Bergen in top vijf ongelukken in huis

93% huiselijke ongelukken veroorzaakt door val

Bergen in top vijf ongelukken in huis

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook binnenshuis. Nergens in Noord-Holland gaat het zo vaak mis als in de gemeente Laren: per 10.000 inwoners gebeuren hier jaarlijks 122 ernstige valongelukken. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 73 valincidenten. Het is zelfs landelijk gezien de gemeente met de meeste ziekenhuisbezoeken in verhouding tot het aantal inwoners. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl met ICD-10 en ISHMT-gegevens van het CBS over ziekenhuisopnamen en -patiënten.

Het onderzoek brengt per gemeente in kaart hoeveel inwoners in het ziekenhuis belanden na een ernstig huiselijk- of valongeluk. In Noord-Holland ligt het aantal ongevallen iets hoger dan elders in het land. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 70 ongelukken per 10.000 inwoners. Het gaat onder andere om situaties waarin inwoners verwond raken door een val, een stoot of contact met scherp glas of hete vloeistoffen.

Gemeenten met de meeste ernstige ongelukken
Naast inwoners van Laren komen ook Noord-Hollanders uit andere gemeenten relatief vaak in het ziekenhuis terecht na een ongeluk. De top vijf gemeenten met naar verhouding de meeste huishoudelijke ongevallen is als volgt:

  1. Laren: 122 per 10.000 inwoners
  2. Heemstede: 110 per 10.000 inwoners
  3. Bloemendaal: 106 per 10.000 inwoners
  4. Zandvoort: 104 per 10.000 inwoners
  5. Bergen: 101 per 10.000 inwoners

Inwoners van Diemen lijken het voorzichtigst thuis. Zij brengen van alle Noord-Hollanders de minste bezoeken aan een ziekenhuis na een ongeval in het huishouden (56 per 10.000 inwoners).

93% huiselijke ongelukken veroorzaakt door val
In Nederland worden ruim 9 op de 10 ernstige ongelukken in en rondom huis veroorzaakt door een val. Vooral 65-plussers lopen een groot risico: zij zijn namelijk betrokken bij ruim de helft van alle huishoudelijke ongelukken.

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Vrouwen blijken andere risico’s te lopen dan mannen. Zo zijn zij naar verhouding veel vaker betrokken bij een ‘val van gelijke hoogte’, zoals een struikel- of glijpartij. Onder mannen gaat het juist vaker mis tijdens het klussen in huis. Zo zijn mannen bijvoorbeeld betrokken bij veel van de ongelukken met ladders en steigers (76,7%) en bij ernstige ongelukken met automatisch handgereedschap (83,9%).