden.

Over twee weken komt Bergen met een eigen analyse van de cijfers van het CBS en met een voorstel om de terugloop in inwonersaantal te stoppen. Valkering: “We komen dan ook met een precies aantal woningen dat nodig is om die krimp tegen te gaan. En kunnen dan ook per kern laten zien wat er nodig is om de school of huisarts te laten voortbestaan.”

Volgens die zelfde CBS-cijfers wonen de meeste miljonairs van Nederland in Bloemendaal. Iets minder miljonairs zijn te vinden in Laren en Blaricum. Op plek vier van het landelijke klassement staat Wassenaar, met 17,5 procent van de inwoners.
Binnen de regio Alkmaar is de gemeente Bergen koploper met 10 procent van de inwoners, op ruime afstand gevolgd door Heiloo. Daar is  4,4 procent van de inwoners miljonair. De minste miljonairs in onze regio zijn te vinden in Heerhugowaard en de gemeente Alkmaar.