Deel

Bent u Liefhebber?

Door: Pieter van Dijk

Bent u Liefhebber?

Bent u Liefhebber?
Ja waarvan? Denkt iedere lezer nu. Maar ik heb het deze keer over de gebroeders Liefhebber, waar wij ‘de gebroeders van Dijk’ altijd goed mee konden opschieten. Tenslotte waren dit ook mannen met een gewichtig voorkomen, net als wij. Heel vroeger in de jaren zeventig en tachtig was de Krokodil een must om te gaan eten. Gerechten als kikkerbilletjes, uiensoep, vleesfondue en T-Bonesteaks vonden altijd een prettig plekje in mijn maag en hebben dat nog steeds in mijn hart.
Of je ging gezellig aan de bar zitten, waar half Bergen sterke verhalen zat te vertellen, en de rondjes over en weer gingen. Natuurlijk sneuvelde menigeen, die binnen kwam voor een klein hapje, om vervolgens uren later straalbezopen naar huis te zwalken. Of als je romantisch wilde eten, dan ging je netjes aan een tafeltje zitten waar vader en moeder Liefhebber je gastvrij hielpen. Toch keek ik altijd met een schuin oog naar mijn date en met het andere oog bleef ik naar de gezelligheid van de bar staren. Maar als Eric je dan een drankje van het huis aanbood, wat door hun moeder werd gebracht met de woorden “Dit drankje krijgen jullie van Eric”, ja dan hoorde je er meteen weer bij en richtte ik mijn volle aandacht weer op het meisje van mijn gade.

Frank stond in de keuken en maakte als je een bekende was ook altijd iets extra’s. Later toen de broers het restaurant zelf gingen runnen was de grote lol om na sluitingstijd van de cafés met hen mee te gaan om door te zakken. Met een gezellig groepje als Patrick Sinot en volgens mij onder andere ook Martijn Klein Essink, gingen we aan de ronde tafel zitten, trokken meer drank open en zopen alsof we nog niets gedronken hadden die avond. Frank ging aan het kokkerellen en intussen zetten wij het Triviantspel op. Voor de kok was het geen probleem, want Frank dronk geen alcohol. Zo’n hete pan met olie voor de fondue was toch wel een ‘dingetje’ voor ons, bezopenen. Gelukkig is er nooit wat ernstigs voorgevallen.

Zo kan ik onder andere nog heel veel verhalen vertellen over de dart-avonturen die ik met beide broers in Den Haag heb beleefd. Dat is een ander hoofdstuk, waar ik vast ooit eens over zal schrijven. Een verhaal over Eric, bij Piet Vermeulen, wil ik nu alvast wel kwijt en ik moet er nog steeds hard om grinniken.

Het restaurant van Piet en Joke was inmiddels een waar spelletjeshonk geworden. Vaak zaten we daar met jongens als Ger en Ton Stroomer, Hans vd Bosch, Henk Lood(gieter), Ronald Selbach, onze eigen Harry, Simon Meine en nog vele anderen te kaarten, dobbelen of wat dan ook, als het maar om geld ging! Op een gegeven moment was Piet nogal van slag, Nu was hij dat wel vaker, vooral als Joke ziek, of weleens boos op hem was. Deze keer was het om een heel andere reden. Hij had een groot familiefeestje van, zover ik me herinner, zowel zijn familie als Joke haar familie. En daar werd hij heel nerveus van, want natuurlijk wilde hij zijn familie laten zien hoe goed hij het restaurant beheerde. En aan zijn schoonfamilie… Ja wie wil daar nu niet ‘goed voor de dag’ bij overkomen?
Piet had kosten nog moeite gespaard. Iedereen kreeg een voorgerechtje, vervolgens een soepje, als toetje had hij een aantal vulkaan ijstaarten gekocht en het hoofdgerecht was kreeft met alles erop en eraan. De kreeft werd in de keuken klaar gemaakt en op mooi opgemaakte bordjes uitgeserveerd, maar daar voor moest er nog even indruk gemaakt worden. Op zijn zoektocht naar de mooiste producten had Piet een reuze grote kreeft op de kop getikt en die wilde hij voor het oog van iedereen tonen en gekraakt zien worden. Of Eric en ik dat wilden doen? Natuurlijk zeiden we direct ja, maar daarna vroeg ik toch wat bedremmeld “Eric, heb jij wel eens een kreeft  netjes gekraakt, zoals het hoort?” Heel eerlijk zei hij “Euhh, ja dat wel, maar netjes…?” Ik bekende dat het mij ook nooit netjes was gelukt en toen voelden we de druk toenemen.
Die avond kwamen we keurig gekleed binnen en zagen tot onze schrik zeker 30 man, in een kring, in de achterzaal zitten. Vol verwachting naar wat ze deze avond voorgeschoteld zouden krijgen. Toen Piet ons vervolgens de kreeft liet zien, zonk ons de moed helemaal in de schoenen. Een waar monster lag in aspic (gelatine van bouillon) op een hele grote spiegel gedrapeerd. Eerst een beetje kraken, daarna de punten van de scharen afknippen en er een flinke tik op geven, dan moet hij er zo uit komen, wist Eric. “Mooi doe jij het dan maar, dan serveer ik wel aan Piet en Joke hun ouders uit.” Met een zucht knikte Eric van ja en we begaven ons voor de massa. Ik liep met de spiegel langs iedereen en de Ohh’s en Ahh’s klonken overal. Daarna zette ik hem voor Eric neer en ging als een operatie-assistent naast hem staan. Eric kraakte de poten los, kneusde de scharen licht, knipte vakkundig de punten van de scharen en gaf er vervolgens een ferme tik op, maar niets. Nog een tik, iets harder en toen… De laatste tik was zo hard, dat hij doorschoot, een grote klap op de spiegel, het aspic vloog in het rond en wij twee zaten onder. We keken zo beteuterd, dat iedereen begon te lachen en dat was eigenlijk het begin van een heel succesvolle avond.

Pieter van Dijk

Meer 'Horeca':

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Oude Lau en jonge Thé

17 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

Als ik deze titel opschrijf, moet ik gelijk aan drank denken. Zoiets als kiezen tussen jenever of een kopje thee.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

17 januari 2020

Waar en wanneer: In een van de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost

Rondje horeca... 3

17 januari 2020

Voor het 22e jaar op rij is Restaurant Merlet bekroond met Michelinster

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Shoarma

10 januari 2020

Door: Pieter van Dijk

In Bergen is Tarek al jarenlang een begrip voor een lekker broodje shoarma. Heel vroeger was er in Bergen niets op dat gebied en moesten we na het werk naar Alkmaar voor een broodje.

Rondje horeca... 2

10 januari 2020

Klaar mee

Als je ternauwernood de feestdagen hebt overleeft, volgt er in januari nog een enorme reeks aan nieuwjaarsrecepties.

‘Horecaondernemers liggen wakker van WAB’

10 januari 2020

‘En die onzekerheid is niet goed voor de economie’

Ruim 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is...

Rondje horeca... 1

3 januari 2020

Bergen op zijn best

Na een super gezellige oudejaarsavond de volgende dag rond een uurtje of twee ’s middags richting Bergen aan Zee afgereisd om de deelnemers...

Horecava 2020 staat voor de deur... drie redenen om te komen

3 januari 2020

Hét trendsettend event voor mensen die werkzaam zijn in de horeca

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari 2020, van 10:00 tot 18:00 uur nemen we je mee in de veranderende wereld in de foodretail en foodservice.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Drie keer is scheepsrecht

3 januari 2020

Door: Augusta Verburg

Vijfendertig jaar leek hem een prima leeftijd om te gaan hemelen, zei mijn broer Art ooit. Hij had geen zin om een ouwe nicht te worden.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De dood van Art

20 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo vlak voor de kerst geen leuk onderwerp, maar door de jaren heen zijn diverse personen uit dit verhaal overleden.

Rondje horeca... 48

20 december 2019

Terugblik 2019

Het was weer een buisend jaar in de Bergense horeca. De hoogtepunten voor mijzelf waren in eerste instantie de sluiting...

Vooruitblik Michelingids 2020

20 december 2019

De echte lekkerbekjes moeten nog even geduld hebben...

Dit jaar moeten we wat langer wachten op de presentatie van de Michelingids. Na Lekker, Proefschrift Restaurants en Gault&Millau presenteert...

AFTER WORK – voortzetting samenwerking Wonder’s en nieuwe samenwerking blooming beach

20 december 2019

Veel mooie feestjes in aantocht in 2020

Na de eerste drie zeer succesvolle edities van AFTER WORK, hebben Wonder’s Bergen en het Bergense evenementenbureau Event Studio (organisator van After Work)...

Nieuwe Michelin-award voor uitmuntend gastheerschap

20 december 2019

De gidspresentatie van Michelin 2020 vindt op maandag 13 januari 2020 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam

De uitreiking van de sterren valt komend jaar samen met de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava. Om gastheerschap in de spotlights te zetten, heeft...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… mijn vriend Art Verburg

13 december 2019

Door: Pieter van Dijk

Ik was nog geen 18 jaar, toen ik Art in de taverne leerde kennen. Een groepje, waaronder Ricardo Hewitt, zat om geld te kaarten aan een tafeltje...

De 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020

13 december 2019

Het zal inmiddels niemand verrassen dat sterrestaurant Merlet uit Schoorl daarbij staat

De 17+ Club, de top van Nederland. Hieronder de 35 restaurants met 17 punten of meer in de Gault & Millau restaurantgids 2020.

Rondje horeca... 47

13 december 2019

Goed nieuwe jaar met plus van 1,5 procent verwacht

Hotels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden profiteren in 2020 van de vele evenementen die Nederland te bieden heeft.

Rondje horeca... 46

29 november 2019

Druk weekend voor de boeg

Zelfs in de periode dat Bergen weer een beetje voor ons zelf is, hoeven we ons in de Bergense horeca nooit te vervelen.

Wintershow in voormalig Fabbrica

29 november 2019

Wat en wanneer: Fashion, food & entertainment op zondag 15 december vanaf 15.30 uur

In voormalig Fabbrica vindt deze zondag een heerlijk modespektakel plaats. Professionele mannequins presenteren...

Restaurant Merlet genomineerd maar nét geen winnaar

29 november 2019

Afgelopen week uitreiking Awards voor beste restaurant-design

Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende...

4,4 procent meer bezoekers in de maanden juli-augustus vorig jaar

29 november 2019

En Bergen profiteert daar van mee...

Nederland blijft groeien als vakantiebestemming. In juli en augustus overnachtten bijna 10 miljoen toeristen in ons land...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… ontdekkingstocht naar een nieuw etablissement

29 november 2019

Door: Jan Roos

Als jongemannen waren we een beetje uitgekeken op Palermo. Natuurlijk waren er meisjes genoeg en konden we aan de bar van Jules Steenis ons te goed doen aan drank en sigaretten, maar...

Drone-ober de oplossing voor het te kort aan horecapersoneel?

22 november 2019

De eerste restaurants zijn er al mee begonnen... (filmpje)

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling?

Rondje horeca...46

22 november 2019

Interieur Nero in de verkoop

Je kunt als je wilt vandaag nog tot 16.00 uur online een bod doen op een van de 186 kavels van interieurstukken van Nero.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… "als de blaadjes vallen"

Door: Pieter van Dijk

Twee keer per jaar kon je als barkeeper van de Taverne er rekening mee houden dat een aantal van de ‘paradijsvogel’ klanten het op hun heupen kreeg.

Rondje horeca... 45

15 november 2019

Feestje bij Nero

Dat we afscheid gaan nemen van Nero is inmiddels bekend. En als je afscheid neemt van een fenomeen, dan hoort daar natuurlijk een feestje bij.

Boekpresentatie Jonathan Zandbergen’s 'Vijf Seizoenen'

15 november 2019

Waar en wanneer: Restaurant Merlet op donderdag 28 november om 18:00 uur

Op 28 november zal het debuutkookboek van Jonathan Zandbergen worden gepresenteerd in de Lounge van Restaurant Hotel Merlet.

Bistronomie 't Parkje krijgt Bib Gourmand van Michelin

7 november 2019

Bekroning voor uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nederland heeft er sinds vandaag zeventien restaurants bij met een Bib Gourmand. Daarmee komt het totale aantal restaurants...

Te koop: Café-bar met bovenwoning in het centrum van Bergen

8 november 2019

Café De Vooruitgang in de Kerkstraat

Het betreft hier een exploitatie welke inclusief de inventaris wordt aangeboden, gelegen in het centrum van Bergen, provincie Noord-Holland

Rondje horeca… 44

8 november 2019

Eindelijk groen licht voor het Parkhotel

Eerder deze week was daar dan de lang verwachte aankondiging over de nieuwbouw van het Parkhotel. Mooi om te zien...

Economisch belang horeca groeit met 60 procent in 10 jaar

8 november 2019

De horeca is met 448.000 werkzame personen een van de grootste werkgevers

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… Veel te vroeg heengegaan

8 november 2019

Door: Gerard Kohler

Het moet vrijdag 8 oktober 1971 geweest zijn dat ik veel vroeger dan gebruikelijk naar de Taverne ging. Omdat ik in Alkmaar op school zat, had ik die dag vrij.

Is dit de toekomst? Fruit gemaakt met 4D printers

1 november 2019

De maker van Neo Fruit vindt dat de volledige sensuele eetervaring ontbreekt

Fruit kan bij een mens allerlei emoties en verlangens uitlokken, heeft vaak een perfecte natuurlijke verpakking (de schil)...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… This is the end! De oliejongens in town

1 november 2019

Door: Pieter van Dijk

Wie kent de legendarische namen van de oliejongens die in Bergen neerstreken niet? Mike Chambers, Tommy Newman, Colin en Warren Scott, Martin Ross...

Terug