Bergen staat bekend om zijn 'gebruikers'...

Groepsgesprekken voor naasten van verslaafden

Bergen staat bekend om zijn 'gebruikers'...

Naasten van verslaafden ondervinden vaak grote emotionele, maar ook praktische problemen door het leven met een dierbare die verslaafd is. Hierbij valt te denken aan enorme stress en hoge schulden door het oplossen van de problemen van de verslaafde.

Maar ze hebben ook last van schaamte en schuldgevoelens naar zichzelf en de omgeving vanwege het grote taboe dat nog steeds op verslaving rust. Ze hebben vaak te kampen met klachten als angsten, depressies en burn-out verschijnselen.

Helaas kan deze doelgroep maar op weinig plekken terecht voor ondersteuning, terwijl ondersteuning van groot belang is. Stichting Naast is de enige organisatie in Nederland die een uitgebreid professioneel hulpaanbod heeft, specifiek en alleen voor naasten van verslaafden. Dit hulpaanbod bestaat uit telefonisch advies, informatiemiddagen, workshops en individuele begeleiding. Op dit moment vinden de activiteiten plaats in zes steden in Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Bussum, Maastricht, Urk en Meppel, maar vanaf dinsdag 14 mei start Stichting Naast ook met maandelijkse groepsgesprekken in Alkmaar.

Deze groepsgesprekken worden geleid door ervaringsdeskundige professionals uit de regio en bieden de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te delen op basis van verschillende thema’s (Inzicht in jouw rol als naaste, Loslaten… Hoe doe je dat? en Grenzen stellen). Daarnaast hebben deze groepsgesprekken een inventariserend karakter, waarin kan worden uitgezocht welke vorm van ondersteuning verder passend zou kunnen zijn.

De groepsgesprekken vinden iedere tweede dinsdag van de maand plaats van 20:00 tot 21:30 in het gebouw van de Brijder op de Kees Boekestraat 20 in Alkmaar. Inschrijven kan via de website van Stichting Naast: www.helpmijndierbareisverslaafd.nl