Bergen aan Zee heeft water letterlijk en figuurlijk aan de lippen staan!

We spreken met ondernemer Thomas Franz, eigenaar van Huize Mare in onze badplaats

Bergen aan Zee heeft water letterlijk en figuurlijk aan de lippen staan!

Al zeven maanden wordt Bergen aan Zee geteisterd door wateroverlast. De Zeeweg staat ter hoogte van De Franschman al maanden blank, Bergen aan Zee is een soort ‘Everglades aan de Noord-Hollandse Kust’ geworden en wat doen de verschillende overheden? Die kijken vooral naar elkaar in plaats van een ‘vinger in de dijk te steken’ zoals Hansje Brinker dat eens deed. We spreken met ondernemer Thomas Franz, eigenaar van Huize Mare in onze badplaats én inspreker tijdens de ‘tsunami-meeting’ van maandag 27 mei in Hotel Meyer.

Hoe heb je die vergadering met de verschillende overheden in Hotel Meyer ervaren?
“Algemeenheden, alleen maar algemeenheden! Onbegrijpelijk dat ná zeven maanden wateroverlast de Zeeweg nog steeds blank staat en vele bewoners en ondernemers zich in het ongewis gelaten voelen met bijvoorbeeld kelders die vol met water staan en andere serieuze wateroverlast. We sturen onze beste waterbouwkundigen naar New Orleans in de USA om te helpen toekomstige vloedgolven in de delta van de Mississippi te voorkomen. We leggen de Deltawerken aan en we pompen de Flevopolder leeg! En hier moet eerst de Dorpsraad Bergen aan Zee om overleg vragen om enigszins tot enige communicatie te komen. Vooralsnog hebben we alleen iets met waterpompen, zandzakken, verkeersregelaars en verkeerslichten voorbij zien komen. Het vakantieseizoen staat voor de deur en hoe ga je straks op warme dagen Bergen aan Zee bereiken?”

Dat water zal toch wel een keer gaan zakken?
“Dat dacht ik ook, maar de waterdeskundigen aanwezig op de bijeenkomst in Hotel Meyer wisten ons te vertellen dat er nog nooit zoveel water in de buffers zit als ooit te voren. De maand mei 2024 is de natste maand sinds het KNMI in 1854 met metingen is begonnen. Als je niets doet, blijft de Zeeweg onder water staan. De gemeente Bergen heeft het afgelopen half jaar bovengemiddeld veel regen moeten verwerken. Zelfs de Sparrenlaan stond op een gegeven moment twee weken blank en het achterliggende Bergerbos is een soort tropische mangrove geworden.” Veel van ons begrijpen dat het wateroverlastprobleem niet eenvoudig opgelost kan worden. De gehele Noord- en Zuid-Hollandse kust heeft er last van. Maar een gevoel dat er gekeken wordt om in ieder geval te proberen de waterstand te reguleren, blijkt ver te zoeken.”

Dus met een beetje pech blijft de Zeeweg deze zomer een onneembare waterweg?
“Dat hoeft natuurlijk niet! Een oplossing is snel gevonden. Vraag een aannemer, Janson Bridging bijvoorbeeld, een soort overbrugging aan te leggen. Een verbinding van 200 meter tussen het hoogste en laagste deel daar waar het water staat. Maak er tijdelijk een 30 km-zone van en het verkeer kan rustig gebruikmaken van beide weghelften. Dit zou ook een mooie tijdelijke oplossing zijn voor de Verspyckweg om de verkeerscirculatie in Bergen aan Zee goed op pijl te houden  De weg is nu volledig afgesloten. En ondertussen kunnen de betrokken overheden en belanghebbenden in gesprek gaan met partijen als een Boskalis of Van Oord die bekend staan als een van de beste infra- / waterbouwkundige aannemers om een structurele oplossing te bedenken aangevuld met bijvoorbeeld een TU Delft, de kweekvijver van veel ingenieurs en waterbouwkundig talent.”

“Niet lullen, maar poetsen”, zeggen ze in Rotterdam?
“Ach natuurlijk, het PWN, het Hoogheemraadschap, provincie NH en ons gemeentebestuur behandelen elkaar met fluwelen handschoenen. Trek een keer werkhandschoenen aan en neem een spreekwoordelijke spade in de hand! Als je in de vergadering bij Meyer met zo’n 80 betrokken inwoners vaststelt dat eigenlijk een van de belangrijkste punten in het begin van dit uitdagende traject het punt communicatie betreft. Hierin heeft de wethouder aan het einde van de avond aangegeven zijn best te doen omdat hij het er mee eens was dat dit toch echt een punt is voor verbetering. Zelfs de afdeling communicatie van de provincie Noord-Holland was het daarmee eens en zij hebben beterschap beloofd. Het begin zullen we maar zeggen.”

Dat is wel duidelijke taal?
“Het water staat sommige inwoners en ondernemers letterlijk én figuurlijk aan de lippen. Neem dan pro actief actie. Ga in nauwer overleg met de bewoners en ondernemers, richt een ‘task force wateroverlast’ op en zorg dat mensen in de gemeente Bergen hun ei kwijt kunnen op een gemeentelijke website. Ik heb soms het idee dat de verschillende overheden angst voor onderlinge claims hebben?! Kijk, in het geval van de Zeeweg is de provincie NH eigenaar, het water stroomt uit de duinen van het PWN en de gemeente Bergen moet opkomen voor haar inwoners. Zelfs onze koning is afgestudeerd op ‘watermanagement’, maar in Bergen aan Zee worden de waterpompen weggehaald omdat ze ’s nachts te veel lawaai maken? Je kan zo’n aggregaat ook in een geluiddichte container zetten. Moeten wij als bewoners, ondernemers oplossingen gaan bedenken? Overheden krijgen steeds meer last van het Groninger Gas-syndroom. De Vierde Macht werkt verlammend voor een ieder die vooruit wil. Willen ze het niet of kunnen ze het gewoonweg niet?”

Hoe nu verder?
“Men heeft beloofd over twee weken wederom samen te komen met het gezelschap van provinciale, regionale en lokale waterbestrijders in Bergen aan Zee om hun ‘noodplannen’ te presenteren. Ik zal ondertussen de website van www.jansonbridging.nl doorsturen naar wethouder Briët inclusief een uitnodiging om een keer een kop koffie te gaan drinken en van gedachten te wisselen of leest hij het wel in de Flessenpost, hahaha…”?

Door: Rob van de Pas