Bergen in top vijf gevaarlijkste gemeenten in NL voor fietsers

Veel ongelukken zijn met elektrische fietsen...

Bergen in top vijf gevaarlijkste gemeenten in NL voor fietsers

Bergen, Alkmaar en Zandvoort behoren tot de onveiligste plaatsen in Nederland als het om fietsen gaat. Ze tellen de meeste ongelukken per duizend inwoners, zo heeft verzekeringssite Independer berekend op basis van gegevens van Rijkswaterstaat en de politie.

Independer bracht het aantal ongelukken met fietsen en e-bikes uitgebreid in kaart. Voor het eerst is nu eens goed op een rijtje gezet in welke gemeenten het het vaakst misgaat met fietsers.
Er zijn 15.000 meldingen van fiets en e-bike-ongevallen opgeteld over 2021. Gemiddeld is dat 8,5 melding per tienduizend inwoners. Er zijn grote regionale verschillen. In Zuid-Holland zijn jaarlijks 4500 fietsongelukken becijferd, liefst 30 procent van het Nederlandse totaal.

Leiden blijkt de relatief onveiligste gemeente van heel Nederland. Daar gebeuren jaarlijks zo’n 23,2 fietsongevallen per 10.000 inwoners, opvallend hoog. Dat is bijna drie keer zoveel als het landelijke gemiddelde van 8,5. Ook Wassenaar valt op met 21,2.
De provincie Zuid-Holland en buur Noord-Holland springen eruit als grote randstedelijke regio waar fietsers blijkbaar extra goed moeten oppassen. De top tien bestaat volledig uit Hollandse plaatsen.
Amsterdam staat bekend als de drukste fietsstad van Nederland, maar wonderlijk genoeg zijn daar niet zoveel ongelukken als elders in Noord-Holland: 7,3 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Wat dat betreft is het risico groter in bijvoorbeeld de gemeenten Bergen (8,4). Alkmaar (8,6), Zandvoort (8,7) en Heemskerk (8,2).

Als het gaat om het totale percentage verkeersongevallen waarbij een fietser betrokken is, springen binnen Nederland vooral Bergen met 30,9 procent en Edam-Volendam 31,8 procent er uit.

Onder die elektrische fietsen zit ook de veelbesproken fatbike, het karakteristieke rijwiel op de dikke wielen. Fatbikes kunnen aangepast wel 45 km per uur rijden. Jongeren onder de 16 jaar rijden er ook wel op. Snelheidsverschillen kunnen weggebruikers onderling verrassen, als je bijvoorbeeld bij het afslaan nog niet verwacht dat een aanrijdende fiets zo snel al bij je is.