Deel

advertentie

Bent u Liefhebber?

Door: Pieter van Dijk

Bent u Liefhebber?

Bent u Liefhebber?
Ja waarvan? Denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed mee konden opschieten. Tenslotte waren dit ook mannen met een gewichtig voorkomen, net als wij. Heel vroeger in de jaren zeventig en tachtig was de Krokodil een must om te gaan eten. Gerechten als kikkerbilletjes, uiensoep, vleesfondue en T-Bonesteaks vonden altijd een prettig plekje in mijn maag en hebben dat nog steeds in mijn hart.
Of je ging gezellig aan de bar zitten, waar half Bergen sterke verhalen zat te vertellen, en de rondjes over en weer gingen. Natuurlijk sneuvelde menigeen, die binnen kwam voor een klein hapje, om vervolgens uren later straalbezopen naar huis te zwalken. Of als je romantisch wilde eten, dan ging je netjes aan een tafeltje zitten waar vader en moeder Liefhebber je gastvrij hielpen. Toch keek ik altijd met een schuin oog naar mijn date en met het andere oog bleef ik naar de gezelligheid van de bar staren. Maar als Eric je dan een drankje van het huis aanbood, wat door hun moeder werd gebracht met de woorden “Dit drankje krijgen jullie van Eric”, ja dan hoorde je er meteen weer bij en richtte ik mijn volle aandacht weer op het meisje van mijn gade.

Frank stond in de keuken en maakte als je een bekende was ook altijd iets extra’s. Later toen de broers het restaurant zelf gingen runnen was de grote lol om na sluitingstijd van de cafés met hen mee te gaan om door te zakken. Met een gezellig groepje als Patrick Sinot en volgens mij onder andere ook Martijn Klein Essink, gingen we aan de ronde tafel zitten, trokken meer drank open en zopen alsof we nog niets gedronken hadden die avond. Frank ging aan het kokkerellen en intussen zetten wij het Triviantspel op. Voor de kok was het geen probleem, want Frank dronk geen alcohol. Zo’n hete pan met olie voor de fondue was toch wel een ‘dingetje’ voor ons, bezopenen. Gelukkig is er nooit wat ernstigs voorgevallen.

Zo kan ik onder andere nog heel veel verhalen vertellen over de dart-avonturen die ik met beide broers in Den Haag heb beleefd. Dat is een ander hoofdstuk, waar ik vast ooit eens over zal schrijven. Een verhaal over Eric, bij Piet Vermeulen, wil ik nu alvast wel kwijt en ik moet er nog steeds hard om grinniken.

Het restaurant van Piet en Joke was inmiddels een waar spelletjeshonk geworden. Vaak zaten we daar met jongens als Ger en Ton Stroomer, Hans vd Bosch, Henk Lood(gieter), Ronald Selbach, onze eigen Harry, Simon Meine en nog vele anderen te kaarten, dobbelen of wat dan ook, als het maar om geld ging! Op een gegeven moment was Piet nogal van slag, Nu was hij dat wel vaker, vooral als Joke ziek, of weleens boos op hem was. Deze keer was het om een heel andere reden. Hij had een groot familiefeestje van, zover ik me herinner, zowel zijn familie als Joke haar familie. En daar werd hij heel nerveus van, want natuurlijk wilde hij zijn familie laten zien hoe goed hij het restaurant beheerde. En aan zijn schoonfamilie… Ja wie wil daar nu niet ‘goed voor de dag’ bij overkomen?
Piet had kosten nog moeite gespaard. Iedereen kreeg een voorgerechtje, vervolgens een soepje, als toetje had hij een aantal vulkaan ijstaarten gekocht en het hoofdgerecht was kreeft met alles erop en eraan. De kreeft werd in de keuken klaar gemaakt en op mooi opgemaakte bordjes uitgeserveerd, maar daar voor moest er nog even indruk gemaakt worden. Op zijn zoektocht naar de mooiste producten had Piet een reuze grote kreeft op de kop getikt en die wilde hij voor het oog van iedereen tonen en gekraakt zien worden. Of Eric en ik dat wilden doen? Natuurlijk zeiden we direct ja, maar daarna vroeg ik toch wat bedremmeld “Eric, heb jij wel eens een kreeft  netjes gekraakt, zoals het hoort?” Heel eerlijk zei hij “Euhh, ja dat wel, maar netjes…?” Ik bekende dat het mij ook nooit netjes was gelukt en toen voelden we de druk toenemen.
Die avond kwamen we keurig gekleed binnen en zagen tot onze schrik zeker 30 man, in een kring, in de achterzaal zitten. Vol verwachting naar wat ze deze avond voorgeschoteld zouden krijgen. Toen Piet ons vervolgens de kreeft liet zien, zonk ons de moed helemaal in de schoenen. Een waar monster lag in aspic (gelatine van bouillon) op een hele grote spiegel gedrapeerd. Eerst een beetje kraken, daarna de punten van de scharen afknippen en er een flinke tik op geven, dan moet hij er zo uit komen, wist Eric. “Mooi doe jij het dan maar, dan serveer ik wel aan Piet en Joke hun ouders uit.” Met een zucht knikte Eric van ja en we begaven ons voor de massa. Ik liep met de spiegel langs iedereen en de Ohh’s en Ahh’s klonken overal. Daarna zette ik hem voor Eric neer en ging als een operatie-assistent naast hem staan. Eric kraakte de poten los, kneusde de scharen licht, knipte vakkundig de punten van de scharen en gaf er vervolgens een ferme tik op, maar niets. Nog een tik, iets harder en toen… De laatste tik was zo hard, dat hij doorschoot, een grote klap op de spiegel, het aspic vloog in het rond en wij twee zaten onder. We keken zo beteuterd, dat iedereen begon te lachen en dat was eigenlijk het begin van een heel succesvolle avond.

Pieter van Dijk

advertentie

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Coco club

27 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen heb je vier discotheken gehad. De Zwarte Kat, was ongetwijfeld de beste, maar die was midden jaren ‘70 afgefikt en wie op zijn hoogtepunt stopt…Laat altijd onuitwisbare indrukken achter.

Nog veel onduidelijk over verscherpte maatregelen horeca

27 maart 2020

4000 euro steun voor 3 maanden vaste lasten voor kleinere eet- en drinkgelegenheden die voor publiek gesloten zijn

"Alle maatregelen - zoals sluiting van de horeca- gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april", zo meldt het kabinet op de website Rijksoverheid.nl

Rondje horeca… 13

27 maart 2020

Eensgezindheid

De Bergense horeca piept en kraakt onder het coronavirus. Inmiddels gaan we de tweede week in dat de zaken waar we zo...

Sympathiek initiatief van restaurant The Bourbon Room

20 maart 2020

Samenwerking met groenteman Wokke. Maaltijden voor een schappelijke prijs. Vanaf zaterdag 21 maart verkrijgbaar

Lieve vrienden van The Bourbon Room. Allereerst heel veel sterkte in deze bizarre tijden, we leven mee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 3 Hans Teeuwen in Nero’s Place

20 maart 2020

Door: Hans Dekker

Nu moet nog even vertellen dat ik het werk van Hans Teeuwen kende. In de tijd dat dit speelde had hij net zijn partner Roland Smeenk verloren.

Rondje horeca…12

20 maart 2020

Dom en ongepast

Eerder deze week postte een medewerkster van Rodimedia’s Bergens Nieuwsblad afgelopen zondag om 20.45 op het Facebook portal ‘Je bent een Bergenaar als…

Update: Bergenaren helpen Bergenaren: Laat je eten lekker thuis bezorgen

24 maart 2020

Help de lokale restaurants de crisis door

Bij sommige zaken kon je altijd al eten bestellen en laten bezorgen. Sinds deze week gaat een aantal extra restaurants creatief...

Redderestaurants.nl: actie voor directe cashflow voor de horeca

20 maart 2020

Iedereen kan zich aanmelden

De omzet van veel restaurants is door de verplichte sluiting vanwege corona gereduceerd tot nul. Zeker als ze niet aan afhalen of bezorgen doen.

Hoe kunnen we de lokale horeca helpen?

20 maart 2020

Drie weken dicht betekent drie weken geen inkomsten, maar wel kosten

De Flessenpost brengt de sponsors en adverteerders tot en met 6 april de bannering niet in rekening.

Uit eten mag wel

13 maart 2020

Dus... kom lekker smikkelen in Bergen

Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan.

En zo gaat de Bergense horeca om met zijn gasten

13 maart 2020

Hygiëne voor alles!

Graag laten wij u weten dat u de komende dagen met een gerust hart kunt komen dineren en welke maatregelen wij hebben getroffen.

Rondje horeca… 11

13 maart 2020

Maatregelen en op reis

Verderop in de rubriek 'Horeca' kunt u lezen hoe Bergense cafés en restaurants omgaan met het coronavirus.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… deel 2 Hans Teeuwen in Nero’s Place

13 maart 2020

Door: Hans Dekker

Het jaar weet ik niet meer, maar het was ergens in de jaren 90. Ik werkte als dj bij Hans Kamm. Ik was net gestopt als club dj in de Heer van Jericho, waar ze al

Neem hier een kijkje in het mooist hotel van Bergen

13 maart 2020

Wandel rond (3D) in het mooiste hotel van Bergen en ontvang bij een boeking 10% korting

Altijd al eens willen binnenkijken? Nu kan het! Bekijk de virtuele tour. Boek nu een HEERLIJK weekend, midweek of weekje weg...

Nederland steeds meer in trek bij toeristen

6 maart 2020

Met name vakantiehuizen in Noord-Holland

Het aantal mensen dat een nachtje in een hotel, een huisje of op een camping in Nederland heeft geslapen, is toegenomen in 2019 meldt het Centraal Bureau...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Knikker

6 maart 2020

Door: Pieter van Dijk

Tijdens de overblijfouder wacht op de Willem Alexander school waar mijn dochter op zit, zat ik oude horeca verhalen met Paul vd Pluijm op te halen...

Rondje horeca… 10

6 maart 2020

Grote veranderingen bij Hotel blooming op komst

“Hotel blooming viert winst door meteen een maand op slot te gaan.” Dat werd onlangs gekscherend in de media geschreven.

Monique tien jaar in d’Alderliefste, een mooi verhaal

28 februari 2020

Ze runde ’s zomers al op jonge leeftijd een strandpaviljoen in het van godvergeten oord...

De blonde meisjes van de Helmweg in Groote Keeten, een gehucht op de gure laagvlakte tussen Callantsoog en Den Helder, fietsten richting school...

Rondje horeca… 9

28 februari 2020

Nieuwe restaurant LadyPapa opent maandag zijn deuren

U heeft het bovenin het Flesje al kunnen lezen. Na een maandenlange verbouwing is de fameuze naam Nero (Hans Kamm) vervangen door LadyPapa.

‘Zal ik u de rekening brengen?’ en ‘Welk bedrag mag ik voor u intoetsen?

28 februari 2020

Door: Wouter Verkerk

Gastvrijheid en service worden vaak in één adem genoemd met beleefdheidsregels. De etiquette dus. Zoals het hoort. En rondom het presenteren van de rekening...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Coq d’or

28 februari 2020

Door: Hans Dekker

Mijn naam is Hans Dekker en ik begon jaren geleden als barkeeper in de Coq d’Or.

Rondje horeca… 8

21 februari 2020

Heel langzaam maar zeker

Rond deze periode van het jaar valt het ook in de horeca een beetje stil. Dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… tarts and vicars

Door: Pieter van Dijk

Vorige week stonden er op de foto boven mijn stukje, vier frivool geklede dames voor de Lamoraal en een bord met 30 erop.

Bergense horeca in cijfers: Duitse bezoekers blijven op 1, maar wel een afname van 3.7 procent

21 februari 2020

Noordzee badplaatsen blijven het populairst

Tijdens een overleg met de diverse ondernemersverenigingen en de gemeente Bergen op 23 januari jongstleden, is er een presentatie gehouden over Gastheerschap...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ’s Nachts na tweeën!

14 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Na 02.00 uur, als horeca Bergen zijn deuren sloot, was het gebruikelijk dat je moest schoonmaken en daarna nog even een borrel dronk met je collega’s...

Rondje horeca… 7

14 februari 2020

Voor een zacht prijsje, maar allemaal goed in kwaliteit

Afgelopen week heb ik weer eens gegeten bij Bistronomie ’t Parkje. ’t Parkje heeft sinds kort een Bib gourmand van...

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop is verbeterd in Bergen

14 februari 2020

Door het inzetten van mysteryshoppers is in het najaar van 2019 steekproefsgewijs onderzoek gedaan bij diverse verkooppunten

Recent onderzoek in Bergen laat zien dat jongeren onder de 18 jaar die alcohol proberen te kopen hier in meerderheid van de gevallen niet in slagen (59,4%).

Rondje horeca… 6

7 februari 2020

Sympathiek gebaar

Met grote regelmaat komt Bergen helaas wat minder gunstig in de spotlights te staan in de media. Politieke partijen staan elkaar naar...

Wat gaan ze precies doen bij blooming?

7 februari 2020

Een overzicht van de plannen

Het huidige restaurant wordt compleet verbouwd. Om het comfort voor onze gasten te vergroten breiden we de capaciteit flink uit.

Winnaars Valentijnsdiner 2020 zijn bekend

7 februari 2020

Negen Bergense toprestaurants ontvangen hun gasten op vrijdag 14 februari a.s.

Het aantal mails dat de redactie de afgelopen weken ontving, was overweldigend. Dus… na lang overleg, zijn dit de uiteindelijke winnaars geworden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… avonturen in Bergen aan Zee

7 februari 2020

Door: Pieter van Dijk

Vandaag woensdag 5 feb., scheen het zonnetje in mijn nek en ja, dan komen de lente gevoelens en het verlangen naar het strand.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Beste blinde darter van Bergen

Door: Pieter van Dijk

We kunnen gerust zeggen dat darten in Bergen werd geïntroduceerd vanwege Piet Vermeulen zijn verzamelwoede en hang naar spelletjes.

“Le Taittinger Prix Culinaire”

31 januari 2020

Chefkok Jonathan Zandbergen in de jury

Deze week vindt in Parijs de 53e editie plaats van de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire. Executive chef van sterrestaurant Merlet...

Rondje horeca… 5

31 januari 2020

Waar een klein dorp groot in kan zijn (filmpje)

Eerder deze week werd bekend dat blooming hotel de Zoover Award in de wacht heeft gesleept voor beste hotel van Nederland.

Terug