Bergen in de media...

Dichter Lucebert ondertekende zijn brieven met 'Sieg Heil!'

Bergen in de media...

De dichter Lucebert werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig in de Duitse wapenindustrie. Ook schreef hij brieven met antisemitische strekking. Dit zegt de letterkundige Wim Hazeu in een interview met Trouw. Hazeu schreef een biografie van Lucebert die gisteren verscheen.

Het was bekend dat Lucebert tijdens de oorlog een jaar in Duitsland werkte, maar de dichter suggereerde altijd dat hij daartoe gedwongen was. Volgens Hazeu meldde hij zich in 1943 als 19-jarige echter vrijwillig voor de zogeheten Arbeidseinsatz. Hij zou misleid zijn door de Duitse propaganda en zijn ouderlijk huis hebben willen ontvluchten.

Lees hier verder.

Schrijver en Bergenaar Bob Polak is verbijsterd, zo weet NHnieuws.nl te melden. Hij schreef het boek ‘Hier ligt Hemelrijk’ waarin verhalen staan over schrijvers, dichters en kunstenaars die in het kunstdorpje begraven zijn. Ook Lucebert staat in het boek. ”Je gaat zijn werk nu met heel andere ogen bekijken. Lucebert is totaal ongeloofwaardig, hij is een bedrieger.”

Polak vindt dat de Lucebertschool in Bergen een andere naam moet krijgen. ”Het zou de gemeente sieren als de naam veranderd wordt. Jan Hemelrijk leidde een verzetsgroep die honderden mensen het leven heeft gered. Die krijgt zelfs op 4 mei geen bloemetje.”

Museum Kranenburgh, eerde in 2014 de kunstenaar nog met de expositie Lucebert, Thuis in Bergen. Angelika Bisseling van het museum was verrast toen ze het nieuws hoorde. ”Lucebert is voor Bergen en heel Nederland een heel belangrijke kunstenaar geweest. Een multitalent dat heel veel jonge kunstenaars heeft geïnspireerd. Maar we moeten hier wel rekening mee houden.”

En dat betekent niet dat Lucebert in de ban wordt gedaan. ”In zijn kunst is hij heel erg bezig met geweld, oorlog en machtsmisbruik. Het lijkt er op dat hij met zijn verleden heeft geworsteld en er afstand van wilde nemen. Maar dat is mijn interpretatie. Bezoekers willen we in de toekomst ook de donkere kant van de kunstenaar laten zien en ook dit verhaal vertellen.” Aldus NHNieuws.

Lees hier de column van Rob van de Pas over Lucebert.