Bergen in top vijf prettigste dorpen van Nederland

Kleinere woonplaatsen scoren gelukkig wel hoog als het gaat om de gezelligheid en het kennen van buurtgenoten

Onderzoeksbureau Atlas Research heeft in opdracht van RegioBank onderzoek gedaan naar de leefbaarheid in de kleinere woonplaatsen. Hieruit blijkt dat belangrijke voorzieningen zoals het Openbaar Vervoer of de school in de buurt zijn verdwenen of gaan verdwijnen. In deze dorpen voelen mensen zich daarom minder prettig.

Veiligheid
Kleinere woonplaatsen scoren gelukkig wel hoog als het gaat om de gezelligheid en het kennen van buurtgenoten. Ook het aantal beschikbare woningen is hoger dan in grotere woonplaatsen en de buitenruimte wordt beter gewaardeerd. Vaak voelen mensen zich er ook veiliger en is er minder overlast.

Top 5 prettig wonen
In het rapport is een top 5 gemaakt van woonplaatsen waar het heel prettig wonen is.

Top 5 kleine woonplaatsen met hoogste score leefbaarheid
Oosterbeek
Laren (NH)
Bergen (NH)
Santpoort-Noord
Bunnik

Download het rapport – Leefbaarheid in dorpen

Steentje bijdragen
“Als RegioBank dragen wij ons steentje bij door te zorgen voor initiatieven die de buurt samenbrengen”, zegt RegioBank-directeur Rein Wispelweij. “Dat kunnen initiatieven zijn zoals de Heijdse Lijn in Ter Heijde (bij Den Haag) die bewoners weer in staat stelt de supermarkt en de bibliotheek te bereiken, wanneer de lokale buslijn er niet meer is. Bij veel van dit soort initiatieven melden zich vaak veel bewoners als vrijwilliger.”

Linda Alberts van Veldsink Scholten van de RegioBank in Bathmen: “In het dorp Lettele is het de bewoners gelukt om de buurtsuper weer open te krijgen, nadat deze was gesloten. Zij houden de winkel nu open, met vrijwilligers. Al gauw bleek dat met name oudere bewoners graag in de winkel komen voor een praatje. We zijn toen een crowdfund-actie onder de bewoners van Lettele gestart voor een koffiecorner.”

Het initiatief werd gesteund door het VoordeBuurt Fonds. Een samenwerking tussen RegioBank en het Oranje Fonds. Alberts van Veldsink Scholten: “Met een collega zijn we gaan flyeren en hebben we op die ene dag meer dan het streefbedrag opgehaald. Nu is er een knusse koffiecorner in de buurtsuper en komt iedereen gezellig koffiedrinken en kan de winkel open blijven. Geweldig toch?”