Deel

advertentie

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

Column: Gerrit Mollema

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator – rokersbenen, u snapt het wel – maar daarmee kwam ik de afgelopen jaren niet verder dan een rondje rond de vijver van het bejaardenhuis. En al het gekrakeel rond de inrichting van het Plein volgde ik ook al tijden niet meer, ik had genoeg aan de sjoelcompetitie en het wekelijkse biljarttoernooi.

Maar nu wordt het tijd voor een tochtje naar het dorp om te kijken hoe dat erbij ligt. De directrice waarschuwt me voordat ze me een zetje geeft nog wel even: ‘Om kwart voor vijf weer binnen zijn, meneer Mollema, want dan is het donker.’
Op de rotonde richting Dreef gaat het bijna mis, maar vier minuten later sta ik in het centrum tegenover zeven dorpelingen voor de supermarkt van Deen. Niet De 7 Dorpelingen van Lex Schrama, want dat plan is nooit doorgegaan, hoewel de gemeenteraad daar twee keer een klap op gaf. Dat van tegenhanger Mooier Bergen is er ook niet gekomen, want de boel ligt er nog droeviger bij dan tien jaar geleden. Wel hangt er een bord met de tekst ‘Holland Casino wil hier gaan bouwen’. Wordt natuurlijk niks. Hoewel, in Bergen weet je het nooit.

Ik rij verder naar de Bakemaflat die tien jaar geleden zou worden aangepakt. Is ook niks aan veranderd behalve dat er nu een groot spandoek ‘Gekraakt’ aan hangt. Een oudere jongere komt van de door betonrot aangetaste trap af. Hij legt uit: ‘De sloopplannen van de toenmalige wethouder Klaas Valkering, die nu staatssecretaris is in het tweede kabinet van Wopke Hoekstra, waren rond toen het Genootschap Vrienden van Bakema in het geweer kwam. Allemaal collega-architecten die ijveren voor het behoud van wederopbouwprojecten uit de jaren vijftig en eisten dat de flat een rijksmonument werd.’

Ik knik naar het verloederde gebouw en zeg: ‘Niet gelukt dus.’
‘Nee, en toen hebben we het maar gekraakt.’ Hij grijnst en zegt: ‘Heeft Bergen toch wat woningen voor starters. Want wat dat betreft hebben jullie generaties het mooi af laten weten, ouwe.’ Hij geeft me een klap op mijn door artritus geplaagde schouder en loopt door.

Ik draai mijn karretje naar het Parkhotel. Maar dat staat er niet; noch het oude, nog een nieuwe versie. Wel is er op die plek een groot appartementencomplex gebouwd, met winkelruimtes op de begane grond waarvan een paar leeg staan vanwege de online-revolutie. Maar op de hoek van de Stationsstraat en de Breelaan is De Oude Gaper gevestigd, een grote seniorendrogisterij met boostervriendelijke entree. Binnen vind ik een enorm assortiment incontinentiemateriaal en de grootste collectie modieuze steunkousen uit de wijde omgeving. Om de hoek tref ik de huismeester van het complex die de stoep staat te vegen en vraag wat er is gebeurd.

‘Tsja, de vorige eigenaar van het Parkhotel was het op een gegeven moment zat. Eerst werd hij jaren gedwarsboomd door wat oude mensen die tot aan de Raad van State procedeerden. Daarna was er een mevrouw die een woning in het complex had, maar haar ‘droomhuis’ niet uit wilde. En toen dook de Stichting Behoud Bouwkunst Bergen op die het laatste plan veel te grootschalig vond. De eigenaar, zelf ook niet meer de jongste, vond het mooi geweest en heeft de boel verkocht aan een projectontwikkelaar. En tsja, met appartementen heb je een mooi en snel rendement. En ik heb er een baantje aan overgehouden.’
‘Maar nu heeft het dorp geen knap hotel meer,’ zeg ik.
‘Ach, je hebt Hotel Nassau in Bergen aan Zee nog, maar dat staat ook te verkruimelen,’ zegt de huismeester die verder gaat met zijn klusje.
Ik overweeg even om naar Bergen aan Zee te rijden, maar zie dat er nog maar twee streepjes op de accu van mijn mini-Ferrari staan. Bovendien begint het al flink te schemeren. Dus draai ik mijn bejaarden-limo met veel gehannes op de stoep en tuf weer richting De Marke. Ben ik mooi op tijd voor de nieuwjaarsbingo.

advertentie

Meer 'Columns':

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

12 maart 2021

Column: Rob van de Pas

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Nederland in #SPERTIJD 2.0

29 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Terug